default-image

Κόντρα στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για το δηλητήριο

Κρήτη
Κόντρα στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για το δηλητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου προκάλεσε η αποκάλυψη της "Ν.Κ." για την ανανέωση της κυκλοφορίας του καρκινογόνου και απαγορευμένου από το 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχλωροπροπενίου (1,3 D).

Ο Σωκράτης Βαρδάκης με ερώτησή του επανήλθε, καλώντας τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις για τη μεγάλη αυτή "κωλοτούμπα" που έκανε, παρά τη ρητή δέσμευσή του ότι θα ακολουθούσε την απόφαση των Βρυξελλών, ενώ στη Βουλή κατέθεσε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, που έφερε στο φως μια ακόμη απόφαση υπέρ των πολυεθνικών φυτοφαρμάκων!

Όπως γράφαμε χθες, το δηλητήριο που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές θερμοκηπιακών προϊόντων για την καταπολέμηση νηματωδών στο έδαφος, το οποίο και από το 2012 είχε απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε μια ακόμα έγκριση για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατόπιν πιέσεων αγροτικών φορέων της Κρήτης.

Και αυτό, παρότι ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε από τις 10 Ιουνίου 2015 δηλώσει δημόσια ότι το νηματοδοκτόνο θα απαγορευτεί οριστικά και στην Ελλάδα, αλλά θα του έδινε, υποτίθεται, μια τελευταία έγκριση.

«Απαράδεκτη απόφαση»

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, τιμώντας την προσωπική του στάση απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα, καθώς είχε από πέρυσι μαζί με άλλους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει ερώτηση για την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου, μετά το χθεσινό μας δημοσίευμα κατέθεσε νέα ερώτηση.

«Παρά τις δεσμεύεις του υπουργείου, δυνάμει της υπ' αριθμ. πρωτ. 4531/51881/14-7-2016 απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε ξανά άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών στο διχλωροπροπένιο, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτο», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, που είχε καταγγείλει πέρυσι ότι δεχόταν πιέσεις από κυκλώματα της αγοράς, ώστε να μην προχωρήσει στην κατάθεση της επίμαχης ερώτησης!

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να βάλουν τέλος στη χρήση ενός αναγνωρισμένα επιβλαβούς σκευάσματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές και αποτελεσματικές λύσεις μέσω της έρευνας, που θα προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των ίδιων των καλλιεργητών, αλλά και την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.

Και αναφέρει παρακάτω: «Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο 2015 είχε κατατεθεί η υπ' αριθμ. πρωτ. 3275/05.06.2015 ερώτηση του κ. Βαρδάκη σχετικά με τη μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου διχλωροπροπενίου (1,3 D), καθώς το εν λόγω προϊόν, κατόπιν μελετών, έχει αποδειχθεί πολύ τοξικό σε φυτά και ζώα, προκαλεί κατακερματισμό του DNA και είναι δυνητικά καρκινογόνο (βαθμού β) στον άνθρωπο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer - IARC).

Με την υπ' αριθμ. 966/25.06.2015 απάντηση του αρμόδιου υπουργού είχαμε πληροφορηθεί ότι:

- Δρομολογείται η οριστική απαγόρευση χρήσης του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπενίου (1,3D), που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια.

- Συστήνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή επιστημόνων από κρατικούς ερευνητικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΛΓΟ "Δήμητρα", ΑΕΙ), προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταπολέμησης, με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, των νηματωδών του γένους Meloitogyne, που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της χώρας και της Κρήτης ειδικότερα.

- Για το έτος 2015 και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών, χορηγείται έγκριση για μία και μόνον περίοδο, για κατ' εξαίρεση διάθεση στην αγορά, με τη διαδικασία της άδειας 120 ημερών του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3 D).

Για του λόγου το αληθές, την 25η Ιουνίου 2015 υπεγράφη η υπ' αριθμ. πρωτ. 5999/71432 απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγική Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δυνάμει της οποίας αποφασίστηκε η κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν CONDOR Fumigant, µε αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας 3026, για χρονικό διάστημα από την 01η-07-2015 έως και την 28η-10-2015».

Ζητά εξηγήσεις: Παρέμβαση και από Κεγκέρογλου

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ερωτά τόσο τον Βαγγέλη Αποστόλου όσο και τους υπουργούς Υγείας κ. Ξανθό και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη: «Για ποιο λόγο η νέα έγκριση κυκλοφορίας του απαγορευμένου από την Ε.Ε. διχλωροπροπενίου;».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ("Νέα Κρήτη"), παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί προς πάσα κατεύθυνση σε ιατρικούς φορείς, στην κορυφαία περιβαλλοντική οργάνωση GREENPEACE κ.λπ. για οριστική απόσυρσή του, με υπουργική απόφαση και συγκεκριμένα με την υπ' αριθμ. 4531/51881/14-07-2016 απόφαση επιτρέπεται η κυκλοφορία του.

Το διχλωροπροπένιο έχει απαγορευτεί από το 2012 ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή πρόκειται για προϊόν με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

- Για ποιο λόγο η νέα χορήγηση κατά παρέκκλιση έγκρισης διάθεσης στην αγορά του απαγορευμένου από την Ε.Ε. διχλωροπροπενίου; Αντιλαμβάνεστε τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής;

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News