Ειδήσεις

Λότζια: Λουκέτα σε νυχτερινά μαγαζιά με αφαίρεση αδειών

Διαμαρτυρίες, φωνή αγωνίας από εκπροσώπους συλλογικοτήτων και δημοτικούς συμβούλους, προβληματισμός, αλλά και σαφείς προειδοποιήσεις της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού προς τους συστηματικούς παραβάτες επιχειρηματίες της... νύχτας σφράγισαν τη χθεσινή έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου γύρω από το διαχρονικό πρόβλημα της ηχορύπανσης στο κέντρο της πόλης...

Το θέμα της βραδινής... ηχορύπανσης στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, μετά από παρέμβαση της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες". Παρέμβαση που έγινε με αφορμή τις διαδοχικές διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις, το προηγούμενο διάστημα, του Συλλόγου Πολιτών Κατά της Ηχορύπανσης.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου, συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός Παύλος Ποτουρίδης, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση. Πήρε το λόγο και εμφανίστηκε καταπέλτης. Ο ίδιος περιέγραψε ένα σκηνικό εφιαλτικό.

«Κάναμε ένα σύλλογο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Έχουμε γίνει ζόμπι, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια. Μιλάμε για μια κατάσταση που δεν αντέχεται. Και δεν είναι ότι μόνο εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια. Είναι και το θέμα των καταστηματαρχών μεταξύ τους. Σε λίγο μπορεί να έχουμε "πολεμικά" σκηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ποτουρίδης, ο οποίος συνέχισε σε δραματικό ύφος!

«Έχουμε μπλέξει με ανθρώπους της νύχτας και μάλιστα κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κάποιο χαντάκι εάν συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας. Αλήθεια, είναι να απορεί κανείς με τα όσα συμβαίνουν. Γίνονται διαμαρτυρίες, ακολουθούν μετά έλεγχοι, τα μαγαζιά σφραγίζονται, κλείνουν, γίνονται συλλήψεις, πηγαίνουν αυτόφωρο και λίγο μετά, λίγες ώρες μετά ξανανοίγουν! Δεν υπάρχει κράτος; Δεν υπάρχουν νόμοι; Τα έχουμε πει τόσες φορές με τον κύριο δήμαρχο. Έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις του προβλήματος. Έχει κάνει μια προσπάθεια. Αλλά τελικά όλο κάτι γίνεται και δεν υπάρχει ποτέ αποτέλεσμα».

Προειδοποιήσεις Λαμπρινού

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε λόγο για άκρως προβληματική, σχεδόν εφιαλτική κατάσταση στο κέντρο, λόγω της βραδινής ηχορύπανσης από τα νυχτερινά μαγαζιά.

Ο κ. Λαμπρινός εμφανίστηκε καταπέλτης, προειδοποιώντας ευθέως πως η περίοδος ανοχής τελείωσε και πως ο Δήμος έχει τη βούληση να βάλει φρένο στο πρόβλημα της ηχορύπανσης, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μαζική αφαίρεση αδειών και λουκέτα σε νυχτερινά μαγαζιά!

«Πήραμε πρόσφατα - συγκεκριμένα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου - 12 άδειες από καταστηματάρχες. Το λέω καθαρά: Θα τις πάρουμε όλες αν χρειαστεί. Έχω ειδοποιήσει επανειλημμένως τους επιχειρηματίες να μην παίζουν με τις δουλειές τους. Ελπίζω και εύχομαι να το καταλάβουν. Όποιος τυγχάνει να μένει στο κέντρο δεν μπορεί να κοιμηθεί τις νύχτες. Όχι μία ή δύο, αλλά κάθε νύχτα», ήταν το αυστηρό μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική Αρχή στο πρόβλημα αυτό της ηχορύπανσης.

«Το θέμα αυτό το έχει αναλάβει και το χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του Δήμου, ο κ. Περαντωνάκης. Με τη βοήθειά του, έλεγξα προσωπικά όλο το φάσμα των ενεργειών που έχουν γίνει. Όλη την αλληλογραφία. Δε διαπίστωσα κάποια ολιγωρία ή παράλειψη από τις δικές μας υπηρεσίες. Ό,τι ήταν δική μας αρμοδιότητα το πράξαμε επακριβώς. Υπάρχει διάκριση αρμοδιοτήτων. Οι δικές μας υπηρεσίες, λόγου χάρη, δεν μπορούν να μετρήσουν την ηχορύπανση, τα ντεσιμπέλ του ήχου. Αυτό έχουν αρμοδιότητα να το κάνουν μονάχα το Υγειονομικό και η Αστυνομία», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός και συμπλήρωσε: «Εμείς βγάζουμε αποφάσεις σφράγισης. Από εκεί και πέρα τι άλλο να κάνουμε; Και θέλω να σας ενημερώσω ότι πήραμε πρωτοβουλία και αυστηριοποιήσαμε το λεγόμενο εύλογο χρονικό περιθώριο διά νόμου που έχουν οι επιχειρηματίες για να αποχωρήσουν από τα σφραγισμένα καταστήματα: από 15νθήμερο το κάναμε 5νθήμερο ημερολογιακό».

Πιο εντατικούς αλλά και πιο... ουσιαστικούς ελέγχους ζήτησε από τη δημοτική Αρχή ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός, που κάλεσε τις υπηρεσίες του Δήμου, πέρα από τη χαρτούρα και τα έγγραφα, να διερευνούν με πιο χειροπιαστό τρόπο αν οι επιχειρηματίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Για διαχρονική κατάσταση έκανε λόγο ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης, ο οποίος έδωσε και χιουμοριστική νότα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μάλλον θα πρέπει να κληθεί ο κ. Τσίπρας, ως βουλευτής Ηρακλείου, να ρωτήσει την κυβέρνηση γιατί δεν τηρείται η νομιμότητα στο Ηράκλειο.

Παρέμβαση έκανε και ο σύμβουλος των "Ενεργών Πολιτών" Γιώργος Μανδαλάκης, ο οποίος ζήτησε από το Δήμο καλύτερο συντονισμό με την ΕΛ.ΑΣ. και την Εισαγγελία.

Η προσωρινή λύση - Ταξί στην Κορνάρου

Στη χθεσινή συνεδρίαση επικυρώθηκε η λήξη της προσωρινής λύσης για τα ταξί στην πλατεία Κορνάρου και η έναρξη του κανονικού καθεστώτος στάθμευσης που προβλέπει 12 θέσεις στάθμευσης πάνω στην αναπλασμένη πλέον πλατεία, μπροστά από τον Κουμπέ.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, θεωρητικά δε χρειαζόταν καν να ληφθεί χθες απόφαση από το Συμβούλιο, αφού η πλατεία παραδόθηκε στις 30 Ιουνίου, οπότε και έληγε η προσωρινή απόφαση για στάθμευση των ταξί στην οδό Μαυρολένης. Ωστόσο η δημοτική Αρχή έφερε το θέμα ώστε να ακουστούν τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις.

Ακριβώς τέτοιες έκανε ο γραμματέας του Συμβουλίου και σύμβουλος των "Ενεργών Πολιτών" Αριστείδης Αθανασάκης, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελίες, συνοδεία μάλιστα αποδεικτικού φωτογραφικού υλικού!

Ο κ. Αθανασάκης έδειξε στο Σώμα, και προσωπικά στο δήμαρχο, δικές του φωτογραφίες από την Κορνάρου, όπου όλο τον τελευταίο καιρό, όπως είπε, γινόταν πάρτι παραβατικότητας από τα ταξί, που, αντί για τη Μαυρολένης, στάθμευαν στην Κυρίλλου Λουκάρεως.

Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ευθέως πως η δημοτική Αρχή έκανε τα "στραβά μάτια" στην παραβατικότητα εκ μέρους των ταξιτζήδων, ενώ πρότεινε τα ταξί να παραμείνουν στη Μαυρολένης και στην προβλεπόμενη λωρίδα της πιάτσας να πηγαίνουν τα φορτηγάκια που ξεφορτώνουν προϊόντα στα μαγαζιά της κεντρικής αγοράς - πρόταση, όπως απάντησε ο κ. Αναστασάκης, που ακούγεται αρκετά λογική αλλά θα πρέπει να εξεταστεί από τους ειδικούς στην Επιτροπή Κυκλοφορίας...

Ζητά αποκατάσταση μνημείου - Γιαλιτάκης για αφισορύπανση

Εντωμεταξύ, το θέμα της αφισορύπανσης, με φόντο το πρόσφατο συμβάν βεβήλωσης του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, ανέδειξε με παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γιαλιτάκης.

«Υπάρχει μια βεβήλωση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη εδώ και δέκα ολόκληρες ημέρες από αφισορύπανση στη μαρμάρινη βάση του. Είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζει η δημοτική Αρχή. Θα πρέπει να γίνει άμεσα αποκατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Γιαλιτάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια