default-image

Κινητό νοσοκομείο σκέφτεται να στείλει η Ελλάδα στο Ιράκ

Ελλάδα
Κινητό νοσοκομείο σκέφτεται να στείλει η Ελλάδα στο Ιράκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδεχόμενο αποστολής κινητού χειρουργικού νοσοκομείου εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) σε ασφαλείς περιοχές του Ιράκ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση- στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς το ΝΑΤΟ- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Ακόμη δεν έχει οριστεί σε ποια περιοχή θα μεταβεί, οι επιτελείς όμως του ΓΕΕΘΑ που ασχολούνται με το θέμα διαβεβαίωναν ότι ο κύριος στόχος είναι να μεταβεί σε ασφαλή περιοχή.

Το κινητό νοσοκομείο που συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν είχε αναπτυχθεί στην Καμπούλ από τις 22 Αυγούστου 2005 μέχρι τις 2 Απριλίου 2007. Επρόκειτο για το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας, το οποίο ήταν Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών.

Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ και παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και στο προσωπικό της ISAF.

Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων. Στη συγκρότησή της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία - Κροατία - FYROM), με έναν αξιωματικό και τρεις υπαξιωματικούς η κάθε μία, ενώ η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είχαν διαθέσει μία χειρουργική μονάδα.

Παραχώρηση Σούδας

Οι ίδιες πηγές, στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εκτιμούν ότι οι σύμμαχοι βλέπουν την Ελλάδα ως «σοβαρό παίκτη» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ότι αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Σούδας στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει περαιτέρω την Κάρπαθο, το Καστέλι και την Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πηγές επανέλαβαν την ελληνική θέση για μη αποβίβαση στην Κρήτη οιουδήποτε συλληφθέντα, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει η στάση μας για επιχειρησιακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Επίσης, όπως αναφέρουν, η προοπτική των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο - Νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, η συμμαχική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών (Active Endeavour) και η επιχείρηση της ΕΕ νοτίως της Ιταλίας για τους πρόσφυγες - είναι να συνενωθούν αλλά «όχι γρήγορα», καθώς υπάρχει το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ - και την Τουρκία να αντιτίθεται.

Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία να συνδυάσει τη λύση στο Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τις όποιες υποχωρήσεις στο ένα θέμα να τις εισπράξει ως κέρδη στο άλλο, χρησιμοποιώντας ως άλλο ένα εργαλείο πίεσης και την ύπαρξη προσφύγων στο έδαφός της.

Όσον αφορά στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, οι πηγές αυτές εκτιμούν πως λειτουργεί και προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Σχετικά με το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως έχει αναφερθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Πηγή: huffingtonpost.gr - efsyn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News