default-image

Θύματα αδιαφορίας δεκάδες αδέσποτα στους δρόμους της Κρήτης

Κρήτη
Θύματα αδιαφορίας δεκάδες αδέσποτα στους δρόμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύματα αδιαφορίας και απανθρωπιάς, εκατοντάδες παραμελημένα και κακοποιημένα αδέσποτα παλεύουν για να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Κρήτης.

Οι εικόνες ντροπής που προκαλούν θλίψη σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, στέκονται αφορμή για μία ακόμη έκφραση οργής από τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Απαντώντας σε ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν σε 20 ξενοδοχεία των Χανίων, οι απαντήσεις - κόλαφος στάζουν δηλητήριο, κατακεραυνώνοντας τις τοπικές αρχές για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί.

Η περίθαλψη των αδέσποτων εναπόκειται ουσιαστικά στα φιλοζωικά σωματεία και ευαισθητοποιημένους πολίτες καθώς τα δημοτικά κυνοκομεία, όπου υπάρχουν, έχουν ελάχιστες δυνατότητες.

Ο δήμος Ηρακλείου προμηθεύτηκε πιλοτικά 10 ταΐστρες για να τις εγκαταστήσει σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων ώστε  να αντιμετωπίσει την εικόνα των εξαθλιωμένων και βαρύτατα υποσιτισμένων ζώων. Όμως μόνο δυο λειτουργούν σε μόνιμη βάση αφού οι προμήθειες σε τροφές μόλις που επαρκούν για 30 αδέσποτα.

Το προσωπικό του κυνοκομείου Ηρακλείου, δηλαδή οι δυο υπάλληλοι περισυλλογής που διαθέτει, εργάζονται από τα ξημερώματα για να αντιμετωπίσουν κυρίως έκτακτα περιστατικά με τραυματισμένα ζώα είτε εκείνα που χρειάζονται στείρωση, αφού οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 80 σκυλιά τη στιγμή που μόνο τα καταμετρημένα αδέσποτα ξεπερνούν τα 1.500.

Πολλά από τα αδέσποτα που εγκαταλείπονται στη Νέα Αλικαρνασσό καταλήγουν στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Ηρακλείου. «Πολλές φορές κάνουν βόλτες τα αεροπλάνα πάνω από την Αλικαρνασσό μέχρι να καταφέρουν με απομακρύνουν τα ζώα που περνούν από τα συρματοπλέγματα και κινδυνεύουν να προκαλέσουν ατύχημα», μας εξηγεί ο κ. Φωτάκης.

Οι εγκαταλείψεις ζώων πληθαίνουν καθημερινά, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο δήμος Ηρακλείου να εξετάζει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στη Βιομηχανική περιοχή, που εξελίσσεται σε χώρο εγκατάλειψης δεκάδων σκυλιών, τα οποία παλεύουν για να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η οδός Α είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε μια απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων ζουν 20 αδέσποτα καθένα με τη δική του πικρή ιστορία εγκατάλειψης.

Αν και βαρύτατα υποσιτισμένα, η μόνη τους έγνοια είναι να μπουν σε όποιο αυτοκίνητο σταματήσει, για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Αυτό προσπαθούν αν κάνουν κάθε μέρα, ο Tζώρτζης, η foxy, η Μαυρούλα και η Λίζα που έχει χάσει το ένα ποδαράκι της σε τροχαίο.

Τα ατυχήματα και οι ακρωτηριασμοί αδέσποτων από τις ρόδες διερχόμενων φορτηγών στη ΒΙΠΕ, δίνουν στο πρόβλημα δραματικές διαστάσεις, με θύματα αθώες ψυχές που δε φταίνε σε τίποτα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. «Θα κάνουμε μια προσπάθεια συνεννόησης με το φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ, όπως έγινε με τον ΟΛΗ, αν και στη περίπτωση της Βιομηχανικής μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό εγκαταλελειμμένων ζώων. Αν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσουμε σε πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού, ενώ σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και με τις κάμερες που υπάρχουν στους χώρους αυτούς, θα βρούμε ποιοι είναι αυτοί που τα εγκαταλείπουν γιατί αλλιώς το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ», επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης.

ΜΕΛΙΝΑ: Πήρε το όνομα της χάρη στον υπέροχο χαρακτήρα της. Γλυκιά , ήρεμη, με μάτια γεμάτα παράπονο για την εγκατάλειψη της
ΤΖΩΡΤΖΗΣ & FOXY
ΜΑΥΡΟΥΛΑ: Μια πανέμορφη λύκαινα, βαρύτατα υποσιτισμένη και τρομοκρατημένη, ήρεμη, εκπαιδευμένη και απογοητευμένη από τους ανθρώπους
ΤΖΑΚ: Μουτράκι ατίθασο, ζωηρό και ανυπόμονο, αναζητά αγάπη και κατανόηση
ΛΙΖΑ: Έχασε το πόδι της σε τροχαίο και δυστυχώς επανεντάχθηκε στη ΒΙΠΕ. Παρά την αναπηρία της παραμένει γλυκύτατη όμως δύσκολα θα επιβιώσει το χειμώνα στο δρόμο
FOXY: Η πονηρή αλεπουδίτσα!  Ένα γλυκύτατο, τρυφερό και γεμάτο ευγνωμοσύνη πλασματάκι

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News