default-image

Ανάσα ζωής στον Γιαννακάκη δίνουν ΕΑΣΗ - ΚΣΟΣ

Κρήτη
Ανάσα ζωής στον Γιαννακάκη δίνουν ΕΑΣΗ - ΚΣΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να δώσουν τις εγκαταστάσεις αλλά και τα ψυγεία τους για φέτος στον εξαγωγέα Γιώργο Γιαννακάκη, που προ ημερών οι δικές του εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι καταστράφηκαν από μια μεγάλη φωτιά, αποφάσισαν από κοινού η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ).

Συγκεκριμένα, ΚΣΟΣ και ΕΑΣΗ δε θα μπουν φέτος στον τομέα εμπορίας των επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά παραχωρούν τις εγκαταστάσεις τους στον ιδιώτη εξαγωγέα Γιώργο Γιαννακάκη, ώστε να μη μείνει εκτός αγοράς ο ίδιος και να μη μείνουν αναξιοποίητες οι συνεταιριστικές μονάδες.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Ανδρέας Στρατάκης, έχοντας τη διπλή ιδιότητα του προέδρου της ΕΑΣΗ και του αντιπροέδρου της ΚΣΟΣ, «πήραμε την απόφαση αυτή και ο κ. Γιαννακάκης, απ' ό,τι γνωρίζω, την έχει αποδεχτεί, να χρησιμοποιήσει φέτος τις μονάδες συσκευασίας σταφυλιών της ΕΑΣΗ και τη μονάδα συσκευασίας σταφυλιών και εκτός εποχής προϊόντων της ΚΣΟΣ, για να κάνει τις συσκευασίες στο επιτραπέζιο σταφύλι και να μη μείνει εκτός αγοράς»...

Ο κ. Στρατάκης επισημαίνει ότι «είναι καλό για τον παραγωγό να μείνει στην αγορά ο κ. Γιαννακάκης κατά τη φετινή περίοδο. Και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε κι εμείς να τον στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει. Εμείς, ως Ένωση, έχουμε αποφασίσει να απέχουμε από την αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού, γιατί θεωρούμε ότι ως δραστηριότητα δε βοηθάει την οργάνωση, καθώς είναι μια δραστηριότητα που εξελίσσεται μόνο σε μια μικρή χρονική περίοδο κάθε χρόνο»...

Προετοιμασίες για τα οινοστάφυλα - Ξανανοίγει το οινοποιείο της Παλιανής

Μες στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος στον τομέα του κρασιού.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ Ανδρέας Στρατάκης λέει στη "Νέα Κρήτη" για τα κρασοστάφυλα, ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της οργάνωσης, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα ανοίγματος του οινοποιείου της Παλιανής, όπου και θα απορροφηθούν όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες από τη φετινή παραγωγή των οινοσταφύλων.

«Σε αυτή τη συνεδρίαση θα αποφασίσουμε και θα ανακοινώσουμε παράλληλα και την ημέρα που θα ανοίξουμε, αλλά και τις τιμές παραγωγού με τις οποίες θα αρχίσουμε να παίρνουμε τα σταφύλια», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Πρέπει να ανοίξουμε και θα ανοίξουμε», λέει ο συνεταιριστής, ενώ στο ερώτημά μας για το μεγαλύτερο βάρος της ΕΑΣΗ και σε ποιες ποικιλίες αναμένεται να το δώσει, ο Ανδρέας Στρατάκης εξηγεί ότι «ανάγκες έχουμε σε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών. Και βέβαια ξεκινάμε από τη διαπίστωση ότι η χρονιά είναι πρώιμη κατά 10 με 15 ημέρες. Από 'κει και πέρα, θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες μας».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «το τι χρειαζόμαστε θα το οριστικοποιήσουμε αυτές τις μέρες. Θα δούμε ποιες θα είναι οι ποσότητες που χρειάζεται η Ένωση Ηρακλείου. Από 'κει και πέρα, θα απευθυνθούμε στον παραγωγό και πιστεύω και εκτιμώ ότι ο παραγωγός για άλλη μια χρονιά θα μας εμπιστευτεί την παραγωγή του».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχουν από πέρυσι αποθέματα στο κρασί, ο κ. Στρατάκης ξεκαθαρίζει: «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάνουμε με βάση και τις προγραμματισμένες πωλήσεις, αποθέματα δεν υπάρχουν. Βέβαια, προβλήματα υπάρχουν στην αγορά. Η εισαγωγή κρασιών από τη μια και ο φόρος του κρασιού από την άλλη, είναι προβλήματα τα οποία είναι στις πλάτες και τους ώμους των παραγωγών μας»...

Πάντως, η χρονιά - ως γνωστόν - δε μας αφήνει περιθώρια ελπίδας ως προς το ύψος και την ποιότητα της παραγωγής. «Υπάρχει θέμα γενικά», όπως λέει ο κ. Στρατάκης. «Και εννοώ ότι το πρόβλημα λόγω θεομηνίας είναι για όλες τις καλλιέργειες και όχι μόνο στα αμπέλια. Η παρατεταμένη ξηρασία, οι αυξημένες θερμοκρασίες και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες, είτε είναι οινοστάφυλα, είτε είναι επιτραπέζια σταφύλια, είτε είναι και ελιές», λέει ο συνεταιριστής.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News