default-image

Ο Γιούρι Μαλεντσένκο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

Κρήτη
Ο Γιούρι Μαλεντσένκο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα από τα πιο γνωστά σημεία αστρονομικής έρευνας στη Μεσόγειο, στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, βρέθηκε σήμερα ο παγκόσμιας φήμης κοσμοναύτης Γιούρι Μαλεντσένκο, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται και οι οποίες καλύπτουν διαφορετικά πεδία αστροφυσικής.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασής της υγείας του, έδειξε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις και από την πλειάδα οργάνων που καθιστούν το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Ο Γιούρι Μαλεντσένκο αποδέχτηκε την πρόταση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα Ζώρα, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να πραγματοποιήσει μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας με επίκεντρο θέματα που αφορούν την αστροφυσική και στην αστρονομία. Ο διάσημος κοσμοναύτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με Έλληνες φοιτητές.

Στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα βρέθηκαν σήμερα και πολίτες κάθε ηλικίας οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον διάσημο κοσμοναύτη. Μάλιστα στις δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να συμμετάσχουν στο μέλλον και άλλοι διάσημοι Ρώσοι κοσμοναύτες οι οποίοι θα βρεθούν στην Κρήτη για την αποκατάσταση της υγείας τους έπειτα από την πολύμηνη παραμονή τους στο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος κοσμοναύτης έφτασε στο νησί στις 14 Ιουλίου για την αποκατάστασή του, η οποία σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει παραμονή του Κοσμοναύτη και της εξειδικευμένης στην αποκατάστασή του αποστολής (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, γυμναστές).

Ο Γιούρι Μαλέντσενκο, είναι από τους πιο γνωστούς κοσμοναύτες, 55 ετών, Ουκρανός, όπως δηλώνει το επίθετό του και μόλις πριν ένα μήνα περίπου επέστρεψε στη Γη. Επέμεινε ο ίδιος για Ελλάδα και Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News