Ειδήσεις

Η κατάργηση της μοιχείας και η συνθήκη της Λωζάνης (video)

Οι London Times υπέρ της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Ήταν 24 Ιουλίου του 1889 όταν η γνωστή λονδρέζικη εφημερίδα Times δημοσιεύει το περίφημο βαρυσήμαντο άρθρο της για το «κρητικό ζήτημα», παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα.

Η ίδρυση της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουλίου του 1909 όταν ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, γνωστή στους περισσότερους ως «Φεντερασιόν». Η Φεντερασιόν ήταν μια μεγάλη πολυεθνική εργατική ένωση με ηγέτη τον σοσιαλιστή Αβραάμ Μπεναρόγια και μέλη εργάτες, προερχόμενους -κυρίως- από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς κι από διανοούμενους.

Η συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα

Εξάλλου, στις 24 Ιουλίου του 1923, υπογράφεται στη Λωζάνη η ομώνυμη συνθήκη, η οποία καθορίζει μέχρι σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία: Στη στεριά το σύνορο με τη γείτονα χώρα είναι ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου, ενώ στη θάλασσα, αποδόθηκε στη χώρα μας κάθε νησί και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, εξαιρουμένων της Ίμβρου και της Τενέδου.

Ο θάνατος του "επιθεωρητή Κλουζώ"

Στις 24 Ιουλίου του 1980, αφήνει την τελευταία του αναπνοή, σε ηλικία 55 ετών, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, Πίτερ Σέλερς. Ο Σέλερς έγινε πασίγνωστος κατά τη δεκαετία του '60, κυρίως από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά ταινιών «Ροζ Πάνθηρα», στις οποίες υποδύθηκε τον επιθεωρητή Κλουζώ.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια