Ειδήσεις

Μόνο εικασίες για την ταυτότητα των εμπρηστών στις Μάλλες

Μπορεί το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχει προχωρήσει την προανάκριση, για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που όπως εκτιμάται, προκάλεσαν από πρόθεση την πυρκαγιά, την προηγούμενη εβδομάδα βόρεια των Μαλλών, ωστόσο δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη επαρκή στοιχεία που να επιτρέπουν στους αξιωματικούς του Ανακριτικού, να στείλουν στον εισαγγελέα συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στην τοπική κοινωνία κυκλοφορούν διάφορες φήμες οι οποίες μάλιστα εμπλέκουν 3-4 διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά χωριά και με διαφορετικά συμφέροντα.

Στον τοπικό Τύπο του Αγίου Νικολάου δημοσιεύτηκε ότι, «ο διοικητής της Π.Υ. Αγίου Νικολάου αντιπύραρχος Μιχάλης Βασιλάκης, επιβεβαίωσε ότι, η προανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη επαληθεύει τις αρχικές εκτιμήσεις περί εμπρησμού. Μάλιστα διευκρίνισε ότι το άτομο στο οποίο το Ανακριτικό Τμήμα εστιάζει την έρευνα, είναι αρκετά ηλικιωμένο και προέρχεται εκτός περιφερείας Ιεράπετρας, σημειώνοντας ότι είναι από την ευρύτερη περιοχή Κρούστα - Κριτσάς.

Η φωτιά συνδέεται με τη διαχείριση των βοσκοτόπων της περιοχής και ουδεμία διασύνδεση είχε με το δάσος του Σελάκανου. Ο κύριος ύποπτος του εμπρησμού αστόχησε ως προς τις προβλέψεις του για τη φορά του ανέμου. Έτσι, η φωτιά οδηγήθηκε αλλού και ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων».

"Παρεξηγήθηκαν τα λόγια μου"

Δεν αποδόθηκαν σωστά τα λόγια του και δημιουργήθηκαν δικαιολογημένες παρεξηγήσεις, υποστηρίζει ο κ. Βασιλάκης.

«Η φιλική συζήτηση που είχα τηλεφωνικά με  δημοσιογράφο από τον Άγιο Νικόλαο, δεν αποδόθηκε με ακρίβεια και δημιούργησε  παρεξηγήσεις, μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στον Κρούστα και στην Κριτσά, δυο χωριά τα οποία έτσι στοχοποιήθηκαν.

Είμαστε σίγουροι ότι το αίτιο που προκάλεσε την πυρκαγιά είναι εμπρησμός από πρόθεση, γιατί ξεκίνησε από το δρόμο μετά το Σελάκανο, που οδηγεί προς Καθαρό - Κρούστα και προς Καθαρό - Κριτσά.

Τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς γερόντια από την περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά , μας έλεγαν ότι είδαν τα φώτα ενός αυτοκινήτου να απομακρύνεται βόρεια. Δεν έχει βρεθεί ούτε το αυτοκίνητο αυτό, ούτε και ποιοι επέβαιναν σε αυτό.

Με εικασίες και χωρίς αποδείξεις δεν μπορούμε να καταλήξουμε στην ταυτότητα του δράστη η των δραστών. Δεν μίλησα ποτέ για εμπρησμό που έχει να κάνει με τη διαχείριση των βοσκοτόπων και δεν υπονοώ ότι εμπλέκεται οπωσδήποτε κάποιος κτηνοτρόφος», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπύραρχος διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του Νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Βασιλάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, «εκτιμώ ότι, είχαν στόχο τον οικισμό του Σελάκανου και το δάσος που είναι βόρεια του οικισμού. Τους πρόδωσε όμως η διεύθυνση του ανέμου, καθώς ο βορράς οδήγησε τη φωτιά στις Μάλλες. Αν φυσούσε ανατολικός άνεμος θα είχαν κάψει και το δάσος του Σελάκανου και τον οικισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, το υλικό της προανάκρισης που ενεργείται από το Ανακριτικό της Π.Υ., θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Λασιθίου τις ερχόμενες μέρες και εκείνος αφού το μελετήσει, θα αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις κατά συγκεκριμένων ανθρώπων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο θλιβερός απολογισμός των 4.000 στρεμμάτων του πευκοδάσους, τα καμένα μελίσσια τα εκατοντάδες καμένα στρέμματα των ελαιώνων, τα κατεστραμμένα δημοτικά δίκτυα άρδευσης διατομής 3 ιντσών που ξεπερνούν τα 6 χιλιόμετρα και τα δευτερεύοντα αρδευτικά δίκτυα, διατομής 2,5 ιντσών, γύρω στο ένα χιλιόμετρο, ανάγκασαν το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας να αποφασίσει να ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή των Μαλλών και του Χριστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια