default-image

Η Αργυρώ της Σάμου… δαγκώνει

Η Αργυρώ της Σάμου… δαγκώνει

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" εξέδωσε ένα δελτίο Tύπου τη Δευτέρα επικρίνοντας τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα οποία παρουσίασαν μια φώκια Μονάχους-Μονάχους που ζει στην Σάμο, την Αργυρώ, ως την "μασκότ" του νησιού.

Τα τελευταίο χρόνα στο νησί της Σάμου πολλοί έγιναν θεατές ένος σπάνιου φαινομένου. Υπάρχει μια φώκια monachus monachus, η οποία περιφέρεται στις βόρειες παραλίες του νησιού, προσεγγίζει κατοικημένες και πολυσύχναστες παραλίες, κάνει επισκέψεις σε παραθαλάσσια σπίτια, προσαρμόζει τη συμπεριφορά της κοντά στους ανθρώπους, μοιάζει να επιδιώκει την επαφή μαζί τους και δεν ενοχλείται από την φασαρία των λουόμενων. Βρίσκεται κάτω από τη διαρκή επιτήρηση της οικολογικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος.

Η νεαρή φώκια "Monachus Monachus", που μεγάλωσε σε παραλία της Σάμου και εξοικειώθηκε τόσο πολύ με τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες του νησιού, που κάνει πλέον το μπάνιο της δίπλα στους λουόμενους, ενώ δε διστάζει να απολαμβάνει την ηλιοθεραπεία πάνω στις ξαπλώστρες της παραλίας.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παρακολουθεί με μια ομάδα εθελοντών ερευνητών εδώ και χρόνια το θηλαστικό, υποστήριξε, όπως ανέφεραι και στο δημοσίευμά του το neakriti.gr, ότι η 130 κιλών Αργυρώ μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη στις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Αργυρώ έχει τραυματίσει άθελα της λουόμενους, δαγκώνοντας τους, πάνω στο παιχνίδι που εκείνοι όμως προκάλεσαν με τις πράξεις τους.

Η ανακοίνωση

Δυστυχώς χθες κυκλοφόρησαν απαράδεκτα και επικίνδυνα δημοσιεύματα και φωτογραφίες σχετικά με τη μεσογειακή φώκια την οποία οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν Αργυρώ, τόσο από κάποια ΜΜΕ, όσο και από ηλεκτρονικά μέσα των Αθηνών.

Στα δημοσιεύματα αυτά, στα οποία γίνεται αυθαίρετη αναφορά του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, παρουσιάζονται φωτογραφίες λουομένων να προκαλούν τη φώκια σε παιχνίδι, κάτι που όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά και επικίνδυνο.

Αυτό που δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι ότι σε πολλά αντίστοιχα "παιχνίδια" με τη φώκια οι λουόμενοι κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω δαγκώματος - είτε οι λουόμενοι που προκάλεσαν το παιχνίδι, είτε άλλοι που δεν έφταιγαν και απλώς κολυμπούσαν στην περιοχή και τελικά κατέληξαν να δεχθούν ανυποψίαστοι τα δαγκώματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News