default-image

"Με την απλή λογική"

Απόψεις
"Με την απλή λογική"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρωπος αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει από όλα τα πλάσματα της φύσης, ζώα και ζώντες οργανισμούς , για ένα μοναδικό στον κόσμο φυσικό χάρισμα,  τη λογική του. Με βάση αυτή τη λογική κινήθηκε διαχρονικά και ιστορικά δημιουργώντας αργά και σταθερά τις προϋποθέσεις για την επιβίωσή του και τη κυριαρχία του πάνω στη Γη. Όμως τα πάντα στην μακρόχρονη ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας ξεκίνησαν, εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων στην ανάπτυξη και τον παγκόσμιο σημερινό πολιτισμό με αφετηρία την απλή ανθρώπινη λογική.

γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Από την απλή λογική προέρχονται όλες οι άλλες «λογικές» που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο, όπως η λογική της οικογένειας για τη διαιώνιση του είδους, της θρησκευτικής λογικής, της εθνικής, της κοινωνικής, της επιστημονικής και άλλων. Μεταξύ αυτών, η πρώτη πανάρχαια λογική που ανέπτυξε ο άνθρωπος για να επικρατήσει έναντι των άλλων είναι η λογική της σκοπιμότητας την οποία συντηρεί, βελτιώνει και χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Στη σημερινή Ελλάδα, που η πορεία της οικονομίας έχει πάρει την κατηφόρα, οι εργαζόμενοι και οι  συνταξιούχοι τον «Γολγοθά» τους, τα θέματα που στην επικαιρότητα προωθούνται είναι η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και ο εκλογικός νόμος. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενδιαφέρεται ο συνταξιούχος που βλέπει τη σύνταξή του κάθε μήνα να μειώνεται, για το ποιοι θα διεκδικήσουν τα κανάλια. Ούτε ένας επιχειρηματίας βουτηγμένος στα χρέη και τις υποχρεώσεις δεν σκέφτεται αν το μπόνους των πενήντα εδρών είναι δημοκρατικό, δίκαιο ή άδικο. Θέματα που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ρυθμίσεις χρεών δεν έχουν καμία σημασία για τον ελληνικό λαό. Αυτή την περίοδο υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας με τις τρέχουσες πολιτικές επιλογές. Σε μία χώρα που σχεδόν δεν ελέγχονται οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι περισσότερες τράπεζες, καταρρέουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ιδιοκτήτες χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς, δεν υπάρχει χρόνος για άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια περί τηλεοπτικών αδειών και δικαιωμάτων ψήφου των 17χρονων.

Και όμως είναι βέβαιο ότι υπεράνω όλων αυτών κυριάρχησε η λογική της πολιτικής σκοπιμότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς πολιτικούς αναλυτές, πέραν εκείνων που λέγονται από τα κυβερνητικά επιτελεία για την απλή αναλογική και τη δυνατότητα να ψηφιστεί ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος, στόχος είναι να αποτραπεί μία ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Μέγας στόχος όμως εικάζεται ότι είναι η αδυναμία συγκρότησης νέας κυβερνητικής συνεργασίας και να οδηγηθεί  ο τόπος σε δεύτερες επαναληπτικές εκλογές με εκλογικό σύστημα υποχρεωτικά την απλή αναλογική.

«Μετά Χριστό προφήτης ουδείς» όπως λέει και ο σοφός λαός μας, όμως εμείς θα τολμήσουμε να προβλέψουμε τη σκοπιμότητα της λογικής που επιβάλλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την απλή αναλογική στις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές στην  Ελλάδα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι σήμερα στην πατρίδα μας οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη γνώμη μας ίσως είναι υποχρεωτικό , αφού οι Έλληνες έχουν αποδείξει δυστυχώς, ότι μόνοι τους δυσκολεύονται να βελτιώσουν την τύχη των. Και τούτο γιατί μέχρι τώρα η διαιώνιση των προβλημάτων του λαού, χωρίς επίλυση από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, δεν έφεραν την προσδοκώμενη λύση σωτηρίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα σχέδια των Ευρωπαίων, μόνο μία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας όλων των κομμάτων της Ευρωπαϊκής προοπτικής μπορεί να δώσει τη λύση στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο. Γι' αυτό ενδεχομένως στην Ελλάδα να υιοθετήθηκε η λογική που επιβάλλει τη σκοπιμότητα της απλή αναλογικής για τις μεθεπόμενες εκλογές, με σκοπό την υποχρεωτική συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αφού μέχρι τώρα οι Έλληνες πολιτικοί δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν με την απλή λογική, να κατανοήσουν το πρόβλημα, να ομονοήσουν κινούμενοι ενωτικά και πατριωτικά προς χάρη του ελληνικού εθνικού συμφέροντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News