default-image

Μισθό "πείνας" μόλις...100 ευρώ "απολαμβάνουν" χιλιάδες νέοι

Κρήτη
Μισθό "πείνας" μόλις...100 ευρώ "απολαμβάνουν" χιλιάδες νέοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μικτό μισθό... έως 100 ευρώ αμείβονται στη χώρα μας 126.956 εργαζόμενοι. Πλέον όλοι μπορούμε να μιλάμε, δηλαδή, για κανονική "βουλγαροποίηση", με βάση στοιχεία που αποκαλύπτει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο απεικονίζονται οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας!

Συγκεκριμένα, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι στη χώρα μας, μετά τη γενιά των 700 και τη γενιά των 500 ευρώ, έχει αρχίσει πια να δημιουργείται και γενιά... των 100 ευρώ. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθούς πείνας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας προς τη Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Κατώτατος μισθός

Στο ενημερωτικό σημείωμα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Με σκοπό την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας και τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, ο ονομαστικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και εισήχθη, το 2012, ακόμα χαμηλότερος μισθός (13% κάτω από το ελάχιστο) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, εισήχθη, το 2013, ένας νέος μηχανισμός καθορισμού του μισθού, που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση αντί των κοινωνικών εταίρων».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, με στοιχεία του υπουργείου 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά. Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα. Επίσης η ίδια πηγή αναφέρει ότι, βάσει στοιχείων του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

Εξαθλίωση ίσον φόβος

Στο ερώτημά μας γιατί την ίδια ώρα ο κόσμος δείχνει να μην αντιδρά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου λέει ότι «έχουν ρίξει πολύ κόσμο στην εξαθλίωση. Και πραγματικά όταν έχει έρθει η εξαθλίωση, όσο και να φαίνεται παράξενο, δεν αντιδράς. Κλείνεσαι στο σπίτι σου και προσπαθείς να διασφαλίσεις τα προς το ζην. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, μας έχουν φέρει σε αυτό το επίπεδο. Και είναι λυπηρό, έτσι όπως μας έχουν καταντήσει, να πεινάει αυτός ο λαός».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενημερωτικού σημειώματος του υπουργείου Εργασίας, η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 25% από το 2008, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν περίπου το 50% της αγοραστικής τους δύναμης, το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας των νέων, καθώς και η απότομη μείωση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός ακόμα χαμηλότερου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση στις μεταναστευτικές ροές των νέων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2013, 427.000 Έλληνες μετανάστευσαν σε αναζήτηση υψηλότερων αποδοχών και καλύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, ενώ οι ετήσιες ροές διπλασιάστηκαν μετά το 2010.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να κάνει χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου της με υψηλή εξειδίκευση, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,2% στο Βέλγιο, 7,6% στη Γαλλία, 5,6% στην Ολλανδία και πάνω από 20% σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, άλλες οικονομίες που επηρεάστηκαν σημαντικά από την παγκόσμια ύφεση μπόρεσαν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό - στην Πορτογαλία και την Ισπανία αυξήθηκε κατά 2%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα τονίζεται ότι υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη κοινωνική συναίνεση μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων, που ενισχύεται από το εμπειρικό δεδομένο ότι δεν απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το νόμο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Ούτε στη Βουλγαρία»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι «στην πραγματικότητα τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Επιχειρήσεις κλείνουν, όχι πλέον μικρομεσαίες, αλλά και μεγάλες, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, και πραγματικά δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα».

Για τη γενιά των 100 ευρώ ο συνδικαλιστής είναι ξεκάθαρος: «Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που τις συναντάμε πολύ στο χώρο του εμπορίου. Τι γίνεται εκεί; Παίρνουν παιδιά κάτω των 25 χρονών με τετράωρα. Ο ελάχιστος μισθός στις ηλικίες αυτές είναι τα 500 ευρώ. Έτσι με την ημιαπασχόληση πέφτουν στα 250 ευρώ. Αλλά έχουμε και ακόμα λιγότερες ώρες απασχόλησης, δηλαδή μέχρι 100 ευρώ μισθό. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν»...

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News