Ειδήσεις

Σκουπιδότοπος τα ενετικά τείχη - Τι λέει ο Δήμος;

Σκουπίδια,σπασμένα παγκάκια, λεηλατημένοι χώροι και φρεάτια που μετατράπηκαν σε παγίδες συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα στα ενετικά τείχη. Λόγω αρμοδιοτήτων δεν παρεμβαίνει ο Δήμος όπως υποστηρίζει.

Είναι μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές στην ιστορία και τις ιδιαίτερες γωνιές του Ηρακλείου που θυμίζουν τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Τα τείχη που εκτείνονται κατά μήκος της πόλης - από την πύλη Ιησού έως τη Χανιώπορτα μπορεί να ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε έναν μαγικό κόσμο, η διαδρομή όμως περιλαμβάνει πλέον εκτός από την όμορφη θέα και τα ιστορικά τείχη… σπασμένα παγκάκια, παραμελημένα σημεία και εικόνα εγκατάλειψης.

Και ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο; Ό,τι σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου κανείς δεν μπορεί να παρέμβει μέχρι να αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα των τειχών! Εως τότε όλοι θα "θαυμάζουν" την ίδια εικόνα και θα βλέπουν τα τείχη να αφήνονται στην "τύχη" τους.

Η "όαση" που έγινε σκουπιδότοπος

Αν και η πόλη έχει ανάγκη από διαδρομές για περιπατητές και μικρές οάσεις, αποδεικνύεται ότι οι αρμόδιοι αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες δεν τους έδωσαν το ρόλο που τους αξίζει.

Μια διαδρομή από την πύλη Ιησού, στην πύλη Βηθλέεμ και από το Μαρτινέγκο έως την πύλη Παντοκράτορα η εικόνα είναι ίδια: σπασμένα παγκάκια, λεηλατημένοι χώροι, φρεάτια που μετατράπηκαν σε παγίδες, σκουπίδια, οι άλλοτε πράσινες εκτάσεις έγιναν ξερόχορτα και τα όμορφα τοπία εναλλάσσονται με την απόλυτη εγκατάλειψη. Ακόμη και από τον βοτανικό κήπο,απέμεινε μόνο η πινακίδα...

Κίνδυνος σε κάθε βήμα

Και σαν να μην φτάνει αυτό ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε κάθε σου βήμα. Ακάλυπτα φρεάτια που έγιναν παγίδες, ξερόχορτα έτοιμα να τυλιχθούν σε φλόγες ακόμα και παγκάκια από τα οποία απέμειναν μόνο οι πάσσαλοι, συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα.

"Δεν μπορούμε να παρέμβουλε λόγω αρμοδιοτήτων"

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ .Μαμουλάκη που μίλησε στο neakriti.gr «ακόμη και σήμερα στείλαμε αυτοκίνητα για να καθαρίσουν σημεία με σκουπίδια. Τα τείχη δεν είναι όμως δική μας αρμοδιότητα αφού το ΚΑΣ θα αποφασίσει το φθινόπωρο. Στα ενετικά τείχη λόγω αρμοδιότητας δεν μπορούμε να παρέμβουμε και τίθεται και ζήτημα προσωπικού. Παρόλα αυτά επειδή έχουν συσσωρευτεί προβλήματα θα πρέπει να γίνει επιχείρηση καθαρισμού. Όσο εκκρεμεί η απόφαση του ΚΑΣ πάντως δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Ακόμη και για τον αστικό εξοπλισμό, τα παγκάκια και τον φωτισμό από ότι γνωρίζω ,τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας. Εμείς ζητάμε αρμοδιότητες αλλά δεν μας έχουν εκχωρηθεί».  

Ευθύνη όλων μας

Κι αν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να αναδείξουν τα ιστορικά τείχη και να φροντίσουν ώστε οι διαδρομές κατά μήκος των τειχών να είναι επισκέψιμες, απέτυχαν όπως αποδεικνύει ο φωτογραφικός φακός, ως αδιάψευστος μάρτυρας. Και οι πολίτες τίθενται προ των ευθυνών τους αφού τα σκουπίδια και τα σπασμένα παγκάκια δεν προκλήθηκαν ως δια μαγείας αλλά από… ανθρώπινο χέρι οπότε την επόμενη φορά που θα κατηγορήσουμε με μεγάλη ευκολία τους άλλους ας αναρωτηθούμε αν και εμείς σεβαστήκαμε απόλυτα τη «βαριά» ιστορία μας.  

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια