Ειδήσεις

Σε απέραντη χωματερή ο χώρος των πρώην σφαγείων

Μια απαράδεκτη εικόνα που δεν λέει να αλλάξει εδώ και χρόνια. Μια απέραντη χωματερή δεσπόζει λίγα χιλιόμετρα από την καρδιά της  πόλης του Ηρακλείου και σε απόσταση αναπνοής από ένα πυκνοκατοικημένο προάστειο όπως είναι αυτό στην προκειμένη περίπτωση της Νέας Αλικαρνασσού.

Θλίψη και απογοήτευση έχει προκαλέσει στους πολίτες του Ηρακλείου η θέα που αντικρίζει οποιοσδήποτε διέρχεται την περιοχή των πρώην σφαγείων στη Νέα Αλικαρνασσό.

Ο  χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με μπάζα, μεγάλες εστίες σκουπιδιών μέχρι και καναπέδες να πρωταγωνιστούν, με τη δυσωδία και την μόλυνση να μην επιτρέπουν επουδενί την προσέγγιση στον χώρο , σε μία τεράστια έκταση που αγγίζει και ξεπερνάει τα 70 στρέμματα.

Ένας χώρος μάλιστα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και καταστήματα αλλά και από αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το γήπεδο του Ηροδότου και το κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη.

Μία εικόνα που σίγουρα δεν είναι φετινή.

Αλλά  και που σίγουρα ακόμη και αν τα χρόνια περνούν και οι δημοτικές αρχές αλλάζουν χέρια εκείνη εξακολουθεί να υφίσταται σε όλο της το μεγαλείο προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα κυρίως  οργή και αγανάκτηση στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, στους διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς αλλά και στους τουρίστες.

Και αυτό γιατί είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες  που φθάνουν ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο.

Με το βλέμμα τους να καρφώνεται στις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή και η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις όταν μιλάμε για την άφιξη κρουαζιερόπλοιων που  ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι ιδιαίτερα μεγάλος και σημαντικός .

Ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές γίνονται οι επιβάτες των αεροσκαφών καθώς η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με ένα από τα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα αεροδρόμια της χώρας, το αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης.

Για το θέμα όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης που τόνισε μεταξύ άλλων στο neakriti.gr  : "Το θέμα είναι γνωστό εδώ και χρόνια .Πρόκειται για μια συνεχή και ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και απορριμμάτων στον χώρο η οποία και ασφαλώς  κρίνεται επιεικώς καταδικαστέα . Η ανεύθυνη αυτή πράξη των ανθρώπων αυτών συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα . Τα Κατασταλτικά μέτρα είναι μονόδρομος για την περίπτωση αυτή , όπως η αστυνόμευση και  η τιμωρία  και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα εδώ και τώρα."

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιδήμαρχο, τις επόμενες ημέρες θα αναληφθεί δράση ,σε μία προσπάθεια έστω και αυτήν την φορά η εικόνα να αλλάξει και η χωματερή να δώσει την θέση της σε ένα περιβάλλον καθαρό , το οποίο και δεν θα αποτελεί ντροπή για το δημότη του Ηρακλείου αλλά και τον επισκέπτη που θα τύχει να πέσει αυτή η εικόνα στην αντίληψη του.

Είναι μια κατάσταση  20 ετών σε μία έκταση ,ένα τμήμα της οποίας ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και ένα  τμήμα στο δήμο Ηρακλείου, η οποία και  ξεπερνά τα 70 στρέμματα.Ένα χρόνιο πρόβλημα που ζητάει λύση με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας,  θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε δραστικά το φαινόμενο αυτό

"Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να προβούμε σε χωματουργικές εργασίες αποκατάστασής και εξωραϊσμού του χώρου ,εις τρόπον ώστε να βελτιωθεί αισθητικά και περιβαλλοντικά η εικόνα του εν λόγω χώρου .Κινούμαστε προς την κατεύθυνση να οργανώσουμε μια προσπάθεια ,διάρκειας μιας εβδομάδας κατά την οποί θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια σοβαρή αλλαγή της εικόνας", πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια