Ειδήσεις

Κατάληψη στον ΟΓΑ: Νέες κινητοποιήσεις για τους αγρότες

Στους δρόμους του αγώνα και της ανατροπής κατεβαίνουν και πάλι από σήμερα οι αγρότες που ανήκουν στο μπλοκ του ΠΑΣΥ και των συνεργαζόμενων με αυτό δυνάμεων, αποκλείοντας στις 10 το πρωί τα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, στον κόμβο των Πεζών, με αφορμή την πτώχευση της ΕΑΣ Πεζών και τη συνεχιζόμενη οικονομική, φορολογική και ασφαλιστική πολιτική εξόντωσης των αγροτών και των φορέων τους, στο όνομα των μνημονίων, από τη σημερινή συγκυβέρνηση!

Όπως δήλωσε χθες στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο 9,84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, «οι αγρότες των μπλόκων ξεκινούμε νέο γύρο κινητοποιήσεων. ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ - Εφορία σήμερα εκτελούν τους αγρότες», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κατήγγειλε τις σημερινές ηγεσίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος της χώρας ότι ακολουθούν τη γνωστή και πεπατημένη τακτική του "τσάι και συμπάθεια", με τις επισκέψεις τους στον υπουργό.

Έτσι σήμερα, στις 10 το πρωί, οι αγρότες των μπλόκων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, ενώ το "παρών" θα δώσουν και οι παραγωγοί της Ενωτικής Ομοσπονδίας Χανίων.

Στον κόμβο των Πεζών συγκεντρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας "Ν. Καζαντζάκη" και Αρχανών-Αστερουσίων, καθώς οι εξελίξεις μετά και την υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα της Ένωσης Πεζών καθιστούν όλο και πιο δυσμενείς τις συνθήκες παραμονής τους στον αγροτικό χώρο, που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την ακολουθούμενη πολιτική.

Το ψήφισμα

Η επιτροπή αγώνα των αγροτών, με τη συμμετοχή των αγροτικών συλλόγων Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου, και τις επιτροπές αγώνα αγροτών "Ν. Καζαντζάκη" και Αρκαλοχωρίου, στο ψήφισμά τους διατυπώνουν τα εξής αιτήματα:

«- Να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι τα χρωστούμενα της επιχείρησης "Ένωση Πεζών", δίχως πίστωση χρόνου, στο ακέραιο, όχι σε είδος.

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

- Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

- Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.

- Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση, και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία κ.ά.). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί.

- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια