default-image

Ετοιμάζουν πακέτο παραπόνων στον Τσιρώνη οι οικιστές

Κρήτη
Ετοιμάζουν πακέτο παραπόνων στον Τσιρώνη οι οικιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε... αναβρασμό, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Συλλόγου Οικιστών, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο Ηράκλειο, που περιμένουν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, δηλαδή από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, αύριο το βράδυ, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα.

Η προθεσμία ένταξης στον υφιστάμενο νόμο τακτοποίησης, έπειτα από πολλές παρατάσεις, εκπνέει, ως γνωστόν, σε δυόμισι μήνες από σήμερα, και συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου. Πλέον, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νέο προωθούμενο σχέδιο νόμου, κάποιες βασικές πτυχές του οποίου έχουν ήδη γίνει γνωστές, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα και μια εν μέρει ικανοποίηση στις τάξεις των εκτός σχεδίου οικιστών του Ηρακλείου...

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα βρεθεί αύριο στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο μιας ανοικτής συζήτησης που έχει προγραμματιστεί από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, στις 8 αύριο το βράδυ, στο "Τεχνόπολις", ο καθ' ύλην αρμόδιος για το θέμα των αυθαιρέτων υπουργός αναμένεται να δώσει απαντήσεις επί παντός επιστητού γύρω από τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ.

Κάλεσμα για μαζικό "παρών"

Η επίσκεψη του κ. Τσιρώνη έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικές ημέρες και όπως είναι φυσικό έχει σημάνει έναν σχετικό αναβρασμό στις τάξεις των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Από τον τοπικό Σύλλογο Οικιστών Εκτός Σχεδίου έχει γίνει ενημέρωση, έχει πέσει κοινώς... "σύρμα" στα μέλη να σπεύσουν στην αυριανή βραδινή ανοιχτή εκδήλωση ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι και, παράλληλα, να θέσουν απευθείας οι ίδιοι τυχόν απορίες, προβληματισμούς, ενστάσεις και παρατηρήσεις στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος. Κάλεσμα στα μέλη του Συλλόγου για δυναμικό, μαζικό "παρών" στην αυριανή εκδήλωση στο "Τεχνόπολις" απηύθυνε μέσω της "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Βλαχάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια καλή ευκαιρία, λόγω του ανοιχτού χαρακτήρα της εκδήλωσης, μέσω μαζικής προσέλευσης να δοθεί ένας δυναμικός παλμός στον υπουργό για τις διαστάσεις του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και των επιπτώσεων που ταλανίζουν σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τούς τοπικούς αυθαιρετούχους...

Στο Σύλλογο, όπως ανέφερε ο κ. Βλαχάκης, περιμένουν από τον Γιάννη Τσιρώνη να ρίξει φως στις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου νόμου που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα ως προς το περιεχόμενό του φαίνεται να ακουμπά, να "σκύβει" περισσότερο από άλλες φορές στο κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης, δίχως όμως και πάλι να λύνει πλήρως το πρόβλημα ή να αίρει όλα τα σημερινά αδιέξοδα...

Το νέο σχέδιο νόμου

Αναλυτικότερα, με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει, το νέο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο, θα προβλέπει μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, "γενναία" περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων, αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος. Την ίδια στιγμή, θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, αυτά δηλαδή που έχουν υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης πάνω από 40% και για τα οποία σήμερα υπάρχει προσωρινή λύση με αναστολή κατεδάφισης για 30 χρόνια, εφόσον έχει πληρωθεί το παράβολο και πρόστιμο.

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα αυθαίρετα και να υπάρξει για πρώτη φορά μια καταγραφή και αποτύπωσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα μειωθεί το παράβολο ύψους 500 ευρώ που ισχύει τώρα για ένταξη στη ρύθμιση και το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τις 2.000 ευρώ.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή του προστίμου, οι οποίες σήμερα είναι 60, ενώ θα καθοριστούν μειωμένα πρόστιμα βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία θα αφορούν ανέργους, άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, πολύτεκνους αλλά και ιδιοκτήτες των οποίων το προς τακτοποίηση ακίνητο αποτελεί το μόνο που έχουν στην κατοχή τους βάσει της δήλωσης του Ε9.

Οι θέσεις του Συλλόγου Οικιστών

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, έχουν εισακουστεί εν μέρει, σε έναν βαθμό και όχι σε εκείνον που θα ικανοποιούσε άρδην, οι πάγιες θέσεις και τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης του Ηρακλείου. Θυμίζουμε ότι πάγια πρόταση-διεκδίκηση του Συλλόγου, που θα την επαναλάβει αύριο στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος ο πρόεδρος Μιχάλης Βλαχάκης, είναι η σημαντική μείωση των προστίμων, σε ένα ποσοστό 40% για όλες τις κατηγορίες οφειλετών και όχι μια μικρή μερίδα.

Πάγιο αίτημα, επίσης, είναι η απαλλαγή από τη χρέωση του προστίμου για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας και η μείωση του παραβόλου, από τα 500 ευρώ σήμερα, στα 200 ευρώ. Μείωση που προβλέπεται γενικώς στο νέο νομοσχέδιο, άγνωστο όμως σε τι ακριβώς ύψος!

Ιδιαίτερο βάρος από πλευράς του Συλλόγου Οικιστών δίνεται στο μεγάλο θέμα της εξ αδιαιρέτου δόμησης, που είναι μεγάλος "βραχνάς" εδώ στο Ηράκλειο και είναι μια παράμετρος που θα θέσουν πιεστικά στον κ. Τσιρώνη...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News