Ειδήσεις

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σάλλας από το ΔΣ του Ομίλου Πειραιώς

Παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας. Ο δημιουργός του Ομίλου Πειραιώς και επί 25 συναπτά έτη Πρόεδρος, ανακοίνωσε την απόφαση του στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ. Μετά από πρόταση των μελών του Συμβουλίου, ο Μιχάλης Σάλλας αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς.

Χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου ο κ. Σάλλας ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα.

Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%.

Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των internationalexperts.  

Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας".

Προσωρινή πρόεδρος του Δ.Σ εξελέγη η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη , η οποία αναλαμβάνει χρέη έως ότου αναδειχθή νέος Πρόεδρος.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και η νομοθετική ρύθμιση

Η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.Μέσα στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να οριστεί και νέα διοίκηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς παραμένει "ακέφαλο" από τις 19 Ιουλίου μετά τις αναγκαστικές παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Άρη Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κουτσού και του μέλους Αναστάσιου Γάγαλη. 

Δεδομένου ότι κανένα από τα υπόλοιπα μέλη δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αναμένεται νομοθετική παρέμβαση με τη οποία θα εκχωρούνται προσωρινά εκτελεστικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο του Ταμείου Γιώργο Μιχελή και σε ακόμη ένα μέλος του γενικού συμβουλίου.

πηγή: capital.gr

Σχόλια