Ειδήσεις

Μεγάλη ανησυχία στους ψαράδες για το λεοντόψαρο

Η είδηση της εμφάνισης για πρώτη φορά του δηλητηριώδους  και χωροκατακτητικού λεοντόψαρου στη θάλασσα του Μακρύ Γιαλού, Λασιθίου, έχει ανησυχήσει τους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι φοβούνται ότι σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, θα επέλθει μεγαλύτερη ακόμα   μείωση των  αλιευμάτων, στο Νότιο Κρητικό πέλαγος και γενικότερα στη μεσόγειο θάλασσα.  

Μετά τους καταστροφικούς για τους αλιείς λαγοκέφαλους, στην Κρήτη έφθασε και ένας  άλλος άκρως επικίνδυνος λεσεψιανός μετανάστης, το δηλητηριώδες λεοντόψαρο.

«Είχαμε ενημερωθεί εδώ και μερικούς μήνες από το ΕΛΚΕΘΕ για το λεοντόψαρο και περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στην περιοχή μας. Έτσι μάθαμε ότι το πρώτο λεοντόψαρο πιάστηκε στα δίχτυα συναδέλφου μας στο Μακρύ Γιαλό.

Γνωρίζουμε ότι  πρέπει να προσέχουμε μη μας τσιμπήσει με τα αγκάθια που φέρει στα πλευρικά πτερύγια και στη ράχη του γιατί αφήνει μια τοξίνη που προκαλεί πόνο και μούδιασμα ενώ αν είναι  κάποιος αλλεργικός  μπορεί το τσίμπημα του να είναι θανατηφόρο  για εκείνον», μας είπε ο επαγγελματίας αλιέας κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.

«Παρόμοια προβλήματα προκαλούν και άλλα ψάρια όπως οι δράκενες και οι σκορπίνες. Νομίζω όμως ότι,  τα μεγαλύτερα προβλήματα για την αλιεία τα δημιουργούν οι λαγοκέφαλοι.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα γνωρίζει την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 100 χρόνων από τους λαγοκέφαλους.

Αν εγκατασταθούν τώρα και τα λεοντόψαρα στους υφάλους και διώξουν τους ροφούς και τα άλλα εμπορεύσιμα ψάρια που ζούνε σε αυτούς, τότε δεν θα μπορέσουν πια οι ψαράδες να ζήσουν από τη θάλασσα», προσθέτει ο κ. Κουγιουμουτζάκης.

Στο λιμάνι της Ιεράπετρας  καθημερινή εικόνα είναι να βλέπεις ψαράδες να ράβουν ώρες ατελείωτες τα δίχτυα τους, που λίγο νωρίτερα ενώ ψάρευαν είχαν ξεσκίσει με τα κοφτερά τους δόντια οι λαγοκέφαλοι για να πάρουν τα αλιευμένα  ψάρια πριν φτάσουν στο τελάρο του ψαρά.

«Μας έχουν καταστρέψει τελείως με τις ζημιές που μας προκαλούν οι λαγοκέφαλοι. Όλη μέρα ράβουμε σχισμένα δίχτυα. Είχα έναν Αιγύπτιο ναύτη με τον οποίο πηγαίναμε μαζί στο ψάρεμα και τα παράτησε, γιατί δεν άντεχε να κάθετε όλη μέρα να ράβει δίχτυα. Η δουλειά αυτή είναι πάρα πολύ κουραστική και ψυχοφθόρα.

Τώρα έφτασαν και τα λεοντόψαρα και κανείς μας δεν ξέρει ακόμη τι άλλη ζημιά θα προκαλέσουν στα ιχθυοαπαθέματα της περιοχής μας που έχουν μειωθεί δραματικά. Η δουλειά μας έχει γίνει πια ασύμφορη», μας λέει ο αλιέας κ Κώστας Τζωρτζάκης, ράβοντας δίχτυα στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Στο Μακρύ Γυαλό

Από το πρωί της περασμένης Κυριακής  που ο αλιέας κ Χαρίλαος Φραγκάκης, έπιασε στα δίχτυα του το πρώτο λεοντόψαρο η ανησυχία έχει κυριεύσει όλους τους ψαράδες της περιοχής.

«Το λεοντόψαρο που έπιασε ο φίλος μου,  ο Χαρίλαος Φραγκάκης στα δίχτυα του, ήρθε και το πήρε ζωντανό το ΕΛΚΕΘΕ. Όλοι είχαμε ενημερωθεί από τον περασμένο χειμώνα από το ΕΛΚΕΘΕ και περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα έκανε την εμφάνιση του, και στην περιοχή μας αυτό το ψάρι. Στην Κρήτη εμφανίστηκε την περασμένη  Κυριακή  πρώτη φορά,  αλλά ξέρω ότι έχουν βρεθεί πολλά στη Ρόδο και στην Κύπρο.

Οι ψαράδες πρέπει να γνωρίζουν για το ψάρι αυτό, και εγώ προσωπικά έχω ενημερώσει όλους τους συναδέλφους μου στο Μακρύ Γιαλό.

Αν το πιάσεις προσεκτικά χωρίς να τσιμπηθείς και του κόψεις με ένα ψαλίδι τα αγκάθια από τα πτερύγια και τη ράχη  του,  μπορείς να το μαγειρέψεις κανονικά .

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται φυσικά οι άνθρωποι που κάνουν μπάνιο στις παραλίες μας, γιατί το θέμα αφορά μόνο τους ψαράδες.

Πάντως έχουμε και άλλα πρωτοεμφανιζόμενα είδη ψαριών στην περιοχή μας, που δεν αποκλείεται και αυτά να έχουν μπεί στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ. Έχουμε νέα είδη καλαμαριών, ένα εκ των οποίων είναι το σουπιοκαλάμαρο που θεωρείται ο πρωταθλητής στο sex, νέα είδη γαρίδας, και καβουριών και ένα άλλο παράξενο είδος που λέγεται τρομπέτα. Ωστόσο ο πρώτος λεσεψιανός  μετανάστης που μπήκε από το Σουέζ στη θάλασσα  μας, είναι  ο "γερμανός" ο οποίος έχει εξαφανίσει όλα τα φύκια από το βυθό», μας λέει ο αλιέας κ. Μιχάλης Αυγουστινάκης, ο άνθρωπος που πρώτος δημοσίευσε τη φωτογραφία του λεοντόψαρου που ψαρεύτηκε στο Μακρύ Γιαλό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια