default-image

Ξεπερνάει το 60% η ζημιά στο λάδι της Βιάννου

Κρήτη
Ξεπερνάει το 60% η ζημιά στο λάδι της Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 55 μέχρι και 60% - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Παύλου Μπαριτάκη - είναι φέτος, μέχρι και αυτή την ώρα, οι ζημιές στην παραγωγή των ελαιοδέντρων της Βιάννου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή η οποία έχει σχεδόν ως μονοκαλλιέργειά της την παραγωγή ελαιολάδου.

Πέρυσι η Βιάννος παρήγαμε γύρω στους 4.000 τόνους ελαιολάδου. Και οι αγρότες είχαν προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής τους φέτος, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να έμενε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Όμως, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν προς την κατεύθυνση αυτή και οι ζημιές είναι ήδη τεράστιες, ενώ εξελίσσονται κάθε μέρα που περνάει και γίνονται ακόμα μεγαλύτερες!

"Με την ανομβρία του χειμώνα και με τις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο της ανθοφορίας και τους καύσωνες που ακολούθησαν, δυστυχώς έχουμε αποτελέσματα πάρα πολύ άσχημα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος της Βιάννου. «Και αυτά συμβαίνουν φέτος μετά από μια καλή χρονιά που ήταν η περυσινή. Υπήρχε παραγωγή. Ήταν από τις καλές χρονιές. Και ο κόσμος περίμενε ότι θα είχε και φέτος βεντέμα. Κι αυτό διότι έδειξε ότι υπήρξε πολλή ανθοφορία. Αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές".

Ο Δήμος Βιάννου έχει στείλει επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών. «Έχουμε κάνει», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Παύλος Μπαριτάκης, «επίσης αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Έχουμε ζητήσει και από το υπουργείο να δούμε τι μπορεί να κάνει και περιμένουμε».

Ο δήμαρχος της Βιάννου βέβαια έχει μιλήσει προσωπικά και με το διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος απαντά ότι περιμένει τις οδηγίες της Αθήνας και ενδεχομένως οι ζημιές της περιοχής να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, τα οποία όμως δεν είναι και η... καλύτερη λύση, για να γίνουν γρήγορα και σωστά οι διαδικασίες που προβλέπονται. «Πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις γιατί πρέπει να στηριχτεί ο παραγωγός. Από τη στιγμή που ο παραγωγός έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του από θεομηνία, πρέπει το κράτος και ο ΕΛΓΑ να σταθούν στο πλευρό του...».

Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, «από την ώρα που υπάρχουν τα φορολογικά μέτρα, θα πρέπει να λαμβάνονται και μέτρα στήριξης των αγροτών. Η Πολιτεία θα πρέπει να βγάλει εξειδικευμένα προγράμματα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα: και στο θέμα των υποδομών, όπως είναι τα αρδευτικά έργα που θα πρέπει να εξεταστούν με πρώτη προτεραιότητα και να χρηματοδοτηθούν, και στους αγροτικούς δρόμους, αλλά με τη στήριξη των υπηρεσιών. Εγώ δεν έχω έναν γεωπόνο στο Δήμο. Δε μου εγκρίνουν να πάρω έναν γεωπόνο, να βγει έξω να κάνει μια έρευνα να βοηθήσει τους αγρότες. Είμαστε ένας αγροτικός δήμος, ορεινός»...

Καταλήγοντας, ο Παύλος Μπαριτάκης λέει ότι οι ελιές της Βιάννου είναι ποτιστικές. «Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε νερό στους παραγωγούς, οι οποίοι και ποτίζουν τις ελιές τους. Κατά μέσο όρο, ο Δήμος μας παράγει κάθε χρόνο γύρω στους 4.000 τόνους ελαιολάδου. Φέτος θα περιμέναμε τουλάχιστον την ίδια παραγωγή, ή λίγο παραπάνω. Αλλά όπως πάνε τα πράγματα, είναι ζήτημα αν θα φτάσουμε τους 2.000 τόνους. Και βέβαια, αν μείνουμε στα σημερινά επίπεδα και δεν έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές μέχρι τη συγκομιδή»...

Ρεπορτάζ: Χριστοφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News