Ειδήσεις

Αποκαρδιωτικό το νέο check-up του ΕΣΥ

Νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ακόμη και με το 50% των εργαζομένων που προβλέπεται στους κανονισμούς τους, αδυνατώντας πολλές φορές να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες των πολιτών, όπως είναι το να διαθέσουν ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή να προσφέρουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις είναι η εικόνα του ΕΣΥ, όπως αποτυπώνεται μέσα από τη νέα "ακτινογραφία" που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατηγορούν την Κυβέρνηση πως "έχει καταντήσει τα βιβλιάρια ασθενεία κουρελόχαρτα", αφήνοντας το ΕΣΥ να βουλιάζει στα χρέη του και στις τραγικές ελείψεις προσωπικού, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές, όπως λένε, δεν μεταφράζονται μόνο σε δυσλειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά έχουν κόστος και σε ανθρώπινες ζωές.

"Σε ποιά μαθηματικά το 1,156 δισ. ευρώ που θα λάβουν φέτος τα νοσοκομεία είναι 350 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 1,5 δισ. ευρώ που έλαβαν πέρσι;" αναρωτιούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα νοσοκομεία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ και πως "αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και χειρουργικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα απαραίτητα υλικά και προμήθειες".  

Σε αυτή τη δεύτερη "εξέταση" της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο επίσης για λίστες αναμονής -με αναμονή που φθάνει έως και τον ένα χρόνο- για ένα χειρουργείο, αλλά και σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, παρά τις εξαγγελίες της Αριστοτέλους, "το προσωπικό του ΕΣΥ επί των ημερών του κου Τσίπρα λιγόστεψε κατά 4.000".

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν 45.000 εργαζόμενοι, ενώ την ίδια ώρα 35.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα, δε, στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών δείχνουν ότι το προσωπικό λιγόστεψε κατά 15.000.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο επίσης κλειστές ΜΕΘ, αλλά και για "κλινικές φαντάσματα" χωρίς ειδικευμένους ιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας, αλλά και εφημερίες με μόλις μία Νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια, η οποία καλείται να παρέχει νοσηλεία σε δύο κλινικές των 40 ασθενών η κάθε μία.

Πηγή: healthview.gr

Σχόλια