default-image

Το "θαύμα" του Διόνυσου που εμφανίζεται μόνο μεσημέρι

Κρήτη
Το "θαύμα" του Διόνυσου που εμφανίζεται μόνο μεσημέρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας νέος «πέτρινος θεός» προστέθηκε στην πλειάδα των βραχομορφών που είκοσι χρόνια τώρα αναζητά ο εκπαιδευτικός, Έφορος δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιραίας κ Μιχάλης Πιτυκάκης, στο χωριό του, την καταπράσινη γραφική και προπάντων παραδοσιακή Καλαμαύκα .

Η τελευταία ανακάλυψη του κ Μιχάλη Πιτυκάκη , στο πέτρινο γεωλογικό τοπίο της Καλαμαύκας Ιεράπετρας, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και έγκειται στην παρουσία της  βραχομορφής  του  θεού « Διόνυσου », του θεού του κρασιού και των αμπέλων, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Η μορφή του Θεού εμφανίζεται από τις 12.30 έως τη 1.00 το μεσημέρι

Εμφανίζεται το μεσημέρι

Η βραχομορφή του Θεού Διόνυσου εμφανίζεται από τις 12.30 έως τη 1.00 το μεσημέρι πάνω στην  από εικοσαετίας  παλαιότερη  ανακαλυφθείσα βραχομορφή του Θεού  « Απόλλωνα »  στην ίδια επιφάνεια, σε βράχο του Καστέλου αλλά σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Ο θεός «Απόλλωνας» είναι ορατός αν παρατηρηθεί προσεκτικά από τις 15.30 έως τις 17.30 μετά το μεσημέρι.

«Η ανακάλυψη της βραχομορφής του Θεού «Διόνυσου» έτυχε κοινής θέασης για πρώτη φορά από εμένα και  την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας κ. Ελένη Βλάσση,  στη διάρκεια των γυρισμάτων ενός δικού της  ντοκιμαντέρ  με θέμα τις βραχομορφές,  που θα προβληθεί  στο φετινό  3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, από τις 6-10 Αυγούστου.

Η ανακάλυψη του νέου αυτού «πέτρινου θεού» στην κορυφή του Καστέλου - πρώην ακρόπολη αρχαίας Λάρισας - έρχεται απ' ότι φαίνεται να επιβεβαιώσει εκτός των άλλων την ξεχωριστή  λατρευτική αξία που είχε  για τους τότε Μινωίτες  όλος ο βράχινος όγκος  του Καστέλου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο εσωτερικό του ίδιου βράχου βρίσκεται το πρώην λατρευτικό σπήλαιο -σπηλαιώδης εκκλησία-, όπου ανακαλύφθηκε ειδώλιο λάτρη   με τα χέρια  σε στάση προσευχής , που φιλοξενείται στο Μουσείο της  Οξφόρδης, αλλά και όλη η κορυφή έχει πλήθος σπασμένων αγγείων», μας λέει ο κ Μιχάλης Πιτυκάκης .

Πάντως η νέα αυτή βραχομορφή του Θεού Διόνυσου με την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει, έρχεται να δικαιολογήσει και την από  δεκαετίας αναγνώριση του Γεωλογικού πλούτου της Καλαμαύκας, συγκαταλέγοντας τα μνημεία αυτά της φύσης, στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Ο Μιχάλης Πιτυκάκης που προχώρησε στην ανακάλυψη

Ποιός ήταν ο Θεός Διόνυσος

Ο Θεός Διόνυσος ήταν ο Θεός του αμπελιού και της γονιμότητας της γης, της μεταμόρφωσης, της απελευθέρωσης του νου και του συναισθήματος, ήταν γιος του Δία και της Σεμέλης.

 Παραπλανημένη από την Ήρα, η έγκυος μητέρα του, ζήτησε από τον Δία να της παρουσιαστεί με όλη του τη λάμψη, η οποία την κεραυνοβόλησε. Ο Δίας κυοφόρησε το έμβρυο μέσα στον μηρό του. Όταν γεννήθηκε ο Διόνυσος, τον μεγάλωσαν οι νύμφες του νερού, οι Υάδες, για να τον κρύψουν από την οργή της Ήρας. Ωστόσο ο Διόνυσος δεν γλίτωσε τον θάνατο, και μάλιστα παραπάνω από μια φορά, αλλά ευτυχώς ανασταινόταν στη συνέχεια. Ο θεός περιπλανιόταν με τη συνοδεία του, από Μαινάδες, Σατύρους και Σιληνούς, διδάσκοντας την καλλιέργεια του αμπελιού. Λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα και από τις τελετές των γιορτών του προήλθε το αρχαίο θέατρο. Απεικονιζόταν σαν ένας έφηβος, δεν συνδέθηκε με έρωτες, εκτός από την Αριάδνη, και η εκδίκησή του προς όποιους ασεβούσαν απέναντί του ήταν …να τους τρελαίνει. 

20 χρόνια γεωδιαδρομές σε όλη τη χώρα

Ο εκπαιδευτικός κ Μιχάλης Πιτυκάκης με καταγωγή από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας διδάσκει στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, όπου μαζί με τους μαθητές του και γονείς,  συνεχίζει τις Γεωδιαδρομές και τις εξερευνήσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

«Συμπληρώσαμε 20 χρόνια Γεωδιαδρομών  με τους μαθητές μου και τους γονείς τους. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων ασχοληθήκαμε μέσα από Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο,  σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με τον θαυμαστό Κόσμο των Σπηλαίων και άλλων γεωλογικών μνημείων  ( φαράγγια, ηφαίστεια, δολίνες, ορυχεία κ.α ).

Το γεωλογικό μας ενδιαφέρον ξεκίνησε αρχικά με το πλησιέστερο σε μας  Σπήλαιο, αυτό του Σχιστού, επεκτάθηκε στη μελέτη των λόφων  του κέντρου της Αθήνας  και των σπηλαίων τους, για να συνεχιστεί σ' όλες τις γωνιές της χώρας μας.

80 σπηλαιολογικές εξορμήσεις

 Με τους μικρούς λοιπόν γεωερευνητές διοργανώσαμε περισσότερες από 80 σπηλαιολογικές εξορμήσεις και άλλες 20 γενικότερου γεωλογικού ενδιαφέροντος.  Έτσι προς Βορρά φτάσαμε  μέχρι  το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά, την Αλιστράτη Σερρών και  το Φαράγγι του Αγγίτη, ενώ προς Νότο   μέχρι την Κρήτη, το Σπήλαιο του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

  Όλες αυτές τις εμπειρίες  τις μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια με την  υπόλοιπη μαθητική κοινότητα της περιοχής μας μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας,  διάφορα θεατρικά δρώμενα , με έκδοση μαθητικού εντύπου, -μας έχει μάλιστα απονεμηθεί βραβείο γι' αυτό-, τον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και παρουσιάσεις στα ΚΠΕ.

Μάλιστα η έκθεση φωτογραφία μας: Η Γλυπτική των Βράχων και των Σπηλαίων είχε τέτοια απήχηση που οι Γεωλόγοι συμπεριέλαβαν τις βραχομορφές της γενέτειράς μου, Καλαμαύκα Ιεράπετρας, στον  Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας», μας λέει ο κ Πιτυκάκης.

Όμως οι δραστηριότητες του εξερευνητή δασκάλου και των μαθητών του δεν σταματούν εκεί. Από τις  τελευταίες σημαντικές   πρωτοβουλίες τους ήταν η παρουσίαση   στον Δήμαρχο του Κερατσινίου κ.  Χρήστο Βρεττάκο,   των προτάσεων τους για την  προστασία και    ανάδειξη του   Σπηλαίου Σχιστού.

Όλοι ελπίζουν ότι η πολιτεία δια μέσου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας  δε θα αργήσει άλλο περισσότερο να προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα αναδεικνύουν  τον εν λόγω  χώρο  που σημειωτέον έχει χαρακτηριστεί  ως μία από τις αρχαιότερες    θέσεις  ανθρώπινης κατοίκησης εντός Λεκανοπεδίου  ( 12.000 π.Χ.)!

To σίγουρο πάντως είναι ότι μέσα απ' όλες αυτές τις δραστηριότητες,  τις εξορμήσεις και τα μέχρι τώρα  επιτεύγματά τους οι μικροί ερευνητές γίνονται κοινωνοί της σπουδαιότητας των γεώτοπων  και συγχρόνως διδάσκονται  ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες  τρόπους για την προστασία, προβολή και ανάδειξή τους  με γνώμονα πάντα τις αρχές  της αειφορίας.

Ρεπορτάζ : Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News