Ειδήσεις

Τρία χρόνια περιμένουν παδικό σταθμό ΑμΕΑ στο Ηράκλειο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ στο Ηράκλειο, καθώς εδώ και περίπου τρία χρόνια δε λειτουργεί στην πόλη κάποιος δημοτικός παιδικός σταθμός που να μπορεί να φιλοξενήσει τα βλαστάρια τους. Κι ενώ μετά απ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο αρμόδιος οργανισμός του Δήμου Ηρακλείου είναι έτοιμος να δεχτεί - και - παιδιά ΑμεΑ στο νέο βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, το θέμα έχει "μπλοκάρει" λόγω γραφειοκρατικών σκοπέλων.

«Ο παιδικός σταθμός για ΑμεΑ που βρισκόταν στην περιοχή του Τάλω, στο Ηράκλειο, σταμάτησε να λειτουργεί πριν από περίπου τρία χρόνια», μας λέει ο πρόεδρος του αρμόδιου Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) Γιάννης Βουρεξάκης. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού επήλθε καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά των ωφελούμενων. Έκτοτε, η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί ως κανονικός παιδικός σταθμός.

Πρόσφατα παραδόθηκε για χρήση ο ολοκαίνουργιος βρεφονηπιακός σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας στην οδό Λουδοβίκου Παστέρ, στην Αγία Αικατερίνη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, η νέα αυτή δομή διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί και παιδάκια ΑμεΑ. Όπως μας επισήμανε ο κ. Βουρεξάκης, είναι διαθέσιμο και το προσωπικό που χρειάζεται για την εύρυθμη και ολοκληρωμένη λειτουργία του σταθμού για παιδιά ΑμεΑ.

«Στην τελευταία προκήρυξη είχαμε συνολικά τρεις αιτήσεις για τη θέση ειδικού προσωπικού. Από αυτές, θα προχωρήσουμε σε μια πρόσληψη και, σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον έμψυχο δυναμικό, είμαστε καλυμμένοι», μας εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: αφού δεν υπάρχει πρόβλημα στέγης, αλλά ούτε και πρόβλημα προσωπικού, πού σκοντάφτει η όλη διαδικασία; Σύμφωνα με τον Γιάννη Βουρεξάκη, πρόκειται ξεκάθαρα για γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι του ΔΟΠΑΦΜΑΗ "τρέχουν" να επιλύσουν. Συγκεκριμένα, το εμπόδιο που ορθώνεται προέρχεται επί της ουσίας από το γεγονός ότι - σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς - οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν ξέρουν από ποιον αρμόδιο φορέα αδειοδοτούνται!

«Υπάρχει ένα νομικό κενό», μας λέει ο κ. Βουρεξάκης, σπεύδοντας να μας επεξηγήσει: «Εμείς απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), προκειμένου ο νέος παιδικός σταθμός στην Αγία Αικατερίνη να μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να μπορέσει να λειτουργήσει. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, όμως, μάθαμε ότι η διαδικασία έχει μπλοκάρει, καθώς η ΕΕΤΑΑ χρειάζεται την απαιτούμενη άδεια. Εν κατακλείδι, το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε άδεια, γιατί δεν ξέρουμε από ποιον να την πάρουμε!».

Στη Βουλή μέσω Αυγενάκη το θέμα

Στο μεταξύ, το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφέρθηκε στην ανυπαρξία θέσεων για παιδιά ΑμεΑ στο Ηράκλειο. Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων που «αντλούν τα ΑμεΑ παιδιά μέσα από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, αλλά και τους κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, οι οποίοι επιτάσσουν ως βασική προτεραιότητα την ένταξη της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ σε όλες τις δράσεις» του ΕΣΠΑ, επομένως και της δράσης που αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σχόλια