default-image

Οζτούρκ: Δεν έστησα εγώ το πραξικόπημα

Κόσμος
Οζτούρκ: Δεν έστησα εγώ το πραξικόπημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγχυση προκαλεί από την Δευτέρα το απόγευμα, πως ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε πως αυτός ήταν πίσω από το πραξικόπημα που συγκλόνισε τη γείτονα χώρα.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της κατάθεσής του που διέρρευσε, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο Οζτούρκ ομολόγησε τον ρόλο του στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά τα ιδιωτικά δίκτυα Haberturk και NTV ανέφεραν ότι ο δεν ομολόγησε και δήλωσε στους εισαγγελείς ότι επιχείρησε να εμποδίσει το πραξικόπημα.

Μετά τη διαρροή της κατάθεσής του στο Διαδίκτυο, το πρακτορείο Anadolu ακύρωσε το αρχικό του τηλεγράφημα περί ομολογίας.

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει: «Δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συνολικά 103 στρατηγοί και ναύαρχοι έχουν τεθεί μέχρι στιγμής υπό κράτηση σε όλη την Τουρκία στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης στους κόλπους του στρατεύματος μετά την ανεπιτυχή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Φωτογραφίες του Οζτούρκ περιλαμβάνονται σε εικόνες και βίντεο με συλληφθέντες υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση. Ο πτέραρχος, ο οποίος περιγράφεται ως ένα από τα ηγετικά στελέχη της απόπειρας πραξικοπήματος, και οι υπόλοιποι αξιωματικοί φέρουν σημάδια κακοποίησης.

Συλληφθέντες στρατηγούς με σημάδια κακοποίησης δείχνει ο Ερντογάν

Ο Ακίν Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013 παίρνοντας τον βαθμό του πτεράρχου μετά τη σύλληψη τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα».

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας.

Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News