Ειδήσεις

Νόμος-αγκάθι για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού

Τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη βάζει ο υφιστάμενος νόμος καθώς απαγορεύεται η ανάπτυξη τους σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από περιοχές αρχαιοτήτων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαγορευτικές τέτοιες επενδύσεις στα βόρεια και νότια παράλια του νησιού.

Περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως ελκύει ο καταδυτικός τουρισμός, με τα καταδυτικά κέντρα να αποτελούν χρυσές επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα,  το πάρκο των βραχονησίδων medes στο Estartit της Καταλονίας, μέσω του οποίου αυξήθηκε η τουριστική σεζόν από 3 σε 10 μήνες ετησίως.

Και μπορεί δήμοι και άλλοι φορείς της Κρήτης να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και να συνεχίζουν να διεκδικούν την ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, όμως… λογαριάζουν χωρίς τον αυστηρό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την ανάπτυξη τους σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από περιοχές αρχαιοτήτων.

Και μπορεί η Περιφέρεια να στηρίζει τον καταδυτικό τουρισμό και να εκπονεί σχετική μελέτη, όμως οι αυστηρές διατάξεις του νόμου δε φαίνεται να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας…

Για το ζήτημα θα υπάρξει παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να αποδεσμευτούν περιοχές στα βόρεια παράλια της Κρήτης, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της απόστασης των 3 ναυτικών μιλίων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια