Ειδήσεις

Κράσι:Στέρεψαν οι φημισμένες κρήνες

Κάποτε ήταν φημισμένο για τις βρύσες του. Για τις κρήνες. Για το καθαρό, βουνίσιο νερό από τις πηγές! Το καλό νερό, το πράσινο, με σημείο αναφοράς τον επιβλητικό πλάτανο, και ο καθαρός, βουνίσιος αέρας της περιοχής είχαν δώσει στο όμορφο Κράσι και έναν άτυπο χαρακτήρα ησυχαστηρίου-θεραπευτηρίου.

 Άνθρωποι πήγαιναν εκεί για να "θεραπεύσουν" την ψυχή και το σώμα τους. Σήμερα, σε μια κατάσταση ενδεικτική του προβλήματος ανομβρίας που αντιμετώπισε φέτος η Κρήτη, το διαχρονικά φημισμένο για τις βρύσες και το νερό του Κράσι αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας!

Οι φημισμένες κρήνες μοιάζουν να έχουν στερέψει. Και το χωριό υδρεύεται εκ περιτροπής: τη μια ημέρα η κάτω μεριά του οικισμού, την άλλη η πάνω μεριά! Το διαφορετικό αυτό σκηνικό το φετινό καλοκαίρι έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες μεταξύ των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Για αναπόφευκτο σκηνικό κάνει λόγο από τη δική της πλευρά η δημοτική Αρχή, που επισημαίνει πως, λόγω έλλειψης νερού στις πηγές και έλλειψης εναλλακτικών, ήταν μονόδρομος ο προγραμματισμός της εκ περιτροπής υδροδότησης και πως είναι υπερβολικές οι διαμαρτυρίες μερίδας κατοίκων...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Αν μη τι άλλο το φετινό σκηνικό στο Κράσι είναι πρωτόγνωρο και για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες.

Σταθερή αξία τόσα χρόνια ήταν το άφθονο, καθαρό νερό από τις πηγές για το χωριό, μαζί με το χιλιόχρονο εντυπωσιακό πλάτανο, την όμορφη φύση και τον καθαρό αέρα τού αρκετά μεγάλου υψομέτρου - των 700 σχεδόν μέτρων - στο οποίο βρίσκεται το Κράσι. Φέτος τα δεδομένα άλλαξαν. Μπορεί να είναι κοντά σε πηγές το Κράσι, οι πηγές όμως φαίνεται πως άρχισαν να εξαντλούνται. Δεν έχουν στερέψει τελείως, αλλά έχουν αδειάσει σε βαθμό τέτοιο, που ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χερσονήσου αναγκάστηκαν να πάνε σε ένα έκτακτο, ασυνήθιστο για τα δεδομένα του χωριού, μέτρο.

Εφαρμόστηκε εκ περιτροπής υδροδότηση. Το νερό πηγαίνει στα σπίτια και στα μαγαζιά όχι καθημερινά, αλλά μέρα παρά μέρα! Τη μία ημέρα δηλαδή παίρνει νερό το μισό χωριό, δηλαδή η κάτω μεριά του οικισμού και την άλλη ημέρα παίρνει νερό το άλλο μισό, η πάνω δηλαδή μεριά.

Κάποιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες έχουν ενοχληθεί με τη νέα κατάσταση. Δεν μπορούν να δεχτούν πως το φημισμένο για το νερό Κράσι έχει ξεμείνει σε μεγάλο βαθμό από... νερό και χρειάζεται έκτακτα μέτρα υδροδότησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ξεμένουν από νερό και αναγκάζονται να μεταφέρουν το πολύτιμο αγαθό με τα παγούρια για τις ανάγκες του νοικοκυριού, με αποτέλεσμα να τα... έχουν με τη δημοτική Αρχή Χερσονήσου. Διαμαρτυρίες και παράπονα δεχτήκαμε μάλιστα και εδώ στη "Νέα Κρήτη".

Γ. Μαστοράκης :Υπερβολικές οι αντιδράσεις

Με φόντο τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες και την έντονη γκρίνια που υπάρχει στο χωριό, απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, ο οποίος και μίλησε σε ευθύ, ανοιχτό τόνο.

«Υπάρχει ένα κλίμα γκρίνιας-διαμαρτυριών από μια μερίδα κατοίκων, που μέχρι ένα βαθμό την καταλαβαίνουμε, αλλά έχουν πάει σε υπερβολές. Λέγονται βαριά πράγματα κατά της δημοτικής Αρχής, κατά εμού, και πραγματικά απορώ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το φετινό καλοκαίρι είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Κρήτη στο μέτωπο του νερού, λόγω ανομβρίας παρατεταμένης. Εδώ και μήνες, άλλωστε, πολλοί Δήμοι έχουμε απευθύνει έκκληση, λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας αυτής, για συνετή κατανάλωση του νερού», ανέφερε ο δήμαρχος Χερσονήσου και πρόσθεσε: «Το Κράσι υδρεύεται αποκλειστικά από τις πηγές. Δεν υδρεύεται από γεωτρήσεις ούτε έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε εκεί νερό, π.χ. από τα Μάλια, με αγωγούς, γιατί μιλάμε για ένα πολύ δαπανηρό έργο, που θα εκτόξευε και το κόστος του νερού για τους κατοίκους.

Από τη στιγμή λοιπόν που οι πηγές έχουν αδειάσει αρκετά, και δεν μπορούμε να υδροδοτήσουμε από αλλού το Κράσι, έπρεπε να βρούμε μια λύση. Εφαρμόσαμε το μέτρο αυτό, με την υδροδότηση ανά ημέρα του μισού οικισμού, που είναι και το καλύτερο. Παίρνοντας νερό μέρα παρά μέρα, νομίζω κανένας, εφόσον δεν κάνει άσκοπη τελείως κατανάλωση νερού, δεν ξεμένει. Έχουν οι περισσότεροι ντεπόζιτα. Μπορούν να αποθηκεύσουν νερό, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όλοι θα θέλαμε νερό στις βρύσες μας με τη σέσουλα, όμως, είπαμε, υπάρχει πρόβλημα φέτος. Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως άλλες περιοχές, και εδώ στο δήμο μας, και τουριστικές περιοχές παραθαλάσσιες μάλιστα, και στο Ηράκλειο και αλλού, φέτος μένουν χωρίς νερό επί μέρες ολόκληρες»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια