default-image

"Γερμανοί" και λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τη θαλάσσια πανίδα

Κρήτη
"Γερμανοί" και λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τη θαλάσσια πανίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «γερμανοί» και οι λαγοκέφαλοι, ψάρια που ανήκουν στην κατηγορία των λεσεψιανών μεταναστών, καταστρέφουν τη θαλάσσια πανίδα στη Μεσόγειο θάλασσα και προκαλούν με απίστευτη ταχύτητα μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή.

Αυτά υποστηρίζει ο 67χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Γρυσμπολάκης, από τους εμπειρότερους ψαροντουφεκάδες της Ιεράπετρας, ο οποίος έχει ψαρέψει επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στο Μύρτο, απ' όπου κατάγεται ο 67χρονος συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας, επιδίδεται στο αγαπημένο του υποβρύχιο ψάρεμα.

«Νιώθω ότι συνεχίζω να έχω όλες μου τις δυνάμεις και την αναπνοή μου, για να κάνω συχνά υποβρύχιο ψάρεμα στην πατρίδα μου, και ας έχω φτάσει τα 67 χρόνια.

Η φετινές μου εμπειρίες όμως από τα πρώτα ψαρέματα που έχω κάνει μεταξύ Στομίου και Μύρτου, είναι σκέτη απογοήτευση. Γιατί παντού κυριαρχούν οι λαγοκέφαλοι.

Θεωρώ ότι αυτά τα τοξικά ψάρια είναι λίαν επικίνδυνα για τους εξής λόγους :

Όταν πιάσω έστω και ένα μικρό, στην περιοχή δεν "τσιμπούν" τα καλά βρώσιμα ψάρια.

Πολλές φορές όταν πιάσω καλό ψάρι, κοπάδια από λαγόψαρα με ακολουθούν μέχρι την επιφάνεια.

Από τότε που εμφανίστηκαν οι λαγοκέφαλοι κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν τα χταπόδια, και οι σουπιές, ενώ δε γνωρίζω τί έγινε με τα καλαμάρια.

Γνωρίζω τη θάλασσα καλύτερα από το σπίτι μου. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ σοβαρά. Ή θαλάσσια πανίδα αφανίζεται. Μόνο αν δουν τα ατέλειωτα κοπάδια των «γερμανών», τη μείωση των βρώσιμων ψαριών, αν διανοηθούν τους τρομακτικούς ρυθμούς που πολλαπλασιαζονται τα λαγόψαρα, ίσως κάποιοι που μας κυβερνούν ενώ έχουν μεσάνυχτα εντελώς από θάλασσα, ίσως τότε να πεισθούν να πάρουν κάποια μέτρα», σημειώνει ο κ.Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Οι πληθυσμοί των «Γερμανών» είναι πια ανεξέλεγκτοι

Κατά τη διάρκεια της κατοχής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους ελληνικούς βυθούς το ψάρι που ονομάστηκε τότε «γερμανός». Φυσικά η Κρήτη και τα νησιά της Ελλάδας που βρίσκονται πιο κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, φιλοξένησαν πρώτα τον απρόσκλητο αυτό εισβολέα. Επειδή τα ψάρια αυτά εμφανίστηκαν μαζί με τους Γερμανούς κατακτητές, ονομάστηκαν "γερμανοί".

Όλα τα ψάρια που πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ και ζουν στη Μεσόγειο αποκαλούνται λεσεψιανοί εισβολείς, αφού τη διώρυγα του Σουέζ σχεδίασε ο Λεσέψ. Έχουν καταρριφθεί οι θεωρίες που λένε ότι είναι αδύνατον ψάρια της Ερυθράς Θάλασσας να ζήσουν στη Μεσόγειο ή ψάρια της Μεσογείου να ζήσουν στην Ερυθρά θάλασσα, λόγω διαφοράς πυκνότητας σε αλάτι.

«Εκτός από τους «γερμανούς», και τα λαγόψαρα, και άλλα είδη ψαριών εγκλιματίστηκαν στη Μεσόγειο. Επειδή δεν έχουν εχθρούς, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, και κυριαρχούν στους ελληνικούς βυθούς.

Για να αναπτυχθεί φυσιολογικά ένα οικοσυστήματα, πρέπει όλα τα όντα να έχουν εχθρούς. Οι «γερμανοί» δεν έχουν εχθρούς, διότι τα αγκάθια τους είναι δηλητηριώδη όπως της δράκαινας, αλλά όχι τόσο επώδυνα. Τα πολυπληθέστερα σε όγκο και βάρος όντα της θάλασσας είναι το πλαγκτόν (ζωικό ή φυτικό) που συνιστά τη μεγαλύτερη στη γη "σούπα" από την οποία τρέφονται τα μικρά ή δυσκίνητα θαλάσσια όντα. "Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Το ρηθέν δια του πάνσοφου λαού προσδιορίζει την οικολογική πραγματικότητα που (πρέπει να) διέπει τη δομή, τους πληθυσμούς που συνιστούν τη θαλάσσια χλωρίδα, και πανίδα αντίστοιχα. Αφού τα μικρά ψάρια τρώγονται από τα μεγαλύτερα κ.ο.κ, τα κατώτερα (πρέπει να) συνίστανται από μεγάλους πληθυσμούς, τα ανώτερα (πρέπει να) συνίστανται από μικρούς πληθυσμούς», μας εξηγεί ο κ.Δημήτρης Γρυσμπολάκης.

Αν διαταραχθεί ή τροφική πυραμίδα, αν δηλαδή κάποια είδη έμβιων όντων πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, ή αλλοίωση αυτή συμπαρασύρει όλα τα όντα που ζουν στο οικοσύστημα με ολέθριες συνέπειες.

« Έχει αποδειχθεί ότι σε οιαδήποτε περίπτωση μεταφέρθηκαν ψάρια.... από ένα οικοσύστημα σε άλλο, το οικοσύστημα που δέχτηκε επισκέπτες καταστράφηκε. Τρανό παράδειγμα ή λίμνη Βικτώρια της Αφρικής. Μετέφεραν εκεί το γνωστό ψάρι, "πέρκα" από τη Νότια Αμερική. Οι πέρκες έφαγαν τα ιθαγενή ψάρια της λίμνης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και οι πέρκες θα αφανιστούν όταν τα θύματά των θα αφανιστούν αντίστοιχα, κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή της λίμνης θα στερέψει», φέρνει σαν παράδειγμα που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του ο κ. Γρυσμπολάκης.

Αμέτρητα κοπάδια «γερμανών» έχουν κυριεύσει το βυθό της Κρήτης, αν και ο ρυθμός εξάπλωσης των «γερμανών», ουδεμία σχέση έχει με την εξάπλωση των λαγόψαρων που πολλαπλασιάζονται με αστρονομικούς ρυθμούς. Φέτος ανησύχησα περισσότερο από κάθε άλλη φορά για τους εξής λόγους:

Πρώτη φορά όσα χρόνια ασχολούμαι με τη θάλασσα είδα τόσα πολλά «γερμανάκια» να ακολουθούν τα μεγαλύτερα ψάρια.

Οι «γερμανοί» που δε βλέπω βρίσκονται σε πιο βαθιά νερά όπου δεν κολυμπώ. Ο βυθός που βλέπω όταν κολυμπώ δεν υπερβαίνει τα 10-12 μέτρα από την επιφάνεια.

Πριν αρκετά χρόνια μάζεψα τελευταία φορά δίχτυα με επαγγελματία ψαρά. Όπως και στη δική μου περίπτωση, έχω ακούσει ότι και σε άλλες περιπτώσεις ψαράδες πέταξαν τα δίχτυα τους, αφού είναι αδύνατον να ξεψαριστούν από τους αμέτρητους «γερμανούς» που μπλέκονται σε αυτά.

Με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των «γερμανών» διαταράχτηκε ή τροφική πυραμίδα. Απόδειξη αποτελεί το δεδομένο ότι, όσο αυξάνονται οι πληθυσμοί των «γερμανών», μειώνονται τα χταπόδια που βλέπω.

 Η μεγαλύτερη καταστροφή προκύπτει από την κατανάλωση των αυγών που γεννούν τα ψάρια. Μόνο αν δείτε τις ορδές των «γερμανών» θα διερωτηθείτε που θα καταλήξουν τα αυγά των ψαριών αφού γεννούν σε ρηχά νερά, όπου ακριβώς κινούνται οι «γερμανοί». Για το λόγο αυτό θεωρώ το ψάρι αυτό βλαβερό. Έχει διαταράξει την τροφική πυραμίδα, και μόνο καταστροφή προκαλεί», καταλήγει ο έμπειρος ψαροντουφεκάς κ. Δημήτρης Γρυσμπολάκης από το Μύρτο Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News