Ειδήσεις

Δεν έπεισαν...οι Αμερικανοί φοιτητές για τους βανδαλισμούς

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τρεις φοιτητές και τρεις φοιτήτριες Αμερικανικής υπηκοότητας, που κάνουν την πρακτική τους ως πτυχιούχοι της Κλασσικής Αρχαιολογίας, στις ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του (INSTAP) Ινστιτούτου Μελέτης Προϊστορίας Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης.

Οι έξι νεαροί Αμερικανοί αρχαιολόγοι ηλικίας από 25 έως 40 ετών συνελήφθησαν από αστυνομικούς τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, έξω από το ημιτελές εγκαταλελειμμένο Ξενοδοχείο στην είσοδο της Παχιάς Άμμου, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία περιοίκων, που άκουσαν θόρυβο από σπασμένα κρύσταλλα στο εσωτερικό του κτηρίου, θεωρώντας ότι κάποια παρέα νεαρών, ενδεχομένως υπό την επήρεια μέθης, είχε επιδοθεί, όπως συνηθίζεται, σε βανδαλισμούς.

Οι έξι συλληφθέντες είχαν πάρει τριήμερη προθεσμία και οδηγήθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στο αυτόφωρο, με την εις βάρος τους δικογραφία, ενώ αρνήθηκαν ότι προέβησαν σε φθορές ξένης ιδιοκτησίας και παραδέχτηκαν απλά ότι έσπασαν μόνο κάποια μπουκάλια μπίρας.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς τους και τους καταδίκασε με ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή.

Στην Παχιά Άμμο, από την ημέρα που άγνωστοι δράστες βεβήλωσαν το ξωκκλήσι της Αγίας Πελαγίας στα Γουρνιά, αποπατώντας πάνω στην Αγία Τράπεζα και μαγαρίζοντας με τα περιττώματα τους τις εικόνες των Αγίων, σχηματίζοντας φεύγοντας πάνω στο χώμα μπροστά στην είσοδο του ναού, δυο αμερικανικά δολάρια, οτιδήποτε είχε να κάνει με δραστηριότητες αμερικανών φοιτητών, μπαίνει στο μικροσκόπιο των κατοίκων του χωριού, που ψάχνουν στοιχεία για να φτάσουν στους δράστες αυτής της απίστευτης αθλιότητας.

Η Αστυνομία έχει πάρει γενετικό υλικό από το χώρο και έχει ζητήσει να γίνει η ανάλυση του DNA των δραστών, το οποίο αν ταυτοποιηθεί με το DNA κάποιου από τους 6 νεαρούς Αμερικανούς, τότε θα σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης συνιστά ψυχραιμία για να μη χρεωθούν αυτές τις πράξεις κάποιοι που δε φταίνε.

«Αν αποδειχτεί ότι αυτοί οι νεαροί έχουν κάνει αυτά τα αίσχη στην Αγία Πελαγία, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Χωρίς αποδείξεις όμως δεν μπορούμε να λέμε τώρα κάτι, για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι κάθε καλοκαίρι διαμένουν στο χωριό μας, φέρνουν στο φως τις αρχαιότητές μας, και κινούν την τοπική οικονομία, έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους περισσότερους από εμάς.

Ζητώ από την Εθνική Τράπεζα που έχει στην ιδιοκτησία της το ετοιμόρροπο κτήριο όπου έγιναν οι βανδαλισμοί να το περιφράξει, να το αξιοποιήσει και να το ασφαλίσει γιατί έχει λεηλατηθεί στην κυριολεξία . Έχουν κλέψει από αυτό το κτήριο μάρμαρα, είδη υγιεινής, κουφώματα και άλλα είδη αξίας. Έχουν σπάσει τα τζάμια από τα παράθυρα και το έχουν ρημάξει διάφορες σπείρες που μπαινοβγαίνουν εδώ και 44 χρόνια. Αυτό το ρημαγμένο Ξενοδοχείο αποτελεί μια απειλή για τους κατοίκους και μια πληγή για το χωριό μας» καταλήγει ο κ. Γιώργος Ραπάνης.

Ταυτοποιήθηκε ο νεαρός διαρρήκτης

Μετά τη δημοσίευση του θέματος της έξαρσης της μικροεγκληματικότητας και των καταγγελιών των αγροτών που βρήκαν ανοιγμένα τα αυτοκίνητα τους, με τις κάρτες, τα βιβλιάρια καταθέσεων, τις ταυτότητες, τα διαβατήρια και άλλα προσωπικά αντικείμενα τους να έχουν κάνει φτερά, μαζί με τα τσαντάκια τους, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, πήραν το υλικό του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του Τραπεζικού υποκαταστήματος από το οποίο ένας ύποπτος νεαρός αλλοδαπός, είχε σηκώσει με την κλεμένη κάρτα, χρήματα από τον λογαριασμό του αγρότη κ. Μιχάλη Διαλεκτάκη, και συνέκριναν τις περιγραφές που είχαν από μαρτυρίες και άλλων θυμάτων, καταλήγοντας ότι πρόκειται για έναν νεαρό 19χρονο, που κινείται με μηχανάκι φορώντας πάντα κράνος, εις βάρος του οποίου σχηματίζουν τη σχετική δικογραφία, για να τον στείλουν στον εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια