default-image

Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλα

Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλα

O γαλλο-πρωσικός πόλεμος του 1870

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιουλίου του 1870 όταν η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Ήταν η αρχή μιας σειράς πολεμικών «επεισοδίων» ανάμεσα στο γαλλικό και το γερμανικό κράτος, τα οποία -μεταξύ άλλων- φιλονικούσαν για τις περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης. Η αλυσίδα των εν λόγω πολέμων «έσπασε» μετά από πολλές δεκαετίες και συγκεκριμένα με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η γέννηση του Χέρμπερτ Μαρκούζε

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιουλίου του 1898 όταν έρχεται στη ζωή ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φιλόσοφος, Χέρμπερτ Μαρκούζε. Ο Μαρκούζε υπήρξε θεωρητικός εκπρόσωπος της λεγόμενης «νέας Αριστεράς». Το πιο διάσημο βιβλίο του ήταν ο «Μονοδιάστατος Άνθρωπος».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας

Σαν σήμερα, στις 19 Ιουλίου του 1980, ξεκινούν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Περισσότερες από 45 χώρες απέχουν από τη διοργάνωση, διαμαρτυρόμενες για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. 

Η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Ήταν 19 Ιουλίου του 1989, όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το περίφημο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου-blogger, Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος εκτελέστηκε από τη «Σέχτα Επαναστατών», έξω από το σπίτι του στην περιοχή της Ηλιούπολης, στην Αθήνα. Ο Γκιόλιας γεννήθηκε το 1973 στη Γερμανία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Στη συνέχεια, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα και σε ηλικία 19 ετών ο Γκιόλιας ξεκινά να εργάζεται σαν δημοσιογράφος στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Οι δυο τους συνεργάζονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και οι δρόμοι τους χωρίζουν.Το διάστημα πριν τη δολοφονία του, ο Γκιόλιας δούλευε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» του Θέμου Αναστασιάδη. Το όνομά του συνδέθηκε, εξάλλου, με το -πάλαι ποτέ κραταιό- ιστολόγιο "troktiko": Τόσο οι συντάκτες του ιστολογίου, όσο και ο ίδιος ο Γκιόλιας δεν το παραδέχτηκαν ποτέ, ωστόσο στους δημοσιογραφικούς κύκλους της πρωτεύουσας, αυτό αποτελούσε κοινό μυστικό. Στις 19 Ιουλίου του 2010, ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση, στην είσοδο της πολυκατοικίας του. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Στις 27 Ιουλίου του ίδιου μήνα η «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε με προκήρυξη που απέστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα» την ευθύνη για την εκτέλεση Γκιόλια. Οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News