default-image

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ 216 φάρμακα

Κρήτη
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ 216 φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και των παντοπωλείων θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεκάδες «φάρμακα γενικής διάθεσης».

Η εν λόγω εξέλιξη, η οποία απορρέει από τη συμφωνία του περυσινού Αυγούστου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας, οι οποίοι κάνουν λόγο για απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Η λίστα με τα λεγόμενα «φάρμακα γενικής διάθεσης» αφορά 216 σκευάσματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που πωλούνται στην Ελλάδα. Αποτελούν, δηλαδή, το 13% επί του συνόλου των φαρμάκων, τα οποία οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν χωρίς να έχουν σχετική ιατρική συνταγή.

Τέτοια φάρμακα είναι για παράδειγμα το ντεπόν, η ασπιρίνη, το πονστάν κ.ά.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, χαρακτήρισε λανθασμένη την επίμαχη απόφαση, λέγοντας ότι όλα τα «φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από τους αρμόδιους και όχι να τα παίρνει ο καθένας μόνος του», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η πεποίθηση αυτή δεν απορρέει από συντεχνιακές σκοπιμότητες - όπως υποστηρίζουν διάφοροι - αλλά με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Τσικανδυλάκης ανέφερε ότι «στις χώρες που τα φάρμακα πωλούνται και εκτός φαρμακείων υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς».

«Υπήρξαν παρενέργειες σε πολίτες που σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μέτρο αυτό, με λίγα λόγια, δε βοήθησε στην κατεύθυνση της λύσης του γενικότερου προβλήματος, αλλά στην επιδείνωσή του», υπογράμμισε ο κ. Τσικανδυλάκης.

Άλλωστε, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιωνδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων», καθώς και ότι η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων ή οι απλές οδηγίες, ή ο σχετικά μικρός τους αριθμός «δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους».

Οι προϋποθέσεις για τα φάρμακα "γενικής διάθεσης"

* Να έχουν ήδη καταταγεί στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή να πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξής τους σ' αυτά και να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενων.

* Να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (π.χ. κεφαλαλγία, ναυτία) ή περιστατικού εύκολης αντιμετώπισης (π.χ. τσίμπημα εντόμου).

* Η οδηγία της δοσολογίας να είναι απλή, ώστε να είναι εύκολο να ακολουθηθεί από τον ασθενή.

* Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες (π.χ. θεραπείες για χρόνιες νόσους) να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, αυτές να είναι χαμηλού κινδύνου.

* Οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης (θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.) των εν λόγω φαρμάκων πρέπει να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους.

* Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές σε τέτοιο βαθμό που, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ασθενή.

* Να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης, για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα φάρμακα "γενικής διάθεσης" πρέπει να έχουν στην εξωτερική τους συσκευασία ανεξίτηλο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, μέσα στον οποίο θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο «ΓΕΔΙΦΑ». Η πώληση των 216 φαρμάκων της λίστας επιτρέπεται μόνο από τα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία σούπερ-μάρκετ και παντοπωλείου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι θα απαγορεύεται η πώληση πάνω από δύο συσκευασιών φαρμάκων γενικής διάθεσης ανά συναλλαγή, καθώς και η εξ αποστάσεως πώλησή τους από τα σούπερ-μάρκετ και τα παντοπωλεία.

Καμπάνια ενημέρωσης: Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται το φαρμακοποιό του

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, για τους φαρμακοποιούς το «φάρμακο δεν αποτελεί μέσο οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνισμού, παρά κοινωνικό αγαθό». Έτσι, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται το φαρμακοποιό και το γιατρό του.

Όπως ανέφερε μάλιστα στη "Νέα Κρήτη" ο Γιάννης Τσικανδυλάκης, έχει την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να προτιμούν την προμήθεια φαρμάκων από τα φαρμακεία. Σημειώνεται, ακόμη, ότι - σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσικανδυλάκη - μέσα στις επόμενες ημέρες τα φαρμακεία του νομού ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να μην προμηθεύονται κανένα σκεύασμα χωρίς την απαραίτητη συμβουλή των ειδικών.

Τέλος, όσον αφορά στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί μη περαιτέρω διεύρυνσης της λίστας με τα 216 σκευάσματα στο μέλλον - οι οποίες επαναλήφθηκαν χθες από τον ίδιο τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου - ο κ. Τσικανδυλάκης σχολίασε ότι «μακάρι να ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, αφού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου».

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Αγγέλινος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News