Ειδήσεις

"Χορεύει" στις φλόγες η Ιεράπετρα των ανέμων

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή του Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, η εστία της φωτιάς ξεκίνησε δυο χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού στη θέση Καλή Αχλάδα.

Οι πρώτες φωτογραφίες, δείχνουν το πευκόδασος με την πυκνή βλάστηση να βυθίζεται σε μια "ανάσα" φωτιάς.  Ωστόσο, βάσει ενημέρωσης δεν κινδυνεύει ο οικισμός στο Σελάκανο αφού οι βόρειοι άνεμοι κατευθύνουν την πύρινη λαίλαπα στις Μάλλες.

Φόβοι για ολική καταστροφή του πευκοδάσους

Οι Μάλλες στις οποίες πέφτει το βάρος της πυρκαγιάς, είναι κοντά στο Σελάκανο που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα διασωζόμενα οικοσυστήματα του νησιού, καθώς και ένα σημαντικό πευκόδασος για όλη τη Μεσόγειο. Μέρος της περιοχής καλύπτεται από δάσος κυρίως τραχείας πεύκης. Υπέροχα φαράγγια, ρέματα, απότομες πλαγιές, όπου υπάρχουν αρπακτικά πουλιά.

"Το αφιέρωμα του neakriti.gr για το Σελάκανο - Πως ήταν πριν την φωτιά"

Η πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειχειρεί μόνο με επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα με 10 οχήματα κάτι που ίσως συμβάλλει ελλείψει αεροπορικών ενισχύσεων στην επέκταση της καταστροφής του σπουδαίου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μεγάλο μέτωπο  το οποίο ενισχύθηκε από τους ισχυρούς βοριάδες έντασης 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ απευθύνεται κάλεσμα σε εθελοντές για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης - Victor Κουμαντάκης

Σχόλια