default-image

Drones θα βρίσκουν και θα "καρφώνουν" τα αυθαίρετα

Κρήτη
Drones θα βρίσκουν και θα "καρφώνουν" τα αυθαίρετα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε αποκλειστικά στην Κρήτη TV και το neakriti.gr, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Υπουργός ανοίγει την συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους με έναν τόσο συμμετοχικό τρόπο. Την σκυτάλη μετά το Ηράκλειο αναμένεται να πάρουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου που θα τεθεί για ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ο κ. Τσιρώνης θα ταξιδέψει ανά την χώρα και θα συζητήσει συνολικά το ζήτημα, περιλαμβάνοντας στο σχέδιο νόμου όλες τις παραμέτρους.

Διευκολύνσεις μόνο σε όσους τα δηλώσουν

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των προστίμων αλλά και για την διευθέτηση των νομιμοποίησεων όπου είναι εφικτό. Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις -περισσότερες δόσεις και μειώσεις- σε όσους δηλώσουν τα αυθαίρετα έτσι ώστε να αποκτήσει το κράτος μια συνολική εικόνα.

Μόλις μάλιστα, ολοκληρωθεί η διαδικασία των κατά τόπους διαβουλεύσεων, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πως και πόσοι θα διευκολυνθούν.

Ωστόσο τόνισε, ότι για τους οικιστές που ήδη έχουν αρχίσει να πληρώνουν πρόστιμα στο Δήμο, θα γίνει συμψηφισμός και θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν καταβάλλει.

Drones... "καρφιά"

Για όσους όμως, δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα για να γλιτώσουν από τα πρόστιμα, ο κ. Τσιρώνης αποκάλυψε στον φακό της Κρήτη TV, ότι θα επιστρατευτούν άλλοι τρόποι εξακρίβωσης, ακόμα και με την χρήση drones για τους παραβάτες.

Στο άκουσμα του συγκεκριμένου μέτρου, αρκετοί δυσανασχέτησαν, κάποιοι άλλοι προβληματίστηκαν ενώ δεν έλλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Θετικά μηνύματα για τους οικιστές

Ο πρόεδρος των οικιστών Ηρακλείου κ. Βλαχάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του από τα λεγόμενα του Υπουργού, όμως τόνισε ότι αυτά για τα οποία αναφέρεται ο κ. Τσιρώνης, είναι πάγια αιτήματα των οικιστών που περιμένουν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις να περαιωθούν χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, υπήρξε ικανοποίηση ενώ αναμένονται εξελίξεις προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης - Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News