default-image

Πριν τη Φόνισσα: Διασκευή του γνωστού έργου του Παπαδιαμάντη

Πολιτισμός
Πριν τη Φόνισσα: Διασκευή του γνωστού έργου του Παπαδιαμάντη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεατρική παράσταση «Πριν τη Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη ανεβαίνει στη σκηνή του Ανοικτού Θεάτρου «Πύλη Βηθλεέμ» την Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Ιουλίου.

Για την έρευνα και την παράσταση από τη θεατρική ομάδα:

Η ενασχόλησή μας με τον  πατέρα της σύγχρονης ελληνικής αφήγησης αναπτύχθηκε σε πολλά στάδια . Στην αρχή κάναμε μια ερευνητική δουλειά που παρουσιάσθηκε με τον τίτλο «Εις το πνεύμα του το υποβρύχιον» και παίχτηκε για δύο μήνες στην Αθήνα(Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012) .

Μελετήσαμε και διαμορφώσαμε ένα υλικό με άξονα τα αθηναϊκά διηγήματα του Α.Παπαδιαμάντη, τα οποία και ερευνήσαμε σε συνεργασία με επιστήμονες και καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια επιμορφωτικού κύκλου (Φεβρουάριος 2012). Ακόμη διοργανώσαμε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και  το Απολλώνιο Ωδείο, ένα Φεστιβάλ Μαθητικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας  με Συμπόσιο, το οποίο εστιάζει στη Δημιουργική Ανάγνωση του έργου του μεγάλου μας λογοτέχνη(3-6/5/2012), υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του ΥΠΕΠΘ.

Μέσα από διαρκή ενασχόληση και έρευνα, έχουμε ετοιμάσει μια παράσταση γύρω από τη γυναίκα στο έργο του Α.Παπαδιαμάντη. Τα κείμενα που ακούγονται είναι: Η στοιχειωμένη καμάρα, Η φωνή του δράκου , Το νησί της Ουρανίτσας, Οι μάγισσες.

Στις «φωνές» αυτές ο Παπαδιαμάντης μιλά για τον έρωτα και την απόρριψη, τη μητρότητα και την περιφρόνηση, την αγιότητα και τη φύση. Η γυναίκα, ως άνθρωπος και ως ον επί της γης, έχει για τον μεγάλο διανοητή μια τεράστια «λογοτεχνική» αξία, εφάμιλλη εκείνης που έχει για τους τραγικούς της αρχαιότητας.

Ο Α. Παπαδιαμάντης επιπλέον διαθέτει την εμπειρία και την ευαισθησία που δημιουργεί την βαθιά ανάγκη να γράψει για τις γυναίκες που γνώρισε. Θέλει να μιλήσει μέσα από αυτές , να εκφράσει ίσως ακόμα και θέσεις που η ανδρική φύση και θέση δεν θα το επέτρεπε. Τα έργα που επιλέξαμε είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας και μας οδηγούν  στο κεντρικό θέμα της κοινωνικής ζωής μιας γυναίκας-τη μητρότητα- θέμα με το οποίο θα φθάσει στο ζενίθ της δημιουργίας του ο συγγραφέας, μέσα από τη «Φόνισσα».

Οι γυναίκες - κορίτσια, παντρεμένες και γεροντοκόρες-  έχουν μια δύναμη , δαιμονική για κάποιους και πηγή δεινών για άλλους, που είναι η δύναμη της τεκνοποιίας. Γύρω από αυτή την θεματολογία κινούνται τα πάθη της άτεκνης Κρατήρας, της αιμομίκτριας Σοφούλας, της καταραμένης Αρετούλας κ.ο.κ.                                          

Ένα «ευήκοον ους» χρησίμευσε ως διαμεσολαβητής και μας μετέφερε τα πάθη του βίου τους. Πάθη ενεργητικά και παθητικά, πάθη νόμιμα και παράνομα, πάθη που μας προβληματίζουν και μας συγκλονίζουν μέχρι σήμερα, αφού το αντίκρισμα, το κόστος των «γυναικείων» παθών, παραμένει μεγάλο, ακόμα και αν κάποιες κοινωνικές αξίες είναι διαφορετικές πια.

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή

Σκηνογραφική-Ενδυματολογική επιμέλεια: Άννα Μαχαιριανάκη

Μουσική-Σχεδιασμός Ήχου: Άννα Μουζάκη

Φωτισμοί: Μαρία Φραγκή

Βίντεο-Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ξύδα

Ηλεκτρονική Επεξεργασία Εικόνας - Τρέιλερ: Αναστάσης - Παναγής Μελέτης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νικολέττα Γκριμέκη, Κατερίνα Γραμματικάκη, Μαρία Δελημάρα, Γιώργος Ρουστέμης

Ηπαράσταση ξεκινάει στις 21:30

Είσοδος: 10€ | Φοιτητικό: 5€ | Κάρτα ανέργων του ΟΑΕΔ: Δωρεάν

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News