Ειδήσεις

Σελάκανο: Τι άφησε η καταστροφική πυρκαγιά, νέα στοιχεία

4000 στρέμματα παραδόθηκαν στην μανία του πύρινου εφιάλτη

Είναι η μεγαλύτερη φωτιά που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής στην Κρήτη τη φετινή χρονιά, καταστρέφοντας ένα από τα ομορφότερα πευκοδάση του νησιού με απολογισμό καμένης έκτασης 4000 στρέμματα, ενώ στο πέρασμα της έθεσε σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικότερα, αποτεφρώθηκαν 2000 στρέμματα δάσους, 1000 στρέμματα δασικής έκτασης και από 500 στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης αντίστοιχα. Κάηκαν και μελίσσια, καθώς και μερικές εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνων, ενώ τα καμένα δημοτικά κεντρικά δίχτυα άρδευσης διατομής 3 ιντσών ξεπερνούν τα 6 χιλιόμετρα και τα δευτερεύοντα διατομής 2,5 ιντσών ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο.

Τα νεότερα στοιχεία γύρω απο την πρόκληση της μεγάλης φωτιάς

Ο πυραγός  του ανακριτικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης  Μανόλης Ροβιθάκης που εκτελεί την προανάκριση της πυρκαγιάς μεταξύ  Σελακάνου και Μαλλών ,υποστήριξε στο neakriti.gr ότι όσο προχωρεί η προανάκριση συγκεντρώνονται στοιχεία ικανά να επιτρέψουν να υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά προήλθε από εμπρησμό από πρόθεση .

 Η  έρευνα συνεχίζεται και επειδή έχει παρέλθει  το  48ώρο του αυτοφώρου το ανακριτικό συγκεντρώνει όσο περισσότερα στοιχεία και μαρτυρίες μπορεί προκειμένου να ζητήσει από τον εισαγγελέα Λασιθίου να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του εμπρηστή ή των εμπρηστών

Τρία και πλέον 24ώρα μετά την εκδήλωση της, η πυρκαγιά στο Σελάκανο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο χωρίς όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν εγκαταλείψει τον χώρο.

23 οχήματα με 54 άνδρες βρίσκονται στην περιοχή που δέχτηκε για μία ακόμη φορά ένα δυνατό χτύπημα από τη μανία της πύρινου εφιάλτη και ο οποίος λίγο έλειψε να σκορπίσει το θάνατο αφού στην διάρκεια εκδήλωσης του κλιμάκιο της πυροσβεστικής κινδύνευσε να καεί ζωντανό όταν περικυκλώθηκε εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα από τις φλόγες από τη μία στιγμή στην άλλη.

Μία φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Σελάκανο Ιεράπετρας κινητοποιώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης, τις ένοπλες δυνάμεις, εθελοντικές ομάδες ακόμη και ελικόπτερα από την Αθήνα.

Μπορεί το πεζοπόρο τμήμα του στρατού και οι εθελοντικές ομάδες να επέστρεψαν στη βάση τους, εμείς όμως παραμένουμε να επιτηρούμε την καμένη έκταση και να σβήνουμε όσα μικρά η μεγάλα κούτσουρα συνεχίζουν να καπνίζουν.

Την Πέμπτη στο μέτωπο της πυρκαγιάς των Μαλλών είχαμε 23 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων τα 20 υδροφόρα, και τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να σβήσει και το τελευταίο κούτσουρο. Νωρίς το πρωί αναχώρησε για τη βάση του ο υποστράτηγος κ Θεοδόσης Δημακογιάννης, ενώ σταμάτησαν να επιχειρούν και τα ελικόπτερα», υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας επιπυραγός κ. Δημήτρης Καλιοτζής.

Η μανία των ανέμων που όλο αυτό το διάστημα δυσκολέψαν σε μέγιστο βαθμό το έργο των πυροσβεστών κόπασε αισθητά και πλέον τυχόν αναζωπυρώσεις παρατηρούνται μόνο εντός της καμένης έκτασης, γεγονός που δεν προβληματίζει την πυροσβεστική με το δεδομένο ότι πρόκειται για ελεγχόμενη κατάσταση.

Από τον Δήμο Ιεράπετρας και την Τοπική Κοινότητα Μαλλών ανακοινώθηκε ότι προκειμένου να δηλωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά , όσοι επλήγησαν θα πρέπει να προσέλθουν στην Τοπική Κοινότητα Μαλλών τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Ιουλίου κατά τις ώρες 8:30 έως 13:30 προκειμένου να κάνουν την αρχική αίτηση ζημίας.

Στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων

Με ερώτηση του προς τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να γίνουν άμεσες ενέργειες για αποζημιώσεις, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στo Σελάκανο και τις Μάλλες Ιεράπετρας.

«Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο χιλιόμετρα ανατολικά από το δάσος του Σελάκανου και 6 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού των Μαλλών Ιεράπετρας, επιβάλλει όχι μόνο τη συνέργεια και τον γρήγορο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών αλλά και την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι που επλήγησαν», αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου και προσθέτει.

«Παρόλο που η κινητοποίηση ήταν άμεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, ειδικές δυνάμεις του Στρατού αλλά και συνδρομή από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν να κατασβήσουν τη φωτιά, σύμφωνα με δημοσιεύματα η πυρκαγιά κατάφερε να κατακάψει περισσότερα από 5.000

στρέμματα δασικής, αγροτοκτηνοτροφικής και γεωργικής γης, όπως επίσης και μελίσσια.

Δεν απαιτείται η απόφαση κήρυξης της περιοχής ως πυρόπληκτης για να γίνουν όλες οι προδικασίες για την αποζημίωση που αφορούν ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ και η ανάγκη για αναδάσωση του καμένου δάσους είναι επιτακτική και παράλληλα θα συμβάλει στην αποκατάσταση και επαναφορά του τοπίου».

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς.

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;

2. Τι θα πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την οικονομική.

ενίσχυση του Δήμου και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών στις υποδομές;

3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ιεράπετρας σε σχέση με την δεντροφύτευση των καμένων περιοχών.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη -Νίκος Πετάσης

Σχόλια