default-image

Η Αλβανία προετοιμάζεται για την ένταξη στην ΕΕ

Κόσμος
Η Αλβανία προετοιμάζεται για την ένταξη στην ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλή της Αλβανίας πέρασε ένα πακέτο μεταρρύθμισης για το δικαστικό σώμα χθες, πληρώντας μια προϋπόθεση προενταξιακού διαλόγου για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές (140), μετά από την κατάρρευση της συναίνεσης το προηγούμενο βράδυ και την εκ νέου συμφωνία των βουλευτών.

Η ΕΕ επιθυμεί μεταρρυθμίσεις «με δόντια» για να μπορέσει η δικαιοσύνη στη χώρα να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ώστε να μπορέσει να πολεμήσει τη μόνιμη διαφθορά και να θέσει τέλος στην ασυλία των πολιτικών στην πρώην κομμουνιστική χώρα.

Χαιρετίζοντας την απόφαση, η ΕΕ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν στο λαό ένα δικαστικό σώμα «με υπευθυνότητα, ανεξάρτητη και με διαφάνεια» το οποίο θα συνεισφέρει στη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Παρότι 91% των Αλβανών, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με τους διεφθαρμένους δικαστές, επιδοκιμάζουν τη συμφωνία, η ψήφισή της θεωρούνταν σχεδόν απίθανη, καθώς μερικοί από τους Αλβανούς βουλευτές που έχουν στο παρελθόν καταφέρει να αποφύγουν καταδίκες για διαφθορά βάσει τεχνικών λεπτομερειών από φιλικά διακείμενους δικαστές, θα μπορούσαν να απειληθούν από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η συμφωνία, στης οποίας τη σύνταξη βοήθησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχε «κολλήσει» μετά από 18 μήνες συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ωθώντας την Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει ότι οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη αποτυχία της θα οδηγήσουν σε «σοβαρές και μακροχρόνιες» επιπτώσεις.

«Η σημερινή ψηφοφορία θα ανοίξει το δρόμο σε μια πολυαναμενόμενη επανάσταση στα δικαστικά», είπε στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, διαβεβαιώνοντας τον αλβανικό λαό ότι τα στάδια επιλογής δικαστών που εισαγάγει το πακέτο θα βοηθήσουν τη χώρα να απαλλαγεί σταδιακά από τους διεφθαρμένους δικαστές και εισαγγελείς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News