default-image

Τοξικό και απαγορευμένο φυτοφάρμακο στο...τραπέζι μας

Κρήτη
Τοξικό και απαγορευμένο φυτοφάρμακο στο...τραπέζι μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Γη και ύδωρ" δίνει στις πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια ακόμα μεγάλη "κωλοτούμπα" του Βαγγέλη Αποστόλου, που δεν είναι άλλη από την απόφαση της αδειοδότησης του διχλωροπροπενίου, ενός τοξικού φυτοφαρμάκου απαγορευμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 2016, μετά από σχετικό αίτημα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών "Ανατολή", που φέρει την ημερομηνία της 28ης Απριλίου 2016!

Την απόφαση την υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός ΥΠΑΑΤ, Ε. Αθανασοπούλου, της Γενικής Διεύθυνσης και όχι ο κ. Αποστόλου, όπως είχε κάνει πέρυσι. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιος υπογράφει την απόφαση, υπουργός είναι ο ίδιος. Και ως υπουργός ανέχεται ή επιτρέπει συνειδητά και σιωπηρά να εκτίθενται αγρότες και το περιβάλλον σε τοξικά φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχουν πιο ήπιες, πιο φτηνές ή και αποτελεσματικές βιολογικές λύσεις. Έτσι, όμως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου παραβιάζει τη δική του υπόσχεση και δέσμευση για την οριστική απόσυρση του 1,3 D, μια υπόσχεση που είχε δοθεί προς πάσα κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων, σε ιατρικούς φορείς, αλλά και προς την κορυφαία περιβαλλοντική οργάνωση Creenpeace, η οποία και αναμένεται τώρα να αντιδράσει πολύ δυναμικά.

Αποκαλυπτική επιστολή

Η "Νέα Κρήτη", συνεχίζοντας τις πολύχρονες αποκαλύψεις της, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα την αποκαλυπτική επιστολή του γνωστού γιατρού-παιδοχειρουργού και μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρη Πετράκη.

Το κείμενο έχει ήδη αποσταλεί σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και επιστήμονες, για να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να απαγορευτεί η χρήση του τοξικού, καρκινογόνου και επιβλαβούς διχλωροπροπενίου και στη χώρα μας. Άλλωστε, από το 2012 έχει απαγορευτεί και στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο γνωστός επιστήμονας, μεταξύ των άλλων, και παραπέμποντας και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πηγές και σελίδες, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Αποστόλου στις 10/6/2015 δήλωσε δημόσια για την οριστική απαγόρευση του νηματοδοκτόνου διχλωροπροπένιου: «Είμαστε αποφασισμένοι και θα βάλουμε τέλος στην αναγκαστική χρήση ενός αναγνωρισμένα επιβλαβούς σκευάσματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των ίδιων των καλλιεργητών, αλλά και την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν υπήρχε σταθερό πλέγμα κανόνων».

Αυτή η δήλωση του υπουργού έγινε μετά από επερώτηση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στις 5/6/2015, με πρωτοβουλία Κρητών βουλευτών.

Από το 2014 είχαν σταθερά ασκηθεί πιέσεις με επερωτήσεις και άλλων βουλευτών, π.χ. του κ. Αυγενάκη, στις 11/6/2015.

Αρκετά φορτία με παράνομη διακίνηση του διχλωροπροπενίου - όπως και των ναρκωτικών - έχουν έρθει στην Κρήτη με διάφορους τρόπους. Η "Νέα Κρήτη" είχε πολλές φορές δώσει αποκαλυπτικά στοιχεία για την τοξικότητα του διχλωροπροπενίου, την απαγόρευσή του από αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012 και τον τρόπο συνέχισης της εκ περιτροπής αδειοδότησης κυκλοφορίας του, υποχρεώνοντας οι αντιπρόσωποι των φυτοφαρμακευτικών εταιρειών συγκεκριμένους συνεταιρισμούς και καταστηματάρχες γεωργικών εφοδίων της Κρήτης να το ζητούν από το ΥΠΑΑΤ ως «αναντικατάστατο».

Η μέχρι σήμερα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συνεργαζόταν στενά - και ήταν πάντα πρόθυμη - με επιχειρηματίες από αγροτικές περιοχές, με εισαγωγείς και στελέχη των πολυεθνικών φυτοφαρμάκων, έχοντας τα γνωστά ανταλλάγματα των «πλατινένιων, χρυσών και αργυρών χρηματοδοτήσεων» των εκδηλώσεών τους, των άμεσων χρηματοδοτήσεων επιστημόνων του δημόσιου τομέα για έρευνες προς όφελος των πολυεθνικών, για «μη κερδοσκοπικές» επιχορηγήσεις νοσοκομείων, αθλητικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Το ΥΠΑΑΤ στο site του υπουργείου έδωσε άδεια «για τελευταία φορά» κυκλοφορίας του διχλωροπροπενίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου. Στις 14/7/2016 το ΥΠΑΑΤ, έχοντας ως αιτούντα το Συνεταιρισμό Παραγωγών "Ανατολή" Ιεράπετρας - από 28/4/2016 η αίτηση της "Ανατολής" - και με την ανοικτή επιστολή των γνωστών επιχειρηματιών της Ιεράπετρας στις 1/7/2016, έδωσε ξανά άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών στο διχλωροπροπένιο, χωρία καμία δικαιολογία...

Τι είπε ο Δ.Πετράκης στον 9,84

«Απαράδεκτη απόφαση»

Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, σημερινός συνεργάτης του "Δημόκριτου" και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Χημικών Ελλάδος κ. Νίκος Κατσαρός, που επίσης ήταν ένας εκ των αποδεκτών της επιστολής Πετράκη, ήταν χθες προς την εφημερίδα μας καταπέλτης.

«Είναι σοβαρό και απαράδεκτο. Είχε πει ο κ. Αποστόλου ότι θα το αποσύρει. Είχε ξαναπεί ότι θα το αποσύρει. Και συνέχεια το επαναφέρει. Υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την πολιτική αυτή. Είναι προφανές αυτό»...

Μήπως, όμως, είναι υπερβολικός ο θόρυβος για την επικινδυνότητα του διχλωροπροπενίου; Στην ερώτηση αυτή της εφημερίδας μας, ο Νίκος Κατσαρός μάς απαντά: «Σε καμιά περίπτωση δεν είναι υπερβολή. Και είναι λάθος που το ζητάνε κάποιοι αγροτικοί φορείς. Πρόκειται για προϊόν με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στο ευρύτερο περιβάλλον. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Ενώ εδώ κοντεύει να καταντήσει μόνιμο»...

Στο ερώτημά μας, τέλος, αν η χώρα μας έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Κατσαρός είναι ξεκάθαρος: «Όχι, δεν μπορεί να παραβιάζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. Αλλά βρήκαν μια ευκαιρία επειδή το ζητάνε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Λένε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ υπάρχουν, και το ξέρουμε πολύ καλά. Αλλά αυτοί επιμένουν γιατί τους συμφέρει. Δεν ξέρω, βέβαια, η τιμή αν είναι πιο φτηνή από άλλα φυτοφάρμακα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι απαγορευμένο. Είναι απαράδεκτο. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και έχει αποσυρθεί απ' όλες τις άλλες χώρες-μέλη, εκτός από την Ελλάδα, που ο υπουργός βρίσκει πάντα κάποιους τρόπους να το παρατείνει για κάποιο χρονικό διάστημα και έχει πλέον γίνει σχεδόν μόνιμο»...

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News