default-image

Σελάκανο: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν επικίνδυνες εστίες (video)

Κρήτη
Σελάκανο: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν επικίνδυνες εστίες (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα δείχνουν ότι η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλε η Πυροσβεστική, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κάθε ανθρώπινο, επίγειο και εναέριο μέσο έπιασε τόπο στο Σελάκανο.

Η κατάσταση φαινόταν εξαρχής δύσκολη, από  τα μεσάνυκτα της Δευτέρας όταν στη μανία του πύρινου εφιάλτη άρχισε να παραδίδεται  σταδιακά  ένα από τα ομορφότερα πευκοδάση τραχείας πεύκης της Κρήτης , εκείνο που βρίσκεται ανατολικά του Σελάκανου , με τις φλόγες να ξεπερνούν σύμφωνα με τις μαρτυρίες και  τα 30 μέτρα.

Στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης,  ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έμεναν σε αγροικία στη θέση  Πλάτανος με  αναπνευστικά προβλήματα , χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο  για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και τους εθελοντές Σαμαρείτες του Π.Τ. Ιεράπετρας του Ε.Ε.Σ..

«Ανάλογη επιχείρηση στήθηκε από τους διασώστες για την μερική εκκένωση του οικισμού και την  απομάκρυνση ηλικιωμένων κατοίκων  που έμεναν στη βόρεια περιοχή των Μαλλών και κινδύνευαν κυρίως από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί. Η πυρκαγιά είχε απλωθεί πάρα πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων και της καύσιμης ύλης που υπήρχε στην ύπαιθρο λόγω της παρατεταμένης ανομβρία», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ Αργύρης Πανταζής , υπεύθυνος πολιτικής προστασίας.  

Οι τοποθεσίες οι οποίες παραδόθηκαν στις  φλόγες είναι η Καλή Αχλάδα, ο Πάνω Πλάτανος, η περιοχή του  Κοντοπού και του Ρετικού, ενώ η φωτιά σταμάτησε στις θέσεις Σελί, Αμμούδι και Τεριά, απειλώντας τον Άγιο Ιωάννη και την Αγία Μαρίνα, 800 μόλις μέτρα βόρεια του οικισμού των Μαλλών που κινδύνεψε όπως και ο Χριστός αλλά και η και Αγία Παρασκευή που βρίσκονται δυτικότερα.

«Από τις 11.00 το βράδυ βρισκόμαστε στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Η φωτιά έζωσε τις Μάλλες και εδώ προσπαθήσαμε να σώσουμε το χωριό και τους ηλικιωμένους κατοίκους του. Η καταστροφή είναι μεγάλη στο δασικό πλούτο της περιοχής, Έχουν καεί επίσης αγροκτηνοτροφικές εκτάσεις και γεωργικές,  με ελαιόδεντρα και αμπέλια.

Οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις 8-9 Μποφώρ και  έπνεαν  ασταμάτητα δυσκολεύοντας το έργο μας. Μας βοήθησαν οι εθελοντικές οργανώσεις και ο Δήμος Ιεράπετρας με τη συνδρομή των ΟΤΑ της Ανατολικής Κρήτης που έστειλαν υδροφόρες και προσωπικό. Από τα χαράματα επιχειρούσαν δυο ελικόπτερα «Καμόφ» και ένα "Super puma" της Π.Υ. το «Φλόγα». Τα δυο πρώτα λόγω αναταράξεων αναχώρησαν και συνέχισε μόνο το δικό μας , το οποίο μετά από μια ζημιά επανήλθε και από τις 2.00 μ.μ. επιχειρεί κοντά στο Σελάκανο και το «Σινούκ» του Στρατού» μας είπε ο αρχιπύραρχος κ Γιάννης Μαραγκάκης, περιφερειακός  διοικητής  των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης .

Τι λένε οι κάτοικοι

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι των Μαλλών έζησαν μια ακόμη φορά τον εφιάλτη της πυρκαγιάς μένοντας έξω από τα σπίτια τους όλη νύχτα.

«Έχω ξαναζήσει κι άλλες πυρκαγιές. Αυτό όμως που έζησα χθες τη νύχτα ήταν τρομακτικό. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Μας κτυπούσαν τις πόρτες οι πυροσβέστες και μας ζητούσαν να εκκενώσουμε το χωριό. Απομακρύναμε τους υπερήλικες και οι υπόλοιποι μαζευτήκαμε στην πλατεία,  έτοιμοι να  αναχωρήσουμε αν χειροτέρευε η κατάσταση», μας είπε ο κ Γιώργος Παναγιωτάκης.

«Ο τόπος μας κτυπήθηκε και πάλι από τον πύρινο εφιάλτη. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Ελπίζουμε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταφέρουν να τιθασεύσουν την πυρκαγιά η οποία τώρα βρίσκεται σε ύφεση», μας είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μαλλών κ Γιώργος Λαμπράκης.

«Το χωριό μας κινδύνεψε να καεί . Η πυρκαγιά αυτή οφείλεται σε εμπρησμό. Θέλουμε να βρεθεί ο εμπρηστής να τον δέσουμε στην πλατεία του χωριού για να περάσουν όλοι οι χωριανοί να του δώσουν από ένα χαστούκι για παραδειγματισμό», μας είπε η κ Μαρία Ζαμπρέ.

«Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και την τελευταία μικροεστία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη. Η περιοχή είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Έχουν καεί δασικές εκτάσεις , καλλιέργειες και πολλά χιλιόμετρα αρδευτικών δικτύων καθώς και ένα δίκτυο ύδρευσης», μας είπε ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Mαλλών κ Γιώργος Τσακιράκης.

Όλοι όσοι βρέθηκαν κοντά στο οδοιπορικό με τον κ Αργύρη Πανταζή στις καμένες περιοχές των Μαλλών έκαναν λόγο για εμπρησμό.

«Υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες που έχουν δοθεί στο Ανακριτικό της Π.Υ. οι οποίες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η πυρκαγιά προέρχεται από εμπρησμό. Καλώ τον οιονδήποτε γνωρίζει να το καταθέσει για να τιμωρηθεί  παραδειγματικά ο εμπρηστής», μας είπε σχετικά ο κ Πανταζής.

Στις Μάλλες από τις πρώτες  ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 30 οχήματα με 60 άνδρες, 2 ομάδες πεζοπόρων της Π.Υ. των 6 ατόμων, 30 άτομα πεζοπόροι του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ενώ στο δύσκολο έργο συνέδραμαν πολλές υδροφόρες των όμορων Δήμων και του Δήμου Ιεράπετρας.

Ενώ η κατάσταση φαινόταν εξαρχής δύσκολη. Από χθες το βράδυ οπότε και στη μανία του πύρινου εφιάλτη άρχισε να παραδίδεται σταδιακά ένα από τα ομορφότερα πευκοδάση της Κρήτης ,εκείνο του Σελάκανου, στην Ιεράπετρα Λασιθίου, με τις φλόγες να ξεπηδούν σύμφωνα με τις μαρτυρίες τα 30 μέτρα.

Όπως έγινε γνωστό στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης,  δύο ηλικιωμένοι του οικισμού Πλάτανος με προβλήματα αναπνευστικά και κινητικά , χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο  και να αφήσουν τα σπίτια τους.
Ανάλογη επιχείρηση στήθηκε από τους διασώστες για την απομάκρυνση κατοίκων  που έμεναν στη βόρεια περιοχή των Μαλλών και κινδύνευαν κυρίως από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί. Κατέβηκαν με ασφάλεια σε πιο χαμηλό υψόμετρο.

Παρακολουθήστε ερασιτεχνικό video που κατέγραψε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μύρτου  κ. Παντελάκης.

Οι τοποθεσίες που έχουν παραδοθεί στις φλόγες είναι η Αχλάδα, Πάνω Πλάτανος, Κοντοπού, Ρετικού ενώ η φωτιά σταμάτησε στις θέσεις Αμμούδι και Τεριά,ένα μόλις χιλιόμετρο βόρεια του οικισμού των Μαλλών που απειλήθηκε μαζί με τον οικισμό Χριστό.

Στο σημείο από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούσαν 30 οχήματα με 60 άνδρες, 2 ομάδες πεζοπόρου της πυροσβεστικής των 6 ατόμων, 30 άτομα πεζοπόρου του Στρατού, η Αεροπορία και το Ναυτικό, ενώ στο δύσκολο έργο συνδράμουν επίσης 4 οχήματα από τους ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.

" Η κατάσταση χειροτέρεψε. Αν και το πρωί λέγαμε ότι η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, οι άνεμοι δεν μας βοήθησαν καθόλου, αλλά έδρασαν ακριβώς αντίθετα. Όχι μόνο έχουμε αναζωπυρώσεις αλλά πλέον οι άνεμοι καθήλωσαν δύο από τα τρία ελικόπτερα αναγκάζοντας τα να επιστρέψουν στη βάση τους σε Ηράκλειο και Χανιά. Όσο για το τρίτο ελικόπτερο έπαθε ζημιά με αποτέλεσμα και αυτό να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Ιεράπετρα.  Μας δυσκολεύουν οι άνεμοι που προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και το δύσβατο της περιοχής," δήλωσε στο neakrtiti.gr, ο κ. Γιάννης Μαραγκάκης, διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, που βρίσκεται στο σημείο από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μαλλών Γιώργο Τσακιράκη, "η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο , υπάρχουν ενεργά μέτωπα κοντά στο χωρίο Άγιος Ιωάννης και Αγία Μαρίνα όπου απειλούνται ελαιώνες ενώ ένα δεύτερο ενεργό μέτωπο ,επικίνδυνο βρίσκεται στις παρυφές του Σελακάνου, στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Μεγάλη Αχλάδα."

Μάλιστα η φωτιά το βράδυ απείλησε το χωριό Μάλλες, τελικά αυτό αποφεύχθηκε, ενώ απειλήθηκαν και αγροικίες, χωρίς ωστόσο να καταστραφούν ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν κατά πολύ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν. Ωστόσο τα νέα στοιχεία λένε ότι θα ενισχυθούν φθάνοντας ακόμη τα 8-9 μποφόρ σε ένταση, εμποδίζοντας σε μέγιστο βαθμό  το έργο των πυροσβεστών και όλων όσοι συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Μάλιστα από την πλευρά της Πυροσβεστικής, εκφράζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Επιβεβαιώνεται δε το γεγονός, ότι αν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν κοπάσουν, ενδέχεται το έργο της κατάσβεσης να διαρκέσει ακόμα και μέρες!

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πανέμορφο δάσος του Σελάκανου παραδίδεται στις φλόγες, καταστρέφοντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στο νησί.

Το χρονικό της φωτιάς

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή του Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, η εστία της φωτιάς ξεκίνησε δυο χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού στη θέση Μεγάλη Αχλάδα.

Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε σημαίνοντας συναγερμό στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και συγκεκριμένα με 10 οχήματα δίχως να αποκλείονταν με το ενδεχόμενο ελλείψει αεροπορικών ενισχύσεων και στην επέκταση της καταστροφής του σπουδαίου οικοσυστήματος.

Σταμάτησε στον οικισμό Μάλλες σε απόσταση αναπνοής που βρίσκεται στο Σελάκανο που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα διασωζόμενα οικοσυστήματα του νησιού, καθώς και ένα σημαντικό πευκόδασος για όλη τη Μεσόγειο.

Μέρος της περιοχής καλύπτεται από δάσος κυρίως τραχείας πεύκης. Υπέροχα φαράγγια, ρέματα, απότομες πλαγιές, όπου υπάρχουν αρπακτικά πουλιά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης - Βάλια Μπούη - Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News