Ειδήσεις

Οι κοσμοναύτες επιλέγουν την Κρήτη μετά το διάστημα

Τη δική της ξεχωριστή... παράδοση στη φιλοξενία Ρώσων κοσμοναυτών, που μετά από παραμονή μηνών στο διάστημα, και συγκεκριμένα στο Διαστημικό Σταθμό, προχωρούν σε πρόγραμμα αποκατάστασης του οργανισμού τους στις γήινες συνθήκες, αρχίζει πλέον και φτιάχνει η Κρήτη.

Η φετινή παρουσία του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Μαλέντσενκο στο νησί μας, σε συνέχεια της περσινής αντίστοιχης επίσκεψης του κοσμοναύτη Αντόν Σκαπλέροφ, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η Κρήτη αποτελεί τον ιδανικό προορισμό των κοσμοναυτών για αποκατάσταση, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη σημαντική αναγνώριση-παρακαταθήκη για την περαιτέρω, ενδεχομένως, ανάδειξη του νησιού ως προορισμού αποκατάστασης. Όχι μόνο πια ως προορισμού για τους κοσμοναύτες, αλλά ως γενικού προορισμού... αποκατάστασης, σωματικής και ψυχικής ανανέωσης, για οποιουσδήποτε σκληρά εργαζόμενους ή ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε πολύ απαιτητικά, εξειδικευμένα επαγγέλματα...

Για μια σημαντική τιμητική αναγνώριση προς το νησί μας, τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που το διακρίνουν έκανε λόγο, στο επίσημο καλωσόρισμά του προς το Ρώσο κοσμοναύτη, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Η επιλογή του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Μαλέντσενκο να πραγματοποιήσει στην Κρήτη το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του, μετά από 6μηνη παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι το νησί μας αποτελεί έναν κορυφαίο διεθνή προορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης κατά τη συνάντηση... καλωσορίσματος του Γιούρι Μαλέντσενκο στη Γεωργιούπολη Χανίων. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο "Άνεμος", όπου ο 54χρονος Ρώσος κοσμοναύτης ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά την πολύμηνη παραμονή του στο διάστημα, καθώς "πάτησε το πόδι του" στη Γη μόλις στις 18 Ιουνίου. Ο ίδιος έχει κάνει 6 πτήσεις, παραμένοντας συνολικά 826 ημέρες στο διάστημα. Ο κοσμοναύτης υποβάλλεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του στο νησί μας, παρουσία του γιατρού του αλλά και του γυμναστή του.

«Η επίσκεψη, η διαμονή του Ρώσου κοσμοναύτη στο νησί μας είναι σημαντικό γεγονός που προσφέρει μεγάλη προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στη Ρωσία, στην ανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γνωστό δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό για την άριστη συνεργασία στην οργάνωση της επίσκεψης του Ρώσου κοσμοναύτη. Ο Θανάσης Αυγερινός, που υποστηρίζει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι είναι σε μια καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους τοπικούς φορείς, ώστε να εδραιωθεί αυτό το πρόγραμμα με δύο αποστολές κοσμοναυτών το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο Γιούρι Μαλέντσενκο μίλησε με θερμά λόγια για την παραμονή του στην περιοχή των Χανίων, για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε διάφορα αξιοθέατα και ορθόδοξα προσκυνήματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί και την ανατολική Κρήτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί, το ξεχωρίζουμε από το διάστημα, το παρατηρούμε, και τώρα νιώθω ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα σε αυτό. Η Κρήτη έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την αποκατάσταση κοσμοναυτών, SPA, σύγχρονες υποδομές στα ξενοδοχεία, πολύ καλό φυσικό περιβάλλον, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες κ.ά.». Μάλιστα, παράλληλα στα πλεονεκτήματα του νησιού μας ανέφερε την υγιεινή κρητική διατροφή, λέγοντας ότι τον εντυπωσιάζει το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα νόστιμα λαχανικά, αλλά και τα ποικίλα κρητικά εδέσματα.

Διακοπές στο νησί και ο Αντόν Σκαπλέροφ

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κρήτη έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί έναν κοσμοναύτη για την αναγκαία αποκατάσταση και χαλάρωση... Η δεύτερη φορά που ακούμε τόσο ενθουσιώδη και κολακευτικά λόγια από τα χείλη τους.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε περάσει τις διακοπές του εδώ στο νησί μας ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ, μετά από 7μηνη τότε παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Αντόν Σκαπλέροφ συνοδευόταν από τη σύζυγό του, το γιατρό του, το γυμναστή του αλλά και το σταθερό συνοδό των κοσμοναυτών, Έλληνα δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό. Ο Ρώσος κοσμοναύτης επίσης επέλεξε την Κρήτη για να πραγματοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του, στο οποίο υποβάλλονται όλοι οι κοσμοναύτες όταν επιστρέφουν στη Γη μετά από πολύμηνη παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει, μάλιστα, ότι η Κρήτη συνεργάζεται με το διαστημικό πρόγραμμα και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς, όπως εξήγησε, όταν προσγειώνεται στη Γη η "κάψουλα" που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, προηγούνται μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων, από επιστήμονες Ρώσους που έρχονται στην Κρήτη για το σκοπό αυτό.

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια