default-image

Λάμψη και βραβεία από την φοιτητική γενιά της Κρήτης

Κρήτη
Λάμψη και βραβεία από την φοιτητική γενιά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σκοπός της ημερίδας διττός: αφενός η παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού της Ένωσης "Δίκταμος", αλλά και γενικότερα του οράματος που εμπνέει τη διοίκηση και τα μέλη της και αφετέρου η βράβευση όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στη λειτουργία και το έργο της.

Η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στη διάδοση του κρητικού πολιτισμικού στοιχείου στην πρωτεύουσα. Διατηρεί "στέκι" όπου οι Κρητικοί σπουδαστές συναντιούνται και διασκεδάζουν, ενώ ανά εβδομάδα διοργανώνεται κρητικό γλέντι. Εξάλλου, η Ένωση διοργανώνει εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, πάρτι, ενώ παρέχει στους φοιτητές μαθήματα κρητικών χορών, λαούτου, μαντολίνου, ασκομαντούρας και άλλων παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων.

Βραβείο στον Όμιλο της Κρήτη TV

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη χθεσινή εκδήλωση, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στη λειτουργία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής, ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης, ο διευθυντής Προγράμματος της "ΚΡΗΤΗ TV" Γιώργος Καργάκης, η γνωστή επιχειρηματίας Χριστίνα Χαλκιαδάκη, καθώς και ο υπεύθυνος διδασκαλίας του ριζίτικου στην Ένωση, Ευτύχης Μουζουράκης.

Τη διαβεβαίωση ότι «η Περιφέρεια Κρήτης θα βρίσκεται δίπλα στη Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής σε ό,τι κι αν χρειαστεί», επανέλαβε για ακόμη μια φορά, στο χαιρετισμό που απηύθυνε μετά τη βράβευσή του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη. Είναι αναγκαίο οι Κρητικοί φοιτητές που σπουδάζουν στην Αττική να παραμένουν ενωμένοι. Στην κατεύθυνση αυτή, η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής συμβάλλει τα μέγιστα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Εξάλλου, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι οι τωρινοί «άρχοντες» του τόπου περιμένουν τους νέους Κρητικούς επιστήμονες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς αυτοί είναι που θα ηγηθούν τα επόμενα χρόνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. «Χρειαζόμαστε τις νέες ιδέες και τη ζωντάνια σας», επισήμανε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηρακλείου, Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος εκπροσώπησε στην εκδήλωση το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, εξήρε το περιοδικό της Ένωσης "Δίκταμος", το οποίο «προάγει τον επιστημονικό πολιτισμό και αναδεικνύει τη δυναμική των Κρητών φοιτητών που εργάζονται εθελοντικά για την προβολή της τοπικής παράδοσης».

Από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να απουσιάζει και ο διευθυντής Προγράμματος της "ΚΡΗΤΗ TV", Γιώργος Καργάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Όμιλο της "ΚΡΗΤΗ TV". «Είμαστε υπερήφανοι που η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής εμπιστεύτηκε την ενημέρωση και την αναμετάδοση των πεπραγμένων της στην "ΚΡΗΤΗ TV", τη "Νέα Κρήτη", το Ράδιο 9,84 και το neakriti.gr», ανέφερε αρχικά ο κ. Καργάκης, ο οποίος εξέφρασε τη σιγουριά του ότι οι Κρητικοί φοιτητές της Αθήνας και γενικότερα η νέα γενιά του νησιού θα μεταλαμπαδεύσουν όλες τις απαραίτητες αξίες και τις αρχές, για να «έχει η Κρήτη τις γενιές που της αξίζουν».

Μάλιστα, σε μια ξεχωριστή στιγμή της χθεσινής εκδήλωσης, ο Γιώργος Καργάκης εξήρε το έργο της Ένωσης χρησιμοποιώντας στίχους του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου. «Δική τους είναι μια φλούδα γης. Μα εσύ, Χριστέ μου, τους ευλογείς για να κρατήσουν αυτή τη φλούδα απ' το τσακάλι και την αρκούδα», είπε αρχικά ο κ. Καργάκης, για να συμπληρώσει: «Αυτό κάνουν τα παιδιά στην Αθήνα: Κρατάνε τη φλούδα της Κρήτης απ' το τσακάλι και την αρκούδα».

Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε και ο υπεύθυνος διδασκαλίας του ριζίτικου στην Ένωση, Ευτύχης Μουζουράκης, ο οποίος μας είπε ότι διδάσκεται στους φοιτητές «ο ήχος ο αρχέγονος που προέρχεται από το άχρονο παρελθόν». Σύμφωνα με τον κ. Μουζουράκη, το έργο που συντελείται στην Ένωση είναι σημαντικό, καθώς, ενώ μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι που ασχολούνταν με το ριζίτικο ήταν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, πλέον διαδίδεται μέσω της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν τόσο ο πρόεδρός του Νίκος Φραγκούλης, όσο και ο προκάτοχός του, Μηνάς Παγωνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News