Ειδήσεις

Ευχαριστίες και ευθείες βολές για τη φωτιά στις Μάλλες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών γνωστός για τους αγώνες και τις προσπάθειες του να κρατηθεί ανέπαφο από τις πυρκαγιές το περιβάλλον της περιοχής του πρώην Δήμου Νέας Μάλλας, αφού έκανε την αποτίμηση της καταστροφής που υπέστη το οικοσύστημα και η περιουσία του κάθε Μαλλιώτη, αποφάσισε να πεί ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν εκείνες τις δύσκολες ώρες της πυρκαγιάς και να επιπλήξει εκείνους που κάτι μπορούσαν να κάνουν αλλά δεν έκαναν τίποτα.

«Είμαστε εδώ, μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Μάλλες, να μετράμε τις πληγές μας κάθε φορά που ένας ΄΄άρρωστος΄΄ στο μυαλό καταστρώνει δικά του σχέδια, κάνοντας μία ολόκληρη κοινωνία να υποφέρει και να περνάει εφιαλτικές στιγμές,  κάνοντας έναν ολόκληρο τόπο να αλλάζει μορφή και από επίγειος παράδεισος να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε νεκροταφείο…

Αυτή τη φορά ο ΄΄άρρωστος΄΄ έκανε καλό κουμάντο, που λέμε. Βρήκε την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που το πυροσβεστικό όχημα είχε τελειώσει τη βάρδια του και είχε αποχωρήσει,  την ώρα που ο αέρας είχε την σωστή ένταση και τη σωστή κατεύθυνση  (με κατεύθυνση,  ίσως μακριά από το σπίτι του), τον καιρό που η πυρασφάλεια στις Μάλλες δεν λειτουργούσε καθημερινά, παρά μόνο τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας…. Και το αποτέλεσμα εξαιρετικό!!! Αιωνόβια δάση και τμήματα νεότερου, που άρχιζε να ξαναγεννιέται σιγά-σιγά από τις προηγούμενες πυρκαγιές και να ενώνεται με το παλιό, καλλιέργειες, ελιές, αμπέλια, μελίσσια, περιουσίες ανθρώπων, η λιγοστή πανίδα που έχει μείνει στα βουνά μας, όλα στάχτη. Και είμαστε τυχεροί που αποφύγαμε τα χειρότερα. Με τη βοήθεια του Θεού και των ανθρώπων γλιτώσαμε, τουλάχιστον, το χωριό και την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου» αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών.

«Νιώθουμε  υποχρέωση  σαν Μαλλιώτες, αλλά και σαν άνθρωποι, να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσοι παλέψανε εκείνες τις μέρες και δουλεύουν ακόμα για να σωθεί ο τόπος. Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με την τεράστια κινητοποίηση της : πάνω από 25 πυροσβεστικά οχήματα, τουλάχιστον 3 πεζοπόρα τμήματα, από τους οποίους πολλοί είναι ακόμα στο βουνό και 4 ελικόπτερα που έκαναν σωτήρια δουλειά. Ευχαριστούμε τους φαντάρους που ήρθαν από την άλλη άκρη της Κρήτης και κάποιοι από αυτούς με το Στάγιερ! Ευχαριστούμε το Δήμο Ιεράπετρας, το Δήμο Ιτάνου, το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Συν/σμό Πεύκων Μακρύ Γιαλού, που έστειλαν υδροφόρες και οχήματα. Τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας,  αντιδήμαρχο Αργύρη Πανταζή και τον πρόεδρο των Μαλλών Τσακιράκη Γιώργο για την βοήθεια τους στο συντονισμό.

Ευχαριστούμε βαθύτατα όλους τους εθελοντές και απλούς πολίτες , που έσπευσαν για βοήθεια, τα «παιδιά» από την Καλαμαύκα,  που ήρθαν με τρία τουλάχιστον αυτοκίνητα και πολύ προσωπικό,  τους Διασώστες από τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα  τη λέσχη 4Χ4 Ιεράπετρας, τους Σαμαρείτες, τον Ερυθρό Σταύρο και τους ραδιοερασιτέχνες. Τα «παιδιά» από το Μύρτος και τα άλλα χωριά, που ανεξάρτητα από ομάδες, ήρθαν και έδωσαν ουσιαστική βοήθεια στον τόπο μας. Δεν μπορούμε, βέβαια, να μην ευχαριστήσουμε το σύνολο των χωριανών μόνιμων κατοίκων ή όχι και τα μέλη της ομάδας πυρασφάλειας Μαλλών, (που δεν είναι μόνο από τις Μάλλες) οι οποίοι πραγματικά πέσανε με τα μούτρα στη φωτιά και κάποιοι ήταν μέχρι την μεθεπόμενη ημέρα στο βουνό. Τους ευχαριστούμε θερμά», προσθέτουν.

«Επειδή, όμως, κάθε φορά μόνο ευχαριστίες και συγχαρητήρια ακούγονται και γράφονται, θεωρούμε επίσης υποχρέωσή μας να πούμε και κάποια παράπονα, τα οποία δεν είναι μόνο δικά μας, αλλά και πλήθους.

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο σύνολο των χωριανών, υπάρχει όμως και  ένα μέρος εκτός συνόλου, μόνιμοι κάτοικοι ή όχι, οι οποίοι δυστυχώς σχεδόν πάντοτε και όχι μόνο σε φωτιές, κοιτάνε, όπως λέμε '' την πάρτη  τους''. Βέβαια, οι πράξεις  χαρακτηρίζουν τον καθένα μας, αλλά θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο και εγωιστικό την ώρα που κινδυνεύει ακόμα και το χωριό, κάποιοι να κάθουνται στο ''σεϊρι'', κάποιοι στα καφενεία, κάποιοι στα κρεβάτια τους και κάποιοι άλλοι να εμφανίζονται μόνο όταν η φωτιά πλησιάζει στο χωράφι τους. Και αναφερόμαστε στους νέους και όχι στους γέρους και στους ανήμπορους.

Να πάμε τώρα και στα παραδίπλα χωριά, με τα οποία συνορεύουμε δεξιά και αριστερά και στα οποία οι Μαλλιώτες έτρεξαν, τρέχουν και θα τρέχουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς οι γείτονές μας εξαιρουμένων 3-4 ατόμων, μας έγραψαν κανονικά. Και δεν φτάνει που δεν βοηθάς αλλά εμποδίζεις και αυτούς που προσπαθούν να βοηθήσουν, δηλαδή είναι εξωφρενικό το γεγονός τη δεύτερη μέρα της φωτιάς να κόβεται το νερό από τον πυροσβεστικό κουρνό μέσα στο Σελάκανο για να ποτίσουν κάποιοι τα μποστάνια τους.

Να πάμε και στους μελισσοκόμους, ντόπιους και μη, οι οποίοι είναι οι βασικοί που επωφελούνται από το δάσος και θα έπρεπε να δίνουν ένα δυναμικό παρόν στις πυρκαγιές όχι μόνο για να απομακρύνουν τις μέλισσες τους.

Τέλος, θα αναφερθούμε και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία όπως προαναφέραμε, έδωσε και δίνει ακόμα μεγάλη μάχη, όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα παράπονα και άλλων ανθρώπων για τα μεμονωμένα ευτυχώς περιστατικά κάποιων πυροσβεστών, που καλό θα ήταν να έχουν λίγη παραπάνω όρεξη και θέληση.

Ευχαριστούμε και πάλι όσους βοήθησαν, ζητούμε συγνώμη εάν ξεχάσαμε κάποιον και δεν λυπούμαστε καθόλου για όσους θίχτηκαν», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλλών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια