default-image

Νόμος με 179 "ΝΑΙ", αλλά όχι από τώρα

Ελλάδα
Νόμος με 179 "ΝΑΙ", αλλά όχι από τώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Νόμος του κράτους, αλλά δίχως την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η απλή αναλογική.

Για το σύνολο του σχεδίου νόμου φήφισαν συνολικά, 281 συνολικά.

- Για το άρθρο 1: ΝΑΙ 180  ΟΧΙ  81 ΠΑΡΟΝ 20

- Για το άρθρο 2: ΝΑΙ 179  ΟΧΙ  83 ΠΑΡΟΝ 19

- Για το άρθρο 3: ΝΑΙ 163  ΟΧΙ  101 ΠΑΡΟΝ 17

- Για το άρθρο 4: ΝΑΙ 179  ΟΧΙ  86 ΠΑΡΟΝ 16

- Για το άρθρο 5: ΝΑΙ 179  ΟΧΙ  86 ΠΑΡΟΝ 16

Ο στόχος των 200 ψήφων έχει χαθεί εξ αρχής, μετά την απόφαση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να απέχουν από την ψηφοφορία. Έτσι, ο μέγιστος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η πρόταση της κυβέρνησης είναι 179.

Τι σήμαινε αυτό: Οι ψήφοι της συγκυβέρνησης, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.

Τσίπρας: Αρνείστε ιστορικό δώρο

Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα κόμματα του Κέντρου, και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ.

Δεκτό επί της αρχής

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Ενώ συνεχίστηκε η ψηφοφορία κατ' άρθρον.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να παρουσιάσει ως "πολιτική ήττα" το γεγονός ότι είναι απίθανο να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News