Ειδήσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος -Καίγονται μαστιχοχώρια

Μεγάλη φωτιά στη Χίο. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα. Βοήθεια και από αέρος.

Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κυρήχτηκαν τα χωριά Λίθιος, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών Ολύμπων και Πυργίου της Χίου. Η απόφαση πάρθηκε με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νησί και μετά από αίτημα της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας. Χριστιάνας Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι, μεγάλη φωτιά καίει στη Χίο όπου δραματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες.Έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα.

Χρονικό

Η φωτιά σε δασική έκταση ξέσπασε σύμφωνα με το protothema.gr στις 3:15 τα ξημερώματα στη Χίο στην περιοχή Βέσσα, στη νότια πλευρά του νησιού, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και 2 υδροπλάνα συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα με 32 πυροσβέστες, 30 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ. Ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο.

Κάηκαν αυλές σπιτιών και μαστιχόδεντρα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδεντρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.


Φωτογραφία : protothema.gr

Σχόλια