default-image

Ο Ερντογάν "τρώει" το διοικητή της ΜΙΤ

Κόσμος
Ο Ερντογάν "τρώει" το διοικητή της ΜΙΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "ντορβά" έχει βάλει το κεφάλι του διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη του στο Al Jazeera και στο Reuters αφήνει σαφή υπονοούμενα για το ρόλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), κατά τη διάρκεια του επιχειρούμενου πραξικοπήματος.

Όταν ερωτήθηκε για το πώς ενημερώθηκε σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα ενώ εκείνος ήταν για ολιγοήμερες διακοπές στη Μαρμαρίδα είπε ξεκάθαρα οτι σίγουρα δεν ενημερώθηκε από τις Μυστικές Υπηρεσίες και μάλιστα όταν κάλεσε στο τηλέφωνο τον διοικητή της ΜΙΤ, αυτός δεν απάντησε ποτέ.

«Το βράδυ του πραξικοπήματος μου τηλεφώνησε ο γαμπρός μου και μου είπε ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις», επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Στην περιοχή του ανακτόρου Μπεηλέρμπεη [σ.σ. Beylerbeyi Saray?] ο στρατός "κόβει" τους δρόμους. Δεν αφήνουν τα οχήματα κατευθυνθούν προς τη γέφυρα του Βοσπόρου», φέρεται να του είπε ο γαμπρός του.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι στην αρχή δεν τον πίστεψε. Έτσι, κατά τον ίδιο, τηλεφώνησε αμέσως στο διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, τον οποίο δεν μπόρεσε να βρει στο τηλέφωνο. «Δεν απαντούσε», σημείωσε και συνέχισε περιγράφοντας όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στη Μαρμαρίδα: «Πήγαμε σε ένα μέρος και περιμέναμε. Προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό. Αν και με δυσκολία, το καταφέραμε. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι τις 20:00».

Στη συνέντευξή του στο Reuters υπογραμμίζει ότι στη συνέχεια κάλεσε τα ΜΜΕ στο σημείο που βρισκόταν και έκανε εκεί την πρώτη δήλωση. Η συγκεκριμένη δήλωση δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Τότε σκεφτήκαμε να κάνω τηλεφωνική παρέμβαση», ανέφερε.

Η περίφημη παρέμβαση Ερντογάν μέσω FaceTime

Κατά τον Ταγίπ Ερντογάν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Τουρκία δεν ελέγχουν απολύτως την κατάσταση. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και σοβαρές αδυναμίες στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτό δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε ή να το αρνούμαστε. Αυτό το είπα και στον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ», τόνισε.

"Μέχρι να το μάθω από τον γαμπρό μου δεν μου είπε κανείς τίποτα για το πραξικόπημα. Αυτό είναι ανησυχητικό. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα και δεν ήξερα τίποτα".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας προτού εκδηλωθεί το πραξικόπημα υπήρχαν και προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις οποίες δεν είχε καμία ενημέρωση. Την ίδια ώρα, τον διοικητή της MIT «αδειάζει» και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Μπεναλί Γιλντιρίμ δηλώνει ότι όταν την Παρασκευή πέρασε από τη γέφυρα του Βοσπόρου γύρω στις 21:00 κατευθυνόμενος προς την Άγκυρα, είδε κάποιες περίεργες κινήσεις και κάλεσε τον διοικητή της ΜΙΤ ο οποίος (για μία ακόμα φορά) φέρεται να μην σήκωσε το τηλέφωνό του.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είναι πολύ πιθανό όχι απλά να δικαστεί αλλά ακόμα και να αποκεφαλιστεί.

Πηγή: pontosnews.gr

φωτογραφία: oneradio.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News