default-image

Α. Μανιτάκης: Εκτός τόπου και χρόνου ο εκλογικός νόμος

Ελλάδα
Α. Μανιτάκης: Εκτός τόπου και χρόνου ο εκλογικός νόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εκπομπή Αντιθέσεις της ΚΡΗΤΗ TV χαρακτήρισε τη συζήτηση και τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου ως πολιτικό βολονταρισμό της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν μπορεί όπως είπε, αυτό να είναι η προτεραιότητα της χώρας ανεξάρτητα από την αναγκαία κατάργηση του εκτρωματικού bonus των 50 εδρών.

"Είναι αδιανόητο να φτιάχνεις εκλογικό νόμο στο όνομα της αριστεράς και να λειτουργείς εκβιαστικά για να βρεις 200 ψήφους αποδεικνύοντας ότι το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η πολιτική σου επιβίωση.Αν ήθελες να περάσει ένας αναγκαίος και σταθερός εκλογικός νόμος πρώτα θα έπρεπε να εξασφαλίσεις την πολιτική συναίνεση για να έχεις τις 200 ψήφους".

Το όριο του 3% δεν πρέπει να καταργηθεί και μάλιστα ο κ. Μανιτάκης υπέδειξε ότι όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διαθέτουν αναλογικά εκλογικά συστήματα που όμως διαθέτουν όριο εισόδου.

Συνταγματική εκτροπή

Ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης ήταν καταπέλτης και στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

 "Απορώ ποιος είναι αυτός που συμβουλεύει καταστροφικά τον πρωθυπουργό για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με καθολικές εκλογές. Απορώ και με όσους αρχηγούς κομμάτων συμφωνούν σε αυτό αλλά και με συναδέλφους μου συνταγματολόγους που υποτίθεται ότι από το 1975 γνωρίζουν ότι αυτά έχουν λυθεί. Δεν είναι μόνο το θέμα διαρχίας στην εξουσία. Είναι ευθέως συνταγματική εκτροπή και αλλαγή του Πολιτεύματος.

Η Ελλάδα έχει Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός σημείο αναφοράς, επικύρωσης και νομιμοποίησης έχει τη Βουλή και τη δεδηλωμένη της. Θα το πω καθαρά. Αν έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με καθολική ψηφοφορία, έχουμε ευθέως εκτροπή από τον πυρήνα του Συντάγματος του 1975 και των αναθεωρήσεών του. Αλλάζουμε το πολίτευμά μας".

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Παρακολουθήστε την εκπομπή Αντιθέσεις με το Γιώργο Σαχίνη, την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 22:00, στην ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News