Ειδήσεις

Τους ζητούν απόδειξη οτι είναι ΑμεΑ

Άμεση απόσυρση των οδηγιών ΕΟΠΥΥ, που αφορούν στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ενώ, την ίδια ώρα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους απέναντι στην κίνηση αυτή, τα μέλη της Συνομοσπονδίας ζητούν τη διενέργεια σύσκεψης μαζί με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος για το θέμα.

Στις εν λόγω οδηγίες ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Οι οδηγίες, όπως τονίζουν τα μέλη της ΕΣΑμεΑ, εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις, χωρίς καμία προηγουμένως διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ, η οποία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται, ο αντιπρόεδρος καταφέρεται ενάντια στον εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ και αντιπρόεδρό της Γρ. Λεοντόπουλο, ο οποίος αντέδρασε από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής τους, δηλώνοντας ότι όποιος αντιδρά στις οδηγίες «διαφωνεί με τον περιορισμό της σπατάλης, της άσκοπης συνταγογράφησης και της αποτροπής εξαπάτησης του Δημοσίου»!

Η ΕΣΑμεΑ καλεί άμεσα τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ να πάρει πίσω τα λεγόμενά του, αλλιώς να καταθέσει ό,τι στοιχεία διαθέτει στους αρμόδιους, σημειώνοντας μάλιστα πως «στο αναπηρικό κίνημα δε δεχόμαστε ούτε καν έμμεση αναφορά για στήριξή μας σε εξαπάτηση του Δημοσίου ή μη στήριξης της πλήρους διαφάνειας. Έχουμε δώσει και συνεχίζουμε εδώ και δεκαετίες να αγωνιζόμαστε για τη σωστή αξιολόγηση της αναπηρίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος! Αντιθέτως, είναι οι ενέργειες με μονομερή τρόπο από μονομελή όργανα χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση που είναι εξ ορισμού αυθαίρετες». Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση απόσυρση των επίμαχων οδηγιών και τον ορισμό ημερομηνίας σύσκεψης για το θέμα, ώστε να διαλυθεί κάθε είδους παρερμηνείας και να θεωρηθεί λήξαν το ενδεχόμενο περαιτέρω ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Η επιστολή

Μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης και ο γεν. γραμματέας Χρ. Νάστας, αναφέρονται τα εξής: «Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε για τις νέες οδηγίες που αφορούν στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αποζημίωση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων διατροφής, που εστάλησαν από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις στις 8 Ιουλίου. Σε αυτές ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει, εάν δεν εξαναγκάζει, τα άτομα με αναπηρία να αποδεικνύουν κάθε φορά που καταθέτουν κάποια δικαιολογητικά ότι δεν είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργηθεί αυτή η αδικία και ζητούμε την άμεση απόσυρση των οδηγιών. Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΣΑμεΑ, ο αντιπροσωπευτικός φορέας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, από τον αντιπρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γρηγόρη Λεοντόπουλο. Η ύπαρξη στενής και καθημερινής συνεργασίας της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της με τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη και σχεδόν πάντοτε παραγωγική, και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπήρξε συνεργασία μαζί μας πριν την έκδοση των οδηγιών, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες, εκπλήξεις κ.λπ.».

«Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα»

Τέλος, τα μέλη της Συνομοσπονδίας επισημαίνουν πως «είναι γνωστό παντοιοτρόπως ότι η ΕΣΑμεΑ είναι μπροστάρης στον αγώνα για την υπεράσπιση της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος», καθώς και ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό από όσους εμπλέκονται με το θέμα ότι όταν μιλάμε για τη δικαιοπρακτική ικανότητα αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν αφορά σε άτομα με αναπηρία αναφερόμαστε σε θύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μεριμνά όπως και το σύνολο της Πολιτείας».

«Όταν άκριτα δημιουργούνται θέματα που οδηγούν σε δυσμενή, διακριτική μεταχείριση, αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία χιλιάδες άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους», τονίζουν ακόμη στην επιστολή τους τα μέλη της Συνομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΣΑμεΑ δε θα μείνει άπραγη σε κάτι τέτοιο.

ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια