Ειδήσεις

"Εξατμίστηκε" το μεροκάματο στην οικοδομή

Κλάδος που εξαφανίζεται τείνει να γίνει αυτός της οικοδομής και των κατασκευών στην Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη τα στοιχεία για την εργασία απογοητεύουν.

Μια παρατεταμένη εικόνα κατάρρευσης που στηρίζεται σε στοιχεία που περιγράφουν μια ολοένα και πιο τρομακτική συρρίκνωση, εμφανίζει ο χώρος της οικοδομής και στην Κρήτη. Τα στοιχεία σοκάρουν.

Οι απώλειες στην οικοδομική δραστηριότητα φτάνουν το 80% ενώ επαγγελματίες της οικοδομής, που σχετίζονται με περισσότερα από 30 επαγγέλματα σχεδόν αδυνατούν να βρουν ένα μεροκάματο το μήνακαι αυτό δίχως ασφάλιση.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική

Από τα 7.500 χιλιάδες μέλη που είχε το συνδικάτο οικοδόμων στο Ηράκλειο το 2009 σήμερα ενεργοί είναι μόλις οι 1000 ενώ και στα Χανιά από 4.500 χιλιάδες το 2009 σήμερα επίσης δεν ξεπερνούν τα 1000.  

Παλεύουν χρόνια στις οικοδομές και όμως σήμερα αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Οικοδόμοι επί δεκαετίες, λίγο πριν τη σύνταξη ξέρουν ότι αυτό είναι ήδη όνειρο θερινής νυκτός αφού ο αριθμός των ενσήμων πια δεν τους επιτρέπει καν να σκέφτονται ότι ποτέ θα συνταξιοδοτηθούν.

Το πολυαναμενόμενο φιλί της ζωής από τον τουρισμό δεν ήταν τελικά όπως αποδείχθηκε και τόσο γλυκό, καθώς ούτε και ενόψει της έναρξης της τουριστικής σαιζόν με τις ανακαινίσει καταστημάτων και ξενοδοχείων οι επαγγελματίες τη οικοδομής δεν πήραν ανάσα. Μικρά συνεργεία, με μεροκάματα πείνας και δίχως ασφάλιση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά, σε μια μικρή όπως λένε εργασιακή πίτα, αφού παρά τις εκτιμήσεις για καλή τουριστική σαιζόν, οι ανακαινίσεις που έγιναν δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια