Ειδήσεις

Ο Ρώσος κοσμοναύτης στην Περιφέρεια Κρήτης

Ευδιάθετος και χαρούμενος που βρίσκεται στην Κρήτη είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Μαλέτσενκο, ένα μήνα μετά την επιστροφή του στη γη

Η επιλογή του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Μαλέντσενκο να πραγματοποιήσει στη Κρήτη το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά από 6μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Κρήτη αποτελεί ένα κορυφαίο διεθνή προορισμό.

Ευδιάθετος και χαρούμενος που βρίσκεται στην Κρήτη είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Μαλέτσενκο, ένα μήνα μετά την επιστροφή του στη γη, από το διάστημα, απ' όπου επίσης ξεχωρίζει για την ομορφιά της η Κρήτη και συχνά οι κοσμοναύτες συζητούσαν πόσο θα ήθελαν να την επισκεφθούν. Δηλώνει ενθουσιασμένος με το νησί και στέλνει μηνύματα σεβασμού του περιβάλλοντος, αφού η ατμόσφαιρα της γης από το διάστημα δεν είναι παρά μια.. λεπτή ταινία που μας προστατεύει.

Ο Γιούρι Μαλέτσενκο έχει βρεθεί στο διάστημα 6 φορές και για 826 μέρες συνολικά κι όμως ακόμη και ο ίδιος αισθανόταν σαν να ήταν κάποιος άλλος στη θέση του μέχρι να νιώσει τους κραδασμούς της πρώτης διαστημικής πτήσης. Μικρός αγαπούσε τη μουσική και τα μαθηματικά. Όταν έπρεπε να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα, κατετάγη στην πολεμική αεροπορία, απ' όπου ήρθε τελικά η πρόταση να γίνει κοσμοναύτης, μετά από 7 χρόνια προετοιμασιών!

Υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκε για τη ζωή του με πυρκαγιά μέσα στον διαστημικό σταθμό και με μη σωστή αποκόλληση τμημάτων της ατράκτου κατά την επιστροφή στη γη. Όμως τώρα, δηλώνει ενθουσιασμένος με την κρητική διατροφή, το ελαιόλαδο και τις ελιές, ενώ λίγη κρητική τσικουδιά.. επιβάλλεται, ακόμη και στο πρόγραμμα αποκατάστασης, γιατί καθαρίζει τον οργανισμό!

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια