Ειδήσεις

Κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί πυροσβέστες στο Σελάκανο

Αντιμέτωπη  με τον θάνατο βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης  ένα από τα δεκάδες κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας που επιχειρεί τα τελευταία 24ώρα να  θέσει υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Σελάκανο της Ιεράπετρας.

Μάλιστα στο κλιμάκιο ,επικεφαλής ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης που περιγράφει αναλυτικά στο neakriti. gr το τι έγινε και από τη μία στιγμή στην άλλη περικυκλώθηκε ο ίδιος και οι άνδρες του από τον πύρινο εφιάλτη .

"Ήταν περίπου 5.30-6  το απόγευμα σε μία πλαγιά του Σελάκανου βρισκόμουν εγώ με άλλους 5 άνδρες και το πυροσβεστικό όχημα. Και ενώ είχαμε κατάσβεση το μέτωπο μίας μικρής εστίας στο συγκεκριμένο σημείο  είδαμε ξαφνικά  να γίνεται αναζωπύρωση εξαιτίας του αέρα που έγινε πιο ισχυρός.

Όλα εξελίχθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά δίχως και εμείς οι ίδιοι να το περιμένουμε. εξελιχθήκαν  και μάλιστα σε ένα δύσβατο σημείο όπου η προσέγγιση άλλων δυνάμεων ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη . Δεν ήμασταν σίγουροι για τίποτα και δεν ξέραμε εάν τελικά θα γλυτώναμε ή όχι .

Τελικά αυτό που υπερίσχυσε ήταν η ψυχραιμία όλων μας και η θέληση να απεγκλωβιστούμε από τις φλόγες που μας περικύκλωσαν  σε ένα σημείο. Καταφέραμε να βγούμε κυρίως με την αυτοθυσία του οδηγού ενώ στο σημείο λίγο αργότερα έφθασαν και άλλοι πυροσβέστες που μας βοήθησαν να γλυτώσουμε από τον εφιάλτη της φωτιάς και να βγούμε ζωντανοί  από τον πύρινο κλοιό. Πραγματικά κινδυνεύσαμε και οι 6.

 Αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το γεγονός ότι σε κάθε περιστατικό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και έχει σχέση με φωτιά διατρέχουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή κίνδυνο εμείς οι ίδιοι, προτάσσοντας ωστόσο πάνω από όλα το καθήκον ," δηλώνει στο neakriti.gr  οκ. Μαραγκάκης που μέχρι και το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος συντονιστής των πυροσβεστικών δυνάμεων που εξακολουθούν να  επιχειρούν για την κατάσβεση της  μεγάλης φωτιάς  στο Σελάκανο,  με επικεφαλής πλέον τον ο Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγο Θεοδόση Δημακογιάννη.

Σε ύφεση η φωτιά δίχως ενεργό μέτωπο παραμένουν  οι δυνάμεις στο Σελάκανο , τεράστια η καταστροφή με χιλιάδες καμένες εκτάσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι για παραπάνω από 36 ώρες συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Σελάκανο Ιεράπετρας με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα να κάνουν λόγο για μία καταστροφή που ξεπερνάει σε έκταση τα 5.000 στρέμματα δασικής, αγροτοκτηνοτροφικής και γεωργικής γης. Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση χωρίς ενεργά μέτωπα ωστόσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο δίχως να έχουν εγκαταλείψει στιγμή το Σελάκανο ενώ και τα ελικόπτερα ανεφοδιάζονται συνεχώς και επεμβαίνουν όπου και όποτε χρειάζεται με συνεχείς ρίψεις νερού

"Σε ύφεση βρίσκεται  η μεγάλη φωτιά  δίχως να υπάρχει ενεργό μέτωπο"  δήλωσε στο neakriti.gr  ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Θεοδόσης Δημακογιάννης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλό δρόμο , επειδή όμως έχουμε βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της φωτιάς  και με το δεδομένο ότι οι άνεμοι σε κάποια σημεία πνέουν μέχρι και 6-7  μποφόρ. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό  οι οποίες  και διερευνώνται και μάλιστα εδώ βρίσκεται  ειδικό κλιμάκιο του ανακριτικού  με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς ,που ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή, δίχως να μπορώ να πω περισσότερα . Αυτό όμως που θέλω να δηλώσω είναι βγαίνει κάθε μέρα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι αμαρτία από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφεται έτσι η γη μας και να  ζημιώνεται το κράτος ,διότι  για έρθουν τέτοια μέσα εδώ υπάρχει τεράστιο  κόστος. Και αυτό είναι πραγματικά  άδικο.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια