Ειδήσεις

Μέχρι την Παρασκευή οι επιτυχόντες στους παιδικούς σταθμούς

Μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Οι πίνακες αυτοί θα οριστικοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ.

Μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Οι πίνακες αυτοί θα οριστικοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ.

 Στο μεταξύ, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης των 48 περιζήτητων θέσεων στους παιδικούς, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται το "λίφτινγκ" στους δημοτικούς σταθμούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά δίνει μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, τον οποίο προβληματίζουν δύο γεγονότα: Το πρώτο είναι οι καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία του ΕΣΠΑ στον προγραμματισμό των νοικοκυριών και το δεύτερο ο τρόπος που θα γίνει η επιλογή των παιδιών του ΕΣΠΑ, στις περιπτώσεις που η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

«Για πρώτη φορά φέτος τα αποτελέσματα της διαδικασίας του Δήμου Ηρακλείου για τους παιδικούς βγαίνουν τόσο νωρίς. Μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες. Αν είχαμε και τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ εγκαίρως, οι γονείς δε θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το τέλος Αυγούστου για να δουν αν θα πάρουμε τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Θα είχαν τελειώσει όλα από τον Ιούλιο και θα μπορούσαν οι άνθρωποι να κάνουν τον οικογενειακό και τον οικονομικό τους προγραμματισμό με την ησυχία τους», τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, ο οποίος έχει αγωνία και για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας του ΕΣΠΑ.

Οι αλλαγές που έχουν "περάσει" στο πρόγραμμα είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά το "άνοιγμα" των παιδικών σταθμών το Σεπτέμβριο. Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ συνεχίζονται ως τις 29 Ιουλίου, ενώ τα προσωρινά αποτελέσματα θα βγουν στις 17 Αυγούστου. Τα οριστικά αποτελέσματα του ΕΣΠΑ θα ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου, οπότε και οι γονείς με τα βάουτσέρ τους στο χέρι θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε όποιον από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου επιθυμούν για να εγγράψουν το παιδί τους. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα...

Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, κάθε γονέας ήξερε εκ των προτέρων σε ποιο παιδικό "πέτυχε" το παιδί του. Η ΕΕΤΑΑ από μόνη της εμφάνιζε ως επιτυχόντες τόσους μαθητές όσες και οι θέσεις που είχε "δώσει" ανά παιδικό σταθμό ο Δήμος Ηρακλείου. Για παράδειγμα, στον παιδικό σταθμό της Παναγίτσας Μασταμπά δίνονταν για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ 50 θέσεις. Η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωνε 50 επιτυχόντες για την Παναγίτσα, συν κάποιους επιλαχόντες...

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε γονέας μπορεί θεωρητικά να εγγράψει το παιδί του με το βάουτσέρ του σε όποιο παιδικό σταθμό επιθυμεί. Έστω ότι στον παιδικό σταθμό της Παναγίτσας, με τις 50 θέσεις, εμφανιστούν 60 άτομα για εγγραφή. «Τι θα γίνει;», αναρωτιέται ο κ. Βουρεξάκης, «με ποιο κριτήριο θα επιλέξουμε τους 10 που θα μείνουν εκτός;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ δεν έχουν δοθεί κάποιου τύπου οδηγίες, ενώ στις πρώτες σκέψεις του κ. Βουρεξάκη είναι να προτείνεται στους "πλεονάζοντες" η μετακίνηση σε όμορο παιδικό σταθμό με κενές θέσεις ΕΣΠΑ...

Αύξηση θέσεων

Το θετικό είναι πως για άλλη μια χρονιά φέτος αυξάνονται οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Σε αυτούς θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβριο συνολικά 1.900 παιδιά, έναντι 1.820 που φοίτησαν πέρυσι και 1.570 που είχαν φοιτήσει το 2013.

Στο μεταξύ, η αύξηση των παιδιών "απαιτεί" και την αντίστοιχη αύξηση σε προσωπικό. Έτσι, είχαν προκηρυχθεί συνολικά 48 θέσεις συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, για τις οποίες είχαν γίνει χιλιάδες αιτήσεις. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης εκτιμά πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα έχουν βγει τα αποτελέσματα για τις περιζήτητες 15 θέσεις ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων, 20 ΔΕ Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων, 3 ΔΕ Μαγείρων και 10 θέσεις ΥΕ Εργατών Καθαριότητας. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν τόσο στο σάιτ του Δήμου Ηρακλείου, όσο και στο σάιτ του Οργανισμού.

Το "λίφτινγκ" συνεχίζεται...

Θετικές αλλαγές θα βρουν στους παιδικούς σταθμούς την 1η Σεπτεμβρίου παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι. Γίνονται ελαιοχρωματισμοί, αλλάζονται τα μπάνια, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η διαδικασία για αναμόρφωση των αυλών των παιδικών. Ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 53.000 ευρώ, απέβη άγονος και πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα, ενώ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016-2017 θα υλοποιηθεί το έργο της κτηριακής και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των παιδικών, σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη.

ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια