default-image

Βαριές "καμπάνες" στις λαϊκές αγορές με πρόστιμα 5000 ευρώ

Κρήτη
Βαριές "καμπάνες" στις λαϊκές αγορές με πρόστιμα 5000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι αλλά και πολύ τσουχτερά έως... υπερβολικά - όπως μάλιστα παραδέχονται και στην ίδια τη Λότζια - πρόστιμα, που ανέρχονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα 5.000 ευρώ, συνθέτουν το σκηνικό γύρω από την προσπάθεια επιβολής της τάξης στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου...

Ενδεικτικό του πόσο "τσούζουν" τα πρόστιμα σε ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων είναι το σκηνικό που αποτυπώθηκε στο τελευταίο "σαφάρι" της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, από κοινού με την τοπική ΕΛ.ΑΣ., στη λαϊκή των Πατελών. Οι πωλητές προτίμησαν να παρατήσουν τα προϊόντα τους, να τα αφήσουν να κατασχεθούν και να γίνουν... "καπνός", παρά να "φάνε" το τόσο βαρύ... πρόστιμο!

Εδώ και ένα δίμηνο περίπου, μετά το Πάσχα δηλαδή, η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, με τις λιγοστές δυνάμεις και το προσωπικό που διαθέτει, άρχισε τις εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

Το "σαφάρι" αρχίζει πλέον και εντατικοποιείται. Το τελευταίο διάστημα μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία και με τον επόπτη των λαϊκών αγορών του Δήμου Ηρακλείου, έχουν ξεκινήσει πιο συχνούς, εντατικούς ελέγχους εντός αλλά και πέριξ των λαϊκών αγορών.

Έτσι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι στη λαϊκή αγορά της περιοχής των Πατελών, όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις και έγιναν κατασχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Δήμο, καταγράφηκαν δύο περιπτώσεις για πώληση προϊόντων χωρίς άδεια, έγινε κατάσχεση και βεβαιώθηκαν πρόστιμα της τάξης των 5.000 ευρώ για κάθε περίπτωση, ενώ ακολούθησε και η διαδικασία του αυτοφώρου από την ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια το μικτό κλιμάκιο προχώρησε και σε τρεις περιπτώσεις κατάσχεσης προϊόντων, τα οποία εγκατέλειψαν οι πωλητές τους προκειμένου να μην τους βεβαιωθούν πρόστιμα.

Οι έλεγχοι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., με στόχο πάντα την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο Δήμο Ηρακλείου.

Υπερβολικά βαριά

Για το θέμα των ελέγχων μίλησε αναλυτικά στη "Ν.Κ." ο καθ' ύλην αρμόδιος, δηλαδή ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και δημοτικός σύμβουλος Μαρίνος Παττακός.

Ο ίδιος προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή της τάξης στις λαϊκές. Ταυτόχρονα, όμως, δε δίστασε να εκφράσει και τον προβληματισμό του για το ύψος των προστίμων, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις, όπως παραδέχτηκε, είναι υπερβολικά αυστηρό. Εδώ, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, τίθεται θέμα νομοθεσίας πανελλαδικά, καθώς τα υπέρογκα πρόστιμα των 5.000 ευρώ δεν μπήκαν αυθαίρετα στο νέο κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών από πλευράς Δήμου, αλλά με γνώμονα τη κείμενη νομοθεσία.

«Όσο καιρό δεν υπήρχε Δημοτική Αστυνομία, δε γινόταν έλεγχος στις λαϊκές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορα φαινόμενα παρανομιών, παρατυπιών. Μετά το Πάσχα αρχίσαμε σιγά-σιγά τους ελέγχους, οι οποίοι τώρα παίρνουν πιο εντατικό χαρακτήρα. Οι έλεγχοι γίνονται πάντα με μικτά κλιμάκια, με την ΕΛ.ΑΣ. Όπως γνωρίζετε, η νέα Δημοτική Αστυνομία έχει λιγοστό προσωπικό. Για τις λαϊκές η ομάδα κρούσης αριθμεί 3 άτομα, 2 δημοτικούς αστυνομικούς και τον επόπτη των λαϊκών. Πέρα από τη μεγάλη λαϊκή στις Πατέλες, θα γίνει προσπάθεια να είμαστε παρόντες, σε σταθερή βάση, όπου γίνεται ανά ημέρα λαϊκή», ανέφερε ο κ. Παττακός και πρόσθεσε: «Δε σας κρύβω ότι και προσωπικά έχω ένα προβληματισμό σε σχέση με το ύψος ορισμένων προστίμων. Είναι πολύ μεγάλο, είναι βαρύ το ποσό των 5.000 ευρώ, και δεν μπορούμε να μην το δούμε το θέμα αυτό. Βεβαίως δεν έχει να κάνει με το δικό μας κανονιστικό πλαίσιο, αλλά με την κείμενη νομοθεσία στη χώρα. Είναι πάντως υπερβολικό το ποσό. Γιατί σκοπός μας δεν είναι να εξοντώσουμε τους παραβάτες παραγωγούς ή πωλητές, αλλά να τους συνετίσουμε»...

ΠΡΟΣΤΙΜΑ- "ΦΩΤΙΑ"

Τα μπιλιετάκια ανά περίπτωση

Θυμίζουμε ότι ο νέος κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που ισχύει στο Δήμο, όπως και η νομοθεσία για την πάταξη του παραεμπορίου προβλέπουν πρόστιμα- "φωτιά" για τους παραβάτες, που φτάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ! Τα υπέρογκα αυτά πρόστιμα επιβάλλονται στους πωλητές που θα εντοπιστούν να εμπορεύονται στις λαϊκές αγορές χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια πώλησης των προϊόντων. Ήδη μάλιστα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιβληθεί 24 τέτοια βαριά πρόστιμα των 5.000 ευρώ...

Από εκεί και κάτω υπάρχουν χαμηλότερα, αλλά αρκετά "τσουχτερά", επίσης, πρόστιμα. Μπιλιετάκι 1.000 ευρώ περιμένει όσους πωλητές καταλαμβάνουν αυθαίρετα θέση σε μια λαϊκή. Αν κάποιος πωλητής δεν κρατά μαζί του την άδειά του τη στιγμή που του γίνεται έλεγχος, "τρώει" πρόστιμο 500 ευρώ... Το ίδιο ποσό χρεώνεται και σε περίπτωση που δεν τηρείται το ωράριο ή σε περίπτωση που ο κάτοχος άδειας έχει αφήσει άλλο άτομο στο πόστο του.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News