default-image

Βρέθηκε μινωικό πιθάρι με οστά σε παραλία της Ιεράπετρας

Κρήτη
Βρέθηκε μινωικό πιθάρι με οστά σε παραλία της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπασμένο πιθάρι (πίθος) από τα μινωικά χρόνια με οστά βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης από λουόμενους στην περιοχή Γρα-Λυγιάς και Στομίου Ιεράπετρας στην αμμουδιά.

Τα κομμάτια ενός μινωικού πιθαριού  με ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στην παραλία μεταξύ Γρα Λυγιάς και Στομίου, από κάτοικο της περιοχής που είχε κατέβει για μπάνιο. Τα μινωικά ευρήματα περισυνελέγησαν από τον ίδιο τον κ Μανόλη Κορνηλάκη, ο οποίος  ενημέρωσε την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.

Οι λιμενικοί παρέλαβαν το απόγευμα της Τρίτης  τα αρχαιολογικά ευρήματα και κάλεσαν την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ Χρύσα Σοφιανού, η οποία έκανε το πρωί της Τετάρτης τη σχετική αυτοψία στο χώρο, εξέτασε τα ευρήματα και τα παρέλαβε από το λιμεναρχείο, για να προχωρήσει από τους αρχαιολόγους  η συντήρηση, η συγκόλληση και η μελέτη τους.

«Πράγματι  ένας ιδιώτης περισυνέλλεξε τα κομμάτια από ένα πιθάρι και κάποια οστά τα οποία παρέδωσε στο Λιμεναρχείο. Διαπίστωσα από την αυτοψία που έκανα ότι όντως το πιθάρι είναι αρχαίο, και χρονολογείται στη μινωική εποχή, χωρίς να μπορώ τώρα να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί πρέπει πρώτα να καθαριστεί. Αφού τα οστά βρέθηκαν μαζί με το αγγείο, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ταφή, πράγμα που συνήθιζαν οι μινωίτες. Τοποθετούσαν το νεκρό συνήθως σε εμβρυική στάση μέσα σε ένα πιθάρι και τον έθαβαν στο χώμα.

Το πιθάρι βρέθηκε στην παραλία της Γρα Λυγιάς και αποκαλύφτηκε από τον κυματισμό της θάλασσας. Είναι γνωστή η περιοχή γιατί και στο παρελθόν είχαν ανασκαφεί αρχαίοι τάφοι στη Γρα Λυγιά από την κα Βίλυ Αποστολάκου που ήταν η προϊσταμένη μου», μας είπε η κα Χρύσα Σοφιανού.

«Είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν την περιοχή να βρεθούν και άλλες αρχαιότητες. Εμείς είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Η περιοχή αυτή επιτηρείται και θα ήθελα να παρακαλέσω τον οποιονδήποτε βρεί κάποιο αντικείμενο που θεωρεί ότι μπορεί να είναι αρχαίο, να μας ενημερώσει αμέσως και να μην το μετακινήσει, γιατί με αυτόν τον τρόπο εμείς χάνουμε στοιχεία  και πολύτιμες πληροφορίες.

Φυσικά και πρέπει να μας ειδοποιήσει αμέσως γιατί αν το μετακινήσει η το μεταφέρει υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία. Το μινωικό πιθάρι της Γρα Λυγιάς πάντως,  βρέθηκε σε σημείο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της εφορίας των Εναλίων Αρχαιοτήτων, την οποία  και θα ενημερώσουμε», κατέληξε η κ Χρύσα Σοφιανού.

Η επιτροπή ανάδειξης αρχαιοτήτων

Στην παραλία της Γρα Λυγιάς την αυτοψία παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Ροβιθάκης ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήρια του στα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου που έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν την παραλία μπροστά από τον οικισμό, αλλά και τον κ Μανόλη Κορνηλάκη, που παρέδωσε στους αρχαιολόγους τα ευρήματα του.

«Ο Άρης Πουλιανός έγραφε ότι τμήμα του σκελετού που είχε βρεθεί το 1966 στάλθηκε στη Γερμανία όπου έγινε η  ανάλυση  του  στο εργαστήριο Φυσικής της Χαϊδεμβέργης και βρέθηκε ότι είναι της εποχής μεταξύ 3500-4000 π.Χ. δηλαδή της εποχής που κατέβηκαν οι Πελασγοί στο Αιγαίο και άρχισε να αναπτύσσεται ο Μινωικός πολιτισμός», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιάννης Ροβιθάκης συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Το παραλιακό αρχαίο νεκροταφείο της Γρα Λυγιάς όπως είχε πεί ο Άρης Πουλιανός το 1966, όταν πάρα πολύ σημαντικό. Μελέτησε την καταγωγή των κρητικών έγραψε  για την ιστορία της Γρα Λυγιάς και τον νεολιθικό άνθρωπο που είχε βρεθεί τότε, για τον οποίο είχαν γράψει όλες οι μεγάλες εφημερίδες της εποχής εκείνης, ενώ ο ίδιος είχε μιλήσει για όλα αυτά διάλεξη πού έκανε σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Στο μεταξύ με όλα αυτά τα ευρήματα δικαιώνονται οι γιαγιάδες της Ανατολής που λένε ότι μέχρι τη Χρυσή ήταν ο Μέγας Ελαιών. Σίγουρα δεν γίνεται να υπάρχει νεκροταφείο πάνω στο κύμα. Άρα κάποιες λωρίδες ξηράς εκείνης της εποχής βρίσκονται σήμερα κάτω από τη θάλασσα όπου έχουν βουλιάξει. Η γεωλογική ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Γρα Λυγιάς είναι τεράστια και είναι μοναδική στην Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News