Ειδήσεις

Μανιτάκης στις Αντιθέσεις: Πάμε για κατάλυση πολιτεύματος

Οργισμένος παρουσιάστηκε ο κορυφαίος συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην "ΚΡΗΤΗ TV", χαρακτήρισε πολιτικό βολονταρισμό τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε, ακόμη, ότι το πλαφόν του 3% πρέπει να παραμείνει, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος υπεραμύνθηκε του κοινοβουλευτικού συστήματος της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, σε περίπτωση που περάσει από τη Βουλή η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, θα έχουμε κατάλυση του πολιτεύματος της Ελλάδας.

«Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το σκανδαλώδες μπόνους των εδρών. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνει με αυτόν τον πολιτικάντικο τρόπο, που απλά επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το κόμμα που ήταν θιασώτης της απλής αναλογικής και το οποίο επωφελήθηκε από το μπόνους σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις θέτει ένα τεχνητό δίλημμα».

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για να καθιερωθεί η απλή αναλογική θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι από τη Βουλή, γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανόν αυτό να μη συμβεί», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης, η οποία, σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η απλή αναλογική, θα έχει να λέει ότι «εγώ από την πλευρά μου έκανα ό,τι μπορούσα». «Παρ' όλα αυτά, το μπόνους θα παραμείνει και η κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να ωφελείται από αυτό», δήλωσε ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Μανιτάκης επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη ύπαρξης σταθερού εκλογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο όμως θα πρέπει να επιτευχθεί με πολιτική συναίνεση. «Εάν δεν πιστεύεις στην πολιτική συναίνεση, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις 200 ψήφους», δήλωσε με νόημα ο πρώην υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για φτηνά πολιτικάντικα τερτίπια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

«Να παραμείνει το πλαφόν του 3%»

Εξάλλου, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε ως μικροπολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης και την πρόθεση κατάργησης του ορίου εισόδου στη Βουλή. «Εκλογικό πλαφόν υπάρχει και στη Γερμανία και στην Αγγλία και στην Ιταλία. Σε κάποιες χώρες αυτό είναι 3%, σε άλλες 4%, ενώ σε κάποιες άλλες είναι 5%. Αυτό διαφέρει από κράτος σε κράτος, ανάλογα με το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και την πολιτική παράδοση που έχει δημιουργηθεί. Στην Ελλάδα, το υπάρχον όριο, πέρα απ' το ότι ήταν γενικά αποδεκτό, δεν οδήγησε σε εκλογικές παραμορφώσεις και δε βρίσκω το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει», υπογράμμισε ο Αντώνης Μανιτάκης.

Για το εκλογικό σύστημα, ο γνωστός ακαδημαϊκός είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει βελτιώσεις στην ενισχυμένη αναλογική που ισχύει στη χώρα μας. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο «σπάσιμο» των τεράστιων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει ισομέρεια στο εκλογικό μέτρο και να εξασφαλίζεται έτσι η αναλογικότερη εκπροσώπηση. Χαρακτήρισε ακόμη ως γάγγραινα του πολιτικού συστήματος τη σταυροδοσία, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι αλλαγές όπως είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών μπορεί να γίνουν με έναν απλό νόμο...

«Κατάλυση πολιτεύματος»

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι περήφανη, καθώς, παρά την πρωτοφανή κρίση και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, η συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα παρέμεινε αλώβητη τα τελευταία χρόνια: «Έγιναν εκλογές, είχαμε εκτόνωση της πολιτικής κατάστασης και το πολίτευμα της χώρας επέδειξε πρωτοφανή ευελιξία αντέχοντας υπό δύσκολες συνθήκες».

Τέλος, ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας για το θέμα της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, έκανε λόγο για πολιτική σχιζοφρένεια. «Θα υπάρξει ακόμη ένας διχασμός: Δηλαδή, αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βγει και πει διαφωνώ με την εξωτερική πολιτική ή τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, θα πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές; Και οι εκλογές αυτές θα είναι για τον πρόεδρο ή για τον πρωθυπουργό;», αναρωτιέται ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος, κλείνοντας, υποστήριξε ότι, σε περίπτωση που περάσει η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, θα μιλάμε για κατάλυση του πολιτεύματος της χώρας στη μορφή που έχει τους τελευταίους δύο αιώνες: «Η Ελλάδα έχει Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει τη Βουλή και τη δεδηλωμένη της ως σημείο αναφοράς, επικύρωσης και νομιμοποίησης. Αν έχουμε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με καθολική ψηφοφορία, έχουμε ευθέως εκτροπή από τον πυρήνα του Συντάγματος του 1975 και των αναθεωρήσεών του. Αλλάζουμε το πολίτευμά μας».

"Αντιθέσεις" στις 10 το βράδυ, σήμερα στην ΚΡΗΤΗ TV

Εκτός του καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, κοσμήτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Αντώνη Μανιτάκη, στη σημερινή εκπομπή "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη είναι καλεσμένοι και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ομότιμος καθηγητής INSEAD, Σπύρος Μακριδάκης, αλλά και ο αναπληρωτής καθηγητής Λογιστικής, Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, δρ Ανδρέας Χατζηξενοφώντος.

Οι τρεις ακαδημαϊκοί συζητούν - μεταξύ άλλων - για τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους φοιτητές το ταχύτατα εξελισσόμενο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ενώ αναφέρονται επισταμένως σε ζητήματα όπως οι διαφορές και οι ομοιότητες στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και της Κύπρου, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια